Меню

Затвори
Меню

Връх Кутело

Затвори
Връх Кутело
Връх Кутело
Гледка към връх Кутело
Гледка от връх Кутело
Време:3.5 часа
Трудност:Средна
Близо до:Банско
Координати:41.77684973507074, 23.400044197663536

Връх Кутело е много висок и интересен връх намиращ се в северен Пирин.

Върха е висок 2908м, което го прави втория по-височина в цяла Пирин и третия в България. Той се намира на мраморното било близо до връх Вихрен – първенеца на Пирин планина.

Върха има четири връхни повишение разположени на гребен, като те имат много малка разлика във височината.

Върха се изкачва по няколко основни маршрута, като може да се съчетае с близките забележителности и красоти на планината.

Маршрут

Маршрут от хижа Вихрен до връх Кутело

Покажи маршрута До връх Вихрен има няколко маршрута, като един от най-известните и най-удобните е маршрута от хижа вихрен, през заслон Казана и нагоре към върха от неговата южна страна.

Хижа Вихрен се намира на 16км южно от град Банско. До нея се качва с автомобил по удобен път, като има някои ограничения през летния сезон, обикновено има забрана за преминаване между 8:00 и 16:00 часа през деня, няколко км преди самата хижа, поради огромния трафик.

След като се качите на хижа Вихрен и оставите автомобила си на паркинга там, а ако няма място може и малко преди нея в страни от пътя, трябва да поемете на запад по червената маркировка, кяото започва срещу входа на самата хижа. От там се движите по маркировката, която ви води в посока запад и постепенно се насочва на север. След около 20-30 минути маркировката се разделя, като имате избор на ляво или напред, наляво продължава пътя към връх Вихрен по така наречения царски маршрут, вие трябва да продължите направо към заслон Казана. От там следите маркировката, която се движи основно на север, като постепенно се изкачвате до североизточния ръб – Джамджиевия ръб, като вие няма да го катерите, а просто ще го прекосите за няколко десетки метра в ниската част. След това маркировката ще подкоси връх вихрен и ще ви заведе право до заслон казана, които представлява малка дървена постройка.

След заслон казана, маркировката става в пирамиди, като постепенно се изкачва към върха в посока север, които е и именно връх Кутело.

Общото разстояние за изминаване от хижа Вихрен до връх Кутело е малко над 4 км, но има над 930 метра денивелация като маршрута на няколко места е полегат, но има и доста стръмни места, за това той се изминава за между 3 и 4 часа в посока.

Още за връх Кутело

Върха се изтига на мраморното било на северен пирин, като той се намира близо до върховете Вихрен и Бански суходол. Близо до връх кутело, селовината до връх Бански суходо е и известното Конче на Пирин.

Върха може да се изкачи самостоятелно или да се съчетае или с връх Вихрен или с някои от следващите върхове по билото.

Върхут е част от алпиисйки траверс по мраморното било.

Върха е със средна трудност, като от него се откриват невероятни гледки към Рила планина и почти цяла Пирин планина. От него се виждат върхове като Вихрен, Бански суходол, Синаница, Тодорка, Стражите, Каменица, Бъндеришки чукар и много други.

Забележителности близки до връх Кутело

Връх Вихрен – най-високия връх в Пирин планина и втория в цяла България се намира само на около 1 км южно от връх Кутело. До връх Вихрен може да се стигне по седловина Премката, която свързва връх Кутело и връх Вихрен. Също така може да направите и двата върха един след друг, но е доста изморително. Маршрута започва от хижа Вихрен, като се движите по червената маркировка и на мястото на разделяне, след 30-ина мин, продължавате наляво и следите червената маркировка, която ви отвежда до връх Вихрен, след което слизате през североизточния ръб към седловина Премката и от там продължавате по маршрута на север към Кутело.

Седловина кончето – седловината е много известна в цяла България. Тя представлява свръзка между връх Бански суходол и връх Кутело, като е тясна и стръмна и е обезопасена с колове и въжета. До нея се стига като от връх Кутело продължите в посока запад към връх Бански суходол и след няколкостотинметра ще видите въжета и колове по самата мраморна седловина. Тя се изминава за около 20-30 мин.

Връх Бански суходол – също един от най-високите върхове в Пирин. До него се стига като от връх Кутело продължите на северозапад. Пътя ще мине през седловината Кончето, като точно след нея се и връх Бански суходол. От връх Кутело до Бански суходол имате да изминете малко над 1 км, като тъй като седловината се изминава бавно, това разстояние може да ви отнеме между 30 и 60 минути.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано