Меню

Затвори
Меню

Връх Кутра

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Връх Кутра
Време Време:1:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Асеновград
Координати Координати:41.99754572684893, 24.864006097247525

В Родопи планина има много интересни гледки и чудни панорами. Там природата е уникална и също така предлага чудно спокойствие. Ако искате да изкачите връх, който обаче не е много далеч и не изисква голямо плануване и храна и друга екипировка, то може да ви допадне идеята за връх Кутра.

Върхът се намира югозападно от Асеновград, като неговото изкачване е кратко и приятно, също така има и маркирана пътека, а на самия връх има уникална панорамна гледка, от която може да видите части от Родопите, почти целия Асеновград и голяма част от Пловдив.

Върхът е висок 503 метра, като на него има и поставен кръст, а близо до него е и българското знаме. Горе може да се качите за под 1 час и да се насладите на красотата на природата и планината.

Маршрут

Маршрут от Асеновград до връх Кутра

Покажи маршрута До върха се стига по маркирана пътека, която отнема около 1 час с нормално ходене. Старта на пътеката се намира в южните части на Асеновград. С колата трябва да тръгнете по пътя към Бачково, като на някоя от уличките да си намерите място за паркиране. След което трябва да тръгнете към улица Захарий Зограф, в края на улицата започва и маршрута към върха. Маршрута започва в посока запад, като първите 300-350 метра пътя е широк, като той води към параклис Свети Нестор. След като изминете около 350 метра, ще видите вляво стрелка поставена на дърво, която сочи наляво. От там започва и същинското изкачване към върха. Маршрутът се движи в гориста местност, като посоката е основно само на юг, като има няколко завоя, но по пътеката има поставена цветна маркировка.

От там имате да изминете около 820 метра, като малко преди самия връх ще излезете на открито местенце на скалите, от там правите леко десен завоий и сте на върха след 5 минути.

Общото разстояние от края на улица Захарий Зограф до връх Кутра е около 1.2 километра. Маршрутът се изминава за около 40-60 минути с нормално ходене.

Още за връх Кутра

Върхът е висок 503 метра, намира се на малко над 1 километър югозападно от Асеновград. От него може да видите почти целия Асеновград, Асенова крепост и голяма част от град Пловдив. До вас също така в посока запад се виждат и много красиви гледки на Родопите.

Върхът е идеална разходка за уикенда, ако искате да направите разходка в гората и сред природата, която не е трудна. Не препоръчваме да ходите там с деца, тъй като на 1-2 места има трудни отсечки и трябва да се внимава повече.

В областта има и няколко параклиса, които може да посетите.

Други забележителности близо до връх Кутра

Исторически музей в Асеновград – сградата е красива и пълна с информация и интересни неща. Може да я посетите в делничните дни. Тя се намира почти на центъра на градчето.

Асенова крепост – крепостта се намира много близо до връх Кутра. До нея се стига по добър асфалтов път, по главните път към Бачково, след което се прави лек завой вдясно и изкачване към нея. Там има място за паркиране и трябва да заплатите входна такса. Крепостта предлага много интересни гледки, включително и инструменти и красива църква, а също така и красива панорамна гледка над Асеновград.

Бачково – на 8 километра южно се намира и Бачково. Там е красиво и отлична идея за почивка през уикенда, до него също така само на няколко километра в Родопите се намира и чудния Бачковски манастир, а там може да си закупите и много интересни неща като домашно сирене, мед, ядки, сувенири и много други.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано