Меню

Затвори
menu

Връх Малък Кръстец

Затвори
Връх Малък Кръстец
Време 5:30 часа
Трудност Висока трудност
Координати Координати:42.726418200616465, 24.828178540470613

Ако искате да направите една чудесна разходка, по билото на Стара планина – най-дългата планина в България – и да се насладите на много красиви панорамни гледки, можете да се качите на връх Малък Кръстец.

Върхът е висок 2021 метра и се намира на главното било на Стара планина, между върховете Голям Кръстец (на изток) и връх Голям Купен (на запад). Върха има форма наподобяваща триъгълник, със стръмни северни и южни склонове. Той се намира на маршрут Ком-Емине – най-дългият туристически маршрут в България, също така е и на територията на Национален парк Централен Балкан.

От върха се виждат красиви гледки към съседните върхове, както и към Северна България и части от долината в южната част под билото.

Маршрут

Маршрут от междинна станция Сопот до връх Малък Кръстец

Покажи маршрута Маршрутът до връх Малък Кръстец започва от междинната лифтова станция Сопот. За да стигнете до нея, трябва да отидете в град Сопот и да стигнете до Лифтовата станция, като до нея се стига по асфалтов път, а пред нея има и паркинг. От там хващате лифта и той ще ви изкачи на междинната станция.

След като слезете, продължавате в посока север по жълта маркировка и широк планински път, който започва със стръмен наклон. След 10-20 минути маркировката ще мине и близо до горната станция, като продължавате да следите жълтата маркировка в посока север североизток, пътя става доста по-полегат и след около 30-ина минути ще ви отведе до хижа Добрила.

От хижа Добрила трябва да тръгнете на изток, през дървена порта в края на двора, нагоре към връх Амбарица. Има поставена червено-бяла маркировка, като вие я следвате и след около 1.5 часа ще се изкачите постепенно до връх Амбарица. Горе има заслон и поставена табела.

След това продължавате по главното било в посока изток, по същата червено-бяла маркировка. От там ще преминете през връх Малка Амбарица, след това ще минете близо до връх Малък Купен, след това идва ред и на най-трудната част от маршрута – изкачването на връх Голям Купен, не се препоръчва за хора без опит, тъй като там е доста стръмно и е обособено със метални колове и въжета. След като преминете връх Голям Купен следва и връх Малък Кръстец.

Общото разстояние от междинната станция на лифта до връх Малък Кръстец е около 10 километра, като има над 500 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 5.5 часа.

Още за връх Малък Кръстец

Върхът е със стръмни склонове и красива форма. Намира се на главното планинско било в Централна Стара планина.

До него се стига трудно, тъй като трябва да се премине през връх Голям Купен, който е доста стръмен, но не изисква екипировка, през топлите сезони. Не се препоръчва за неопитни туристи и деца.

Върхът е сред най-високите в планината, а преходът до него е много красив. Маршрута минава през много красиви местности, като там има растения като: малини, къпини, боровинки, бор, дъб, ела, смърч, шипка и много други. Освен това там се срещат и животни като: дива свиня, лисица, таралеж, жаби, гущери, лалугери, полски мишки, орли, соколи, зайци, сърни и много други.

Забележителности близо до връх Малък Кръстец

Връх Голям Кръстец – връх Голям Кръстец е висок и стръмен връх, който също се намира на главното планинско било. Той се изкачва трудно, тъй като е доста стръмен, не се препоръчва за туристи без опит. Той се намира на около 700метра източно от връх Малък Кръстец. До него се стига като от връх Малък Кръстец продължите на изток по главното било по червено бяла маркировка, като разстоянието се изминава за около 10-15 минути.

Връх Голям Купен – връх Голям Купен е алпийски тип връх, който се намира на главното планинско било. Той се намира на около 950 метра западно от връх Малък Кръстец. Върха е красив и стръмен, обособен е с метални въжета и колове, не се препоръчва за неподготвени туристи и деца, тъй като е много стръмен. Може да се изкачи без екипировка през топлите сезони. До него се стига като от връх Малък Кръстец следите червено-бялата маркировка по главното било в посока запад.

Връх Костенурката – връх Костенурката се намира на около 2 километра югоизточно от връх Малък Кръстец. Той също се намира на главното планинско било, като има интересна форма, която наподобява костенурка, от където идва и името му. До него се стига, като от връх Малък Кръстец продължите на запад по червено-бялата маркировка, след което тя продължава на югоизток след връх Голям Кръстец и малко след него ще стигнете и до връх Костенурката. Разстоянието се изминава за около 1 час.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Карлово

Кръста над Войнягово
Кръста на Войнягово
Близо до:ХисаряЕзеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:КарловоХижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:Калофер


Хижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:Клисура


Хижа Ехо
Хижа Ехо
Близо до:Клисура