Меню

Затвори
menu

Връх Костенурката

Затвори
Връх Костенурката
Връх Костенурката
Гледка към връх Костенурката от изток
Гледка на запад от връх Костенурката
Време 8:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.71962609586111, 24.846635625125007

Стара Планина е най-дългата планина в България, тя е дълга над 500 километра, намира се в централната част на държават, тя започва от границата ни със Сърбия и достига Черно море.

Билото на Стара планина предлага чудни панорами. На него има много върхове и красиви местенца. Ако искате да направите един по-дълъг преход в Стара планина, можете да се разходите до връх Костенурката.

Върхът е висок 2034 метра и се намира в Централна Стара планина на билото на планината, между върховете Жълтец на изток и Голям Кръстец на север.

Върха предлага красиви гледки, като до него има три основни маршрута – от изток през връх Ботев, от север през хижа Плевен и от югозапад през хижа Васил Левски.

Маршрут

Маршрут от местност Паниците до връх Костенурката

От местност Паниците до връх Костенурката

Покажи маршрута Един от най-дългите маршрути до връх Костенурката започва от местност Паниците, преминава през хижа Рай и през връх Ботев, а след това по билото на Стара Планина и достига до връх Костенурката.

За да стигнете до местност Паниците, може да я въведете в навигацията на Google, а ако искате ориентир – отивате в град Калофер, там може да видите табелки с надпис Паниците, или да тръгнете по улица Севлиевска, в посока север или по улица Юмрук Чал, отново в посока север нагоре към планината.

След около 5 километра, след края на града, ще стигнете и до местността, до нея се стига по асфалтов път, като няколкодесетки метра преди нея има ляв завой, надолу към широка поляна, където може да оставите колата си, а пред нея ще видите и мост.

След като оставите колата си, трябва да продължите през моста, от там надясно, успоредно на реката, като от лявата ви страна ще видите постройки, след последната постройка трябва да минете вдясно и веднага вляво зад нея ще видите тясна и стръмна пътечка, вие трябва да тръгнете по нея, маркировката е жълто и синьо. Ще изкачите няколко баира, а след около 20-30 минути ще стигнете и до дървена табела на която пише Национален Парк Централен Балкан. След нея продължавате да следите синята маркировка, която ще ви отведе в посока север нагоре към планината. След около 1 час ходене ще стигнете и до гориста местност, като пътеката преминава през нея и се изкачва близо до връх Малък Райски Купен. След като се изкачите през гората, ще видите по-широки полянки и след няколко минути по синята маркировка ще стигнете до хижа Рай.

От местност Паниците до хижа Рай разстоянието е около 9 километра, като имате да изкачите около 870 метра денивелация. Разстоянието се изминава за между 2.5 и 3.5 часа.

След това трябва да продължите в посока северозапад по синя маркировка и след около 10-15 минути тя ще се раздели на синя и зелена, зелената продължава надясно, в посока север към планината, а синята продължава направо в посока запад. Вие трябва да продължите по зелената маркировка, като тя ще ви отведе до връх Ботев, през Тарзановата пътека, която е стръмен участък обособен с метални въжета и колове. След около 1 час ще сте и в подножието на връх Ботев от там продължавате в посока север по маркираната пътека и ще се изкачите на върха.

От връх Ботев, трябва да продължите на запад по червено-бялата маркировка, пътеката се движи по билото на планината. Постепенно ще преминете през малка постройка – заслон Ботев, а след нея идва леко изкачване към връх Безименен, след него е връх Млечен Чал, след това връх Жълтец и след още няколкостотин метра ще стигнете и до връх Костенурката. Върха се намира леко вляво от самата пътека, като е стръмен и труднодостъпен. Отгоре има поставен и дървен кол.

Общото Разстояние от местност Паниците до връх Костенурката е около 20 километра и над 1700 метра денивелация. Разстоянието се изминава за между 7 и 10 часа.

От хижа Плевен до връх Костенурката

За да стигнете до началната точка – Хижа Плевен, трябва да отидете до град Априлци, и от там да тръгнете в посока юг и да достигнете до ВЕЦ Видима. До там се стига по добър асфалтов път. Там трябва да оставите колата си, след което да прекосите мостчето и да тръгнете по зелената маркировка, като след около 300 метра тя се разделя и вие трябва да хванете надясно в посока северозапад. От там имате малко над 1 час катерене и ще стигнете до хижа Плевен.

От хижата има няколко маршрута до връх Костенурката, най-трудния и непрепоръчителен е по зелената маркировка, като постепенно се отклоните надясно в посока юг към връх Млечен Чал. Другата възможност е от хижата да продължите по зелената маркировка в посока юг и да я следите, като така ще се изкачите до заслон Ботев, а от него трябва да поемете вдясно – на запад, по билото и да минете през връх Безименен, връх Млечен Чал и връх Жълтец, като след него се намира и връх Костенурката.

От хижа Плевен имате да изкачите билото което отнема между 2 и 4 часа и след това още около 2 часа до самия връх.

От Карлово през хижа Васил Левски до връх Костенурката

Начална точка на този маршрут е от град Карлово, там трябва да идете до неговата северна част, като търсите улица Бузлуджа, продължавате по нея на север към планината, като тя завършва с Т-образно кръстовище. Там някъде може да оставите автомобила си и след което да продължите надясно на кръстовището, след което, веднага вляво нагоре в посока север. Малко след това ще видите пътека и синя маркировка, по която трябва да вървите. След около 20-ина минути ще стигнете до широко местенце, където има дърво и поставени табелки на него с цветовете на маркировките и времето до местата. Там ще видите, че посоката за хижа Васил Левски е на север по синя маркировка, като се стига за около 4 часа до нея. Продължавате по пътеката и маркировката и постепенно ще стигнете до хижа Хубавец, след това продължавате по синята маркировка и ще стигнете до хижа Балкански рози. След още около 1 час по същата маркировка ще стигнете и до хижа Васил Левски.

От хижа Васил Левски, трябва да продължите в посока северозапад, по синя маркировка, която преминава през Овчарника (това място често има много кучета, за това внимавайте и не ходете сами!).

След Овчарника продължавате по синята маркировка на северозапад, като след 20-ина минути маркировката ще се раздели, направо продължава синята маркировка, а надясно в посока север се появява зелена маркировка. Вие трябва да продължите по зелената маркировка, която ще ви отведе северно от връх Костенурката на седловината между връх Голям Кръстец и връх Костенурката. От там имате 10-20 минути по червена маркировка в посока югоизток и ще стигнете до връх Костенурката.

Още за връх Костенурката

Върхът се намира в Централна Стара планина, на билото на планината по маршрут Ком-Емине (най-дългият туристически маршрут в България). Връх Костенурката е на територията на Национален парк Централен Балкан. По пътя към него има невероятно красиви растения, сред които са: дъб, бук, шипка, ахтарово шапиче, боровинки, малини, къпини, хвойнови храсти и други. Освен това там се срещат и много животни като: лисици, диви свине, лалугер, белки, златки, таралежи, костенурки, орли, соколи, смокове, жаби, катерици и много други.

Върхът има интересна форма, която наподобява Костенурка, гледан от юг, от където идва и неговото име.

От върха се виждат много красиви гледки към съседните върхове – връх Голям Кръстец, връх Малък Кръстец, връх Голям Купен, връх Жълтец и много други.

Други забележителности близки до връх Костенурката

Връх Жълтец – връх Жълтец се намира на около 1.7 километра източно от връх Костенурката на главното планинско било. До него се стига за около 1 час по червено-бялата маркировка, като тръгнете в посока изток. От връх Жълтец също има много красиви панорамни гледки, той е полегат връх и е отлична идея за разходка.

Връх Голям Кръстец – връх Голям Кръстец се намира на северозапад от връх Костенурката. Той е стръмен връх със форма наподобяваща пирамида. До него се стига като от връх Костенурката продължите по билото в посока северозапад по червено-бялата маркировка. Върхът се намира на около 1.5 километра, като това разстояние се изминава за около 30-40 минути. Пътеката ви води близо до върха, но самия връх се изкачва трудно, тъй като е доста стръмен. От него също има много красиви гледки към съседните върхове.

Връх Млечен чал – връх Млечния Чал се намира на изток от връх Костенурката. Той също се намира на главното било, като до него се стига, като поемете на изток по червено-бялата маркировка, изкачите връх Жълтец и продължите на изток. Ще разпознаете върха по това че той има метални въжета и колове на неговата северна страна. Разстоянието до върха е около 2.8 километра, като то се изминава за около 1-1.5 часа.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Калофер

Езеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:КарловоХижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:Калофер


Връх Голям Райски Купен
Връх Голям Райски Купен
Близо до:КалоферВръх Среден Райски Купен
Връх Среден Райски Купен
Близо до:Калофер


Връх Малък Райски Купен
Връх Малък Райски Купен
Близо до:Калофер


Водопад Търниченско пръскало
Търниченско пръскало
Близо до:Павел Баня