Меню

Затвори
Меню

Връх Козя Стена

Затвори
Връх Козя Стена
Връх Козя Стена
Гледки от Старопланинското било
Гледки по пътя към връх Козя Стена
Колове и въжета близо до връх Козя Стена
Време:1:30
Трудност:Ниска
Близо до:Клисура
Координати:42.791216665160405, 24.560784940838964

Връх Козя Стена е много красив връх в средна Стара Планина. Той е отлична добра идея за разходка. До него се стига по удобна планинска пътека, която върви на билото на Стара Планина. Върхът е висок 1670 метра. Намира се близо до хижа Козя Стена и прохода Беклемето, който свързва Троян с Кърнаре.

Маршрут

Маршрут от Беклемето до връх Козя Стена

Покажи маршрута Връх Козя стена може да се изкачи най-лесно от Беклемето. Това е проход между Троян и Кърнаре. До местността може да се качите с автомобил по добър асфалтов път. Мястото за оставяне на автомобила е точно на билото на Стара Планина, там има удобна полянка, ако идвате от Кърнаре се пада в ляво, като в началото на нея има и табелка. Мястото се намира на около 22 километра от Кърнаре.

След като оставите автомобила си там, трябва да продължите в посока запад, по пътя, който се движи по билото на планината по широка пътека, обозначена с червена маркировка, която е част от маршрута Ком-Емине. От там началото на маршрута до върха имате да изминете малко над 4 километра разстояние и малко над 150 метра денивелация. Разстоянието се изминава за приблизително 1-1.5 часа с нормално темпо.

По-голямата част от пътя е полегата и лесна за ходене, като близо до върха има кратко местенце, по което има малко по-тясна пътечка и метални колове и въжета. Там е добре да се движите по-бавно и внимателно.

Още за връх Козя Стена

Върхът е много красив. До него се стига лесно и удобно. Той е много добра идея за кратък маршрут в планината. Върхът се намира на билото на стара планина. Той е на туристическия маршрут – Ком-Емине, това е най-дългия туристически маршрут в България. От него има чудесни гледки към голяма част от Стара планина, както и съседните населени места. До него също така има и други интересни местенца, които може да посетите.

Други забележителности близо до връх Козя Стена

Най-близкото интересно място, което може да посетите е малко след върха – това е хижа Козя Стена. От там може да закупите хапване и вода, и да се налюбувате на чудесни гледки. За да стигнете до нея, трябва да продължите след върха, по билото на планината, още около 3 километра.

Друга интересна забележителност, която може да посетите, е паметника Арката на Свободата. Това е интересен паметник, изграден на билото на Стара Планина. Паметника е посветен на руските освободители и съветските войски. До него може да се стигне, като от Беклемето, където трябва да оставите автомобила си, продължите в посока изток, по билото. Той се намира на 15-20 минути път пеша.

Друга интересна забележителност, която е доста близо е водопад Сувчарско пръскало. Това е висок и красив водопад, намиращ се на няколко километра северно от Христо Даново, което е много близо до Кърнаре. До водопада, може да се стигне от самото село Христо Даново пеш или да продължите по една от улиците в селото (четвъртата след входа в селцето) вдясно, след което тя продължава в посока север към Стара Планина и трябва да продължите нагоре с автомобила си. Пътя не е много подходящ за коли и не е поддържан. Ако решите да ходите пеша, може да ви отнеме между 1.5 и 2.5 часа. Ако решите да се качите с автомобила, може да изкачите няколко километра нагоре над селцето, и от там ще стигнете до водопада за около 30-40 минути. По пътя, трябва да минете през мост, след който трябва да поемете по пътечка която завива вдясно и води към водопада, времето от моста до самия водопад е около 10 минути.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано