Меню

Затвори
menu

Връх Кутра

Затвори
Връх Кутра
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.99754572684893, 24.864006097247525

В Родопи планина има много интересни гледки и обаятелни панорами. Там природата е уникална и също така предлага чудно спокойствие. Ако искате да изкачите връх, който не е много далеч и не изисква голямо плануване, храна и екипировка, то може да ви допадне идеята за връх Кутра.

Върхът се намира югозападно от Асеновград, като неговото изкачване е кратко и приятно – отнема под 1 час. Също така има и маркирана пътека, а на самия връх има невероятна панорамна гледка, от него можете да видите части от Родопите, почти целия Асеновград и голяма част от Пловдив.

Върхът е висок 503 метра, като на него има и поставен кръст, а близо до него е и българското знаме. Мястото е леснодостъпно, като е най-добре да го изкачите през късна пролет или ранно лято.

Маршрут

Маршрут от Асеновград до връх Кутра

Покажи маршрута До върха се стига по маркирана пътека, която отнема около 1 час с нормално ходене. Старта на пътеката се намира в южните части на Асеновград. С колата трябва да тръгнете по пътя към Бачково, като на някоя от уличките да си намерите място за паркиране. След което трябва да тръгнете към улица Захарий Зограф, в края на улицата започва и маршрута към върха. Маршрута започва в посока запад, като първите 300-350 метра пътя е широк, като той води към параклис Свети Нестор. След като изминете около 350 метра, ще видите вляво стрелка поставена на дърво, която сочи наляво. От там започва и същинското изкачване към върха. Маршрутът се движи в гориста местност, като посоката е основно само на юг, като има няколко завоя, но по пътеката има поставена цветна маркировка.

От там имате да изминете около 820 метра, като малко преди самия връх ще излезете на открито местенце на скалите, от там правите леко десен завоий и сте на върха след 5 минути.

Общото разстояние от края на улица Захарий Зограф до връх Кутра е около 1.2 километра. Маршрутът се изминава за около 40-60 минути с нормално ходене.

Още за връх Кутра

Върхът е висок 503 метра, намира се на малко над 1 километър югозападно от Асеновград. От него може да видите почти целия Асеновград, Асенова крепост и голяма част от град Пловдив. До вас също така в посока запад се виждат и много красиви гледки на Родопите. По пътя към върха също има и красива растителност, там има: бор, ела, смърч, шипка и други. Освен това можете да видите и много диви животни като: зайци, лисици, таралежи, гущери, соколи, орли, катерици и много други.

Върхът е идеална разходка за уикенда, ако искате да направите разходка в гората и сред природата, която не е трудна. Не препоръчваме да ходите там с деца, тъй като на 1-2 места има трудни отсечки и трябва да се внимава повече.

В областта има и няколко параклиса, които може да посетите.

Други забележителности близо до връх Кутра

Исторически музей в Асеновград – сградата е красива и пълна с информация и интересни неща. Може да я посетите в делничните дни. Тя се намира почти на центъра на градчето.

Асенова крепост – крепостта се намира много близо до връх Кутра. До нея се стига по добър асфалтов път, по главните път към Бачково, след което се прави лек завой вдясно и изкачване към нея. Там има място за паркиране и трябва да заплатите входна такса. Крепостта предлага много интересни гледки, включително и инструменти и красива църква, а също така и красива панорамна гледка над Асеновград.

Бачково – на 8 километра южно се намира и Бачково. Там е красиво и отлична идея за почивка през уикенда, до него също така само на няколко километра в Родопите се намира и чудния Бачковски манастир, а там може да си закупите и много интересни неща като домашно сирене, мед, ядки, сувенири и много други.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Асеновград

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:СмолянВодопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив


Хижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив