Меню

Затвори
Меню

Връх Козя Стена

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Връх Козя Стена
Връх Козя Стена
Гледки от Старопланинското било
Гледки по пътя към връх Козя Стена
Колове и въжета близо до връх Козя Стена
Време Време:1:30
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Клисура
Координати Координати:42.791216665160405, 24.560784940838964

Връх Козя Стена е много красив връх в средна Стара Планина. Той е отлична добра идея за разходка. До него се стига по удобна планинска пътека, която върви по билото на Стара Планина. Върхът е висок 1670 метра. Намира се близо до хижа Козя Стена и прохода Беклемето, който свързва Троян с Кърнаре.

Маршрут

Маршрут от Беклемето до връх Козя Стена

Покажи маршрута Връх Козя стена може да се изкачи най-лесно от Беклемето. Това е проход между Троян и Кърнаре. До местността може да се качите с автомобил по добър асфалтов път. Мястото за оставяне на автомобила е точно на билото на Стара Планина, където има удобна полянка. Ако идвате от Кърнаре, се пада в ляво, като в началото на нея има и табелка. Мястото се намира на около 22 километра от Кърнаре.

След като оставите автомобила си там, трябва да продължите в посока запад. Пътят се движи по билото на планината по широка пътека, обозначена с червена маркировка, която е част от маршрута Ком-Емине. От началото на маршрута до върха имате да изминете малко над 4 километра разстояние и малко над 150 метра денивелация. Разстоянието се изминава за приблизително 1-1.5 часа с нормално темпо.

По-голямата част от пътя е полегата и лесна за ходене, като близо до върха има кратко местенце, по което има малко по-тясна пътечка, метални колове и въжета. Там е добре да се движите по-бавно и внимателно.

Още за връх Козя Стена

Връх Козя стена е много красив и се намира на билото на Стара планина. До него се стига лесно и удобно; представлява много добра идея за кратка разходка в планината. Той е на туристическия маршрут Ком-Емине, който е най-дългият туристически маршрут в България. От него има чудесни гледки към голяма част от Стара планина, както и съседните населени места. В близост до върха има и други интересни местенца, които можете да посетите.

Други забележителности близо до връх Козя Стена

Най-близкото интересно място, което може да посетите е малко след върха – това е хижа Козя Стена. От там може да закупите хапване и вода и да се налюбувате на чудесни гледки. За да стигнете до нея, трябва да продължите след върха, по билото на планината, още около 3 километра по същата маркировка в посока запад.

Друга интересна забележителност, която може да посетите, е паметника Арката на Свободата. Това е интересен паметник, изграден на билото на Стара Планина. Той е посветен на руските освободители и съветските войски. До него може да се стигне, като от Беклемето, където трябва да оставите автомобила си, продължите в посока изток, по билото. Той се намира на 15-20 минути път пеша.

Друга интересна забележителност, която е доста близо е водопад Сувчарско пръскало. Той е висок и красив водопад, намиращ се на няколко километра северно от Христо Даново, което е много близо до Кърнаре. До водопада може да се стигне от самото село Христо Даново – пеш или да продължите по една от улиците в селото (четвъртата след входа в селцето) вдясно, след което тя продължава в посока север към Стара Планина и трябва да продължите нагоре с автомобила си. Пътя не е много подходящ за коли и не е поддържан. Ако решите да ходите пеша, може да ви отнеме между 1.5 и 2.5 часа. Ако решите да се качите с автомобила, може да изкачите няколко километра нагоре над селцето, и от там ще стигнете до водопада за около 30-40 минути. По пътя, трябва да минете през мост, след който трябва да поемете по пътечка която завива вдясно и води към водопада, времето от моста до самия водопад е около 10 минути.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано