Меню

Затвори
menu

Връх Ловница

Затвори
Връх Ловница
Връх Ловница
Гледка от връх Ловница
Гледка на запад от връх Ловница
По пътя към връх Ловница
Гледка към връх Злия Зъб и връх Орловец от връх Ловница
Време 4:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.17427129618961, 23.389094896274575

Рила планина е най-високата планина в България, тя се намира в западните части на държавата. Тя е с обща площ от 2629 квадратни километра.

Там е пълно с красиви растения, езера, животинки и върхове. Връх Ловница е отлична идея за средно-тежка разходка. Върхът се намира в северните части на Рила планина, близо до връх Мальовица. Връх Ловница има стръмни и полегати склонове, той се изкачва от неговата западна страна от където е полегат.

Върхът е висок 2695 метра и от него може да видите много красиви гледки: връх Злия Зъб (на югозапад), връх Орловец (на югозапад), връх Мальовица на запад, връх Камилата на запад, връх Голям Купен на изток и много други красиви гледки.

Маршрут

Маршрут от ЦПШ Мальовица до връх Ловница

Покажи маршрута Маршрутът за връх Ловница започва от Централна Планинска Школа Мальовица. ЦПШ Мальовица се намира на около 25 километра югозападно от Самоков. До нея се достига по удобен асфалтов път. Там има платен паркинг или може да оставите колата си встрани от пътя, малко след паркинга вляво, където има достатъчно място.

След това трябва да продължите на запад, като ще минете през широка полянка и след това ще видите табелата за национален парк Рила. От там продължавате по този път, който е маркиран добре със синя маркировка, той е дълъг около 3 километра, като се движи в посока югозапад. След около 1 час по него ще достигнете до хижа Мальовица.

От хижа Мальовица продължавате в посока юг, като следите червената маркировка, която е основният маршрут за връх Мальовица. След около 30 минути ще има разделяне на маркировката, там тя става синя и червена, синята завива наляво, в посока югоизток, а червената продължава на юг към връх Мальовица. Вие трябва да продължите по синята маркировка. От там следва стръмно изкачване, като след около 30-60 минути ще стигнете и до заслон Орловец.

До заслона има добра маркировка, но след него има само пътеки и поставени пирамидки до връх Ловница. От заслона поемате в посока югоизток, между връх Злия зъб и Ловница. След това има още малко изкачване в посока югоизток и след това пътеката продължава на североизток. След още 20-ина минути по пътечката ще сте и на връх Ловница.

Общото разстояние от ЦПШ Мальовица до връх Ловница е около 5.5 километра, като имате да изкачите около 690 метра денивелация. Цялото разстояние се изминава за около 4 часа в посока.

Още за връх Ловница

Връх Ловница е красив връх в северна Рила. От него има много красиви гледки до съседните върхове и почти цялата планина. Там има красиви растения -черен бор, дугласка, бял бор, бяла мура, ела, бук, явор, бреза и други.

По маршрута ще видите и Мальовишка река, а също така има и животинки като: дива коза, сокол, скален орел, лисици, гущери, катерици и други.

Маршрутът до върха е удобен, но на места стръмен. Чудесна идея за разходка в планината, особено през топлите сезони.

Други забележителности близо до връх Ловница

Връх Камилата – връх Камилата е връх с интересна форма. Намира се на около 1 километра северозападно от връх Ловница. До него се стига, като по пътя към връх Ловница, след заслон Орловец се продължи в посока Северозапад. До върха се стига за около 30-60 минути от заслона.

Връх Голям Купен в Рила – връх Голям купен в Рила се намира на около 1 километра източно от връх Ловница. Той е висок и красив връх със стръмни склонове, но неговата изкачване от връх Ловница е удобно. До него се стига по пътечка, която започва от връх Ловница и продължава по билото на изток. Той се изкачва за около 1 час. От него може да видите много красиви гледки.

Заслон Орловец – заслона се намира по пътя от хижа Мальовица към връх Ловница, той е малко преди върха. Заслона е интересна малка постройка, като може да приюти няколко човека. Той е разположен на запад от връх Ловница.

Рейтинг: 4.3

Все още не е гласувано

Забележителности до Самоков

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева БаняБоянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:София


Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София