Меню

Затвори
menu

Връх Кутело

Затвори
Връх Кутело
Връх Кутело
Гледка към връх Кутело
Гледка от връх Кутело
Време 3:30 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:41.77684973507074, 23.400044197663536

Връх Кутело е сред най-високите върхове в България. Той се намира в Северен Пирин. Върхът е висок 2908 метра, което го прави втория по-височина в цяла Пирин планина и трети в България.

Той се намира на мраморното било, близо до връх Вихрен (2914 метра) – първенеца на Пирин планина. Върхът има четири връхни повишения, разположени на гребен, като те имат много малка разлика във височината.

Връх Кутело се изкачва по няколко основни маршрута, може да се съчетае с близките забележителности и красоти на планината. Маршрута до него отнема около 3-4 часа в посока, като по пътя можете да се нагледате на невероятни планински красоти – високи върхове и чудни растения, а също така и много видове животни: диви кози, орли, соколи, полски мишки и други.

Маршрут

Маршрут от хижа Вихрен до връх Кутело

Покажи маршрута До връх Кутело има няколко маршрута, като един от най-известните и най-удобните е маршрута от хижа вихрен, през заслон Казана и нагоре към върха от неговата южна страна.

Хижа Вихрен се намира на 16 километра южно от град Банско. До нея се качва с автомобил по удобен път (тръгвате по улица Пирин в посока юг и следите табелките), като има някои ограничения през летния сезон, обикновено има забрана за преминаване между 8:00 и 16:00 часа през деня, няколко километра преди самата хижа, поради огромния трафик.

След като се качите на хижа Вихрен и оставите автомобила си на паркинга там, а ако няма място може и малко преди нея в страни от пътя, трябва да поемете на запад по червената маркировка, която започва срещу входа на самата хижа. От там се движите по маркировката, която ви води в посока запад и постепенно се насочва на север. След около 20-30 минути маркировката се разделя, като имате избор на ляво или напред, наляво продължава пътя към връх Вихрен по така наречения царски маршрут, вие трябва да продължите направо към заслон Казана. От там следите маркировката, която се движи основно на север, като постепенно се изкачвате до североизточния ръб – Джамджиевия ръб, като вие няма да го катерите, а просто ще го прекосите за няколко десетки метра в ниската част. След това маркировката ще подкоси връх Вихрен и ще ви заведе право до заслон Казана, който представлява малка дървена постройка.

След заслон казана, маркировката става в пирамиди, като постепенно се изкачва към върха в посока север и последствие североизток.

Общото разстояние за изминаване от хижа Вихрен до връх Кутело е малко над 4 километра, но има над 930 метра денивелация, като маршрутът на няколко места е полегат, но има и доста стръмни места, за това той се изминава за между 3 и 4 часа в посока.

Още за връх Кутело

Върхът се издига на мраморното било на Северен Пирин, като той се намира близо до върховете Вихрен и Бански Суходол. Близо до връх Кутело, седловината до връх Бански Суходол е и известното Кончето на Пирин. Той е сред най-високите върхове на България, втори в Пирин и трети в цялата държава.

Върхът може да се изкачи самостоятелно или да се съчетае или с връх Вихрен или с някои от следващите върхове по билото. Върхът е част от алпиисйки траверс по мраморното било.

Връх Кутело е със средна трудност, като от него се откриват невероятни гледки към Рила планина и почти цяла Пирин планина. От него се виждат върхове като Вихрен, Бански Суходол, Синаница, Тодорка, Стражите, Каменица, Бъндеришки Чукар и много други.

Забележителности близки до връх Кутело

Връх Вихрен – най-високият връх в Пирин планина (2914 метра) и втория в цяла България се намира само на около 1 километър южно от връх Кутело. До връх Вихрен може да се стигне по седловина Премката, която свързва връх Кутело и връх Вихрен. Също така може да направите и двата върха един след друг, но е доста изморително. Маршрутът започва от хижа Вихрен, като се движите по червената маркировка и на мястото на разделяне, след 30-ина минути, продължавате наляво и следите червената маркировка, която ви отвежда до връх Вихрен, след което слизате през североизточния ръб към седловина Премката и от там продължавате по маршрута на север към Кутело.

Седловина кончето – седловината е много известна в цяла България. Тя представлява свръзка между връх Бански Суходол и връх Кутело, като е тясна и стръмна и е обезопасена с колове и въжета. До нея се стига като от връх Кутело продължите в посока запад към връх Бански Суходол и след няколкостотин метра ще видите въжета и колове по самата мраморна седловина. Тя се изминава за около 20-30 минути.

Връх Бански Суходол – също един от най-високите върхове в Пирин. До него се стига като от връх Кутело продължите на северозапад. Пътят минава през седловината Кончето, като точно след нея се и връх Бански Суходол. От връх Кутело до Бански Суходол имате да изминете малко над 1 километър, като тъй като седловината се изминава бавно, това разстояние може да ви отнеме между 30 и 60 минути.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Банско

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Рид Стражите в Пирин планина
Стражите в Пирин
Близо до:Добринище


Момин връх
Момин връх
Близо до:БанскоВръх Синаница
Връх Синаница
Близо до:Банско


Суходолско езеро
Суходолско езеро
Близо до:Банско


Хижа Синаница
Хижа Синаница
Близо до:БанскоСинанишко езеро
Синанишко езеро
Близо до:Банско


Връх Джангал
Връх Джангал
Близо до:Добринище


Връх Малък Полежан
Връх Малък Полежан
Близо до:Добринище