Меню

Затвори
menu

Връх Малка Мусала

Затвори
Връх Малка Мусала
Време 5:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.17978569017789, 23.590838883532186

Връх Малка Мусала се намира в източните части на Рила планина, най-високата планина в България, намира се в западните части на държавата. Върхът е купенообразен, висок е 2902 метра, което го прави втори по височина в цяла Рила планина и четвърти в България.

Разположен е на няколкостотин метра източно от връх Мусала (2925 метра), първенеца на Балканския полуостров. Върхът е много красив, като от него се виждат красиви панорамни гледки, включващи – връх Иречек, връх Мусала, Леденото езеро, връх Малък Близнак, връх Голям Близнак, връх Манчо, Маришки чал, Маричините езера и много други.

Маршрута до него е много красив, като отнема между 3 и 5 часа в посока. Препоръчваме ако ще го катерите, да отидете през лятото, когато там няма сняг.

Маршрут

До върха има няколко основни маршрута. Най-често използваният маршрут е от Боровец с лифта и от там до Мусала. Другия вариант е през хижа Грънчар от юг, който минава през върховете Овчарец, Маричшки чал и Близнаците, за да стигне до Мусала и от там до Малка Мусала. Третият вариант е от хижа Марица, която се намира на североизток от върха. От нея се върви по маркирана пътека, която постепенно излиза близо до Маричините езера и от там се изкачвате до седловината между връх Малък Близнак и връх Мусала.

До връх Малка Мусала от Боровец

Маршрут от хижа Ястребец до връх Малка Мусала

Покажи маршрута Един от основните маршрути за изкачването на връх Малка Мусала е маршрутът през Боровец. В Боровец трябва да идете до лифтовата станция, която се намира в южната част на населеното място. От там трябва да хванете лифт, който ви изкачва до хижа Ястребец – 2369 метра надморска височина. От там следвате добре маркираната пътека – червена маркировка, в посока юг, която води към връх Мусала, тя преминава през хижа Мусала и езерата Каракашево, Алеково и Леденото.

След Леденото езеро има стръмно изкачване до връх Мусала, след което трябва да продължите през Трионите в посока изток, това е седловината между връх Мусала и връх Малка Мусала. Седловината е дълга около 500 метра, като се изминава за 30-40 минути с бавно темпо, тъй като е доста опасна. Има добра пътечка, която пресича по-голямата част от седловината. И след нея ще изкачите и връх Малка Мусала.

Общото разстояние от горната станция на лифта (хижа Ястребец) до връх Малка Мусала е малко над 6 километра, като имате да изкачите и над 760 метра денивелация. Целия маршрут се изминава за около 5 часа в посока.

От хижа Грънчар до връх Малка Мусала

Маршрут от хижа Грънчар до връх Малка Мусала

Друг вариант, който често се използва от туристите е маршрута от хижа Грънчар. Хижа Грънчар се намира на около 20 километра северно от град Якоруда. От град Якоруда, има път в източната част на града, който пресича релсите на БДЖ, след което продължава в посока изток и прави ляв завой в посока север. Асфалтовия път ще ви отведе до местността Нехтеница. Местността е на малко над 14 километра по пътя. Там приключва и асфалтираната част. Вляво ще видите постройка с табела Нехтеница, а вдясно има и полянка, където повечето хора оставят автомобилите си. След това трябва да продължите пеша по същия път в посока изток, след което идва и ляв завой и пътя продължава на северозапад към хижа Грънчар.

От местността Нехтеница имате малко над 5 километра разстояние до хижа Грънчар, което се изминава за около 1.5 часа. От хижа Грънчар, трябва да продължите на запад по синя маркировка, която започва от северната част на езерото и се движи в посока запад, през иглолистна растителност и се изкачва постепенно до съседното било. На билото ще видите и табелки с информация и колове. От там поемате нагоре към върха в посока север по червена маркировка. Постепенно ще минете близо до върховете Овчарец, след това идва и връх Маришки Чал, който се подсича от ляво в посока северозапад, след това пътеката подсича и върховете Голям и Малък близнак, продължавате по седловината в посока север към връх Мусала.

След като се качите на връх Мусала на изток ще видите и седловината Трионите. Тя изглежда доста стръмна, но по-голямата и част се минава отстрани по пътеката. След седловината ще се качите и на връх Малка Мусала.

Маршрутът от хижа Грънчар до връх Малка Мусала е около 9 километра, като има и 960 метра денивелация. Той ще ви отнеме между 4.5 и 6.5 часа в посока според вашето темпо.

От хижа Марица до връх Малка Мусала

Маршрут от хижа Марица до връх Малка Мусала

Също един удобен маршрут за изкачването на връх Малка Мусала е през хижа Марица. Хижата се намира на изток от самия връх. До хижата се стига по планински път, който е удобен за джипове или пеша. Началната точка е Боровец, след което се поема в посока север, като разстоянието от Боровец до хижа Марица е около 15 километра. С кола се изминава за около 1 час. Пеша е около 3 часа.

От хижа Марица, трябва да продължите в посока юг по пътя, след което няколкостотин метра по-късно има разделяне на пътя наляво и направо. Вие трябва да продължите направо, в посока югозапад.

От там се движите по добре маркирана но тясна пътечка покрай река Марица, като маршрута ще ти отведе до едно от Маричините езера в подножието на върховете Манчо, Маришки Чал и Близнаците. Това е по-лесната част на маршрута от там се започва и изкачването. Маршрутът се насочва към билото между връх Малък Близнак и връх Мусала, на запад от вас. След като се качите на билото, продължавате на север към връх Мусала. След като се изкачите на върха, трябва да продължите на изток през седловината Трионите, отстрани на която има и пътечка, по която се минава за да достигнете до връх Малка Мусала.

От хижа Марица имате да изминете около 7.8 километра до връх Малка Мусала, като имате и около 1080 метра денивелация. Разстоянието се изминава за 3.5-5 часа в посока според вашето темпо.

Още за връх Малка Мусала

Връх Малка Мусала е красив връх и отлична идея за хора, които обичат планините. Той е висок 2902 метра, като е един от най-високите върхове не само в Рила ами и в цяла България.

Върхът има купенообразна форма, като е удобен за изкачване. Той е част от Мусаленския венец, който включва върховете Дено, Иречек, Малка Мусала, Мусала, Безименен и Алеко.

Мястото е изключително красиво, като маршрута до него е със средна трудност и не препоръчваме за начинаещи туристи или да отидете с деца.

Други забележителности близо до връх Малка Мусала

В подножието на върха, от неговата северозападна страна, може да видите красиви езера – първото езеро е Леденото езеро, като на север от него може да видите и заслона Леденото езеро. След това може да видите по на север Алеково езеро.

Връх Иречек – също един от най-високите върхове в Рила и в цяла България връх Иречек (2852 метра) се намира само на няколкостотин метра северно от връх Малка Мусала. До него се стига по седловината от връх Малка Мусала към връх Иречек. По нея има подходяща пътека, като може да стигнете до връх Иречек за около 30 минути в посока с нормално темпо.

Връх Мусала – първенеца на Балканския полуостров с неговите 2925 метра се намира само на няколкостотин метра източно от връх Малка Мусала. До него се стига през седловина Трионите която свързва двата върха. Маршрута отнема между 30 и 60 минути в посока.

Връх Малък Близнак – Върхът се намира на югозапад от връх Малка Мусала. Той е много красив и до него се стига по удобна пътека. За да стигнете до него от връх Малка Мусала, трябва да преминете през седловина Трионите на запад към връх Мусала, след което да поемете на юг към самия връх. Минава се през седловината която свързва връх Мусала с връх Малък Близнак. Разстоянието от връх Малка Мусала до връх Малък Близнак се изминава за около 1.5 часа в посока.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Самоков

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева БаняБоянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:София


Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София