Меню

Затвори
menu

Връх Козя Стена

Затвори
Връх Козя Стена
Връх Козя Стена
Гледки от Старопланинското било
Гледки по пътя към връх Козя Стена
Колове и въжета близо до връх Козя Стена
Време 1:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.791216665160405, 24.560784940838964

Връх Козя Стена е разположен в Централна Стара планина, на територията на Национален парк Централен Балкан. Върхът е изключително красив и се намира на билото на планината, откъдете минава маршрутът Ком-Емине. Пътеката до него е удобна и добре поддържана. Самият връх има стръмни склонове от своята северна страна и много красива форма.

Той е чудесна идея за разходка по билото на планината, откъдето се разкриват невероятни гледки. Върхът е висок 1670 метра, намира се близо до хижа Козя Стена и прохода Беклемето, който свързва Троян с Кърнаре.

Пътят до върха не е много дълъг, но малко преди него има метални въжета, тъй като на места е стръмно. Поради тази причина не препоръчваме изкачването му за начинаещи планинари и деца. Маршрутът до върха отнема не повече от 2 часа в посока.

Маршрут

Маршрут от Беклемето до връх Козя Стена

Покажи маршрута Връх Козя стена може да се изкачи най-лесно от Беклемето. Това е проход, разположен между Троян и Кърнаре в Централна Стара планина. До местността можете да се качите с автомобил по добър асфалтов път. Мястото, където можете да оставите автомобила си, е точно на билото на Стара планина, където има удобна полянка. Ако идвате от Кърнаре, тя се пада в ляво, като в началото ѝ има и табелка. Мястото се намира на около 22 километра северно от Кърнаре.

След като оставите автомобила си там, трябва да продължите в посока запад. Пътят се движи по билото на планината, по широка пътека, обозначена с червена маркировка, която е част от маршрута Ком-Емине. Имате вариант да преминете през върховете по билото, или да се движите по пътечката, която ги подсича. Изборът е ваш – пътят се движи в една посока, като разликата е че ще изкачите повече денивелация в единия случай.

От началото на маршрута до върха имате да изминете малко над 4 километра разстояние и малко над 150 метра денивелация. Разстоянието се изминава за приблизително 1-1.5 часа с нормално темпо.

По-голямата част от пътя е полегата и лесна за ходене, като близо до върха част от маршрута се състои от по-тясна пътечка, метални колове и въжета. Там е добре да се движите по-бавно и внимателно.

Още за връх Козя Стена

Връх Козя стена е много красив и се намира на билото на Централна Стара планина. До него се стига лесно и удобно, като маршрутът до него е много добра идея за кратка разходка в планината. Той има интересна форма – стръмен склон от северната си страна, а близо до него се намира и хижа със същото име.

Върхът е по пътя на туристическия маршрут Ком-Емине, който е най-дългият подобен маршрут в България и преминава по дължината на цяла Стара планина. По маршрута към върха няма много растителност, повечето растения са от типа на ниски храсти и трева. Лятото препоръчваме да отидете по-рано през деня, тъй като по обяд може да стане доста топло. По билото на планината можете да видите също много видове животни: кози, крави, овце, коне, лисици, гущери, сови, орли, соколи, щъркели и много други.

От върха има обаятелни гледки към голяма част от планината, долината, както и към съседните населени места. В близост до върха има и други интересни местенца, които можете да посетите.

Други забележителности близо до връх Козя Стена

Най-близкото интересно място, което можете да посетите, се намира малко след върха – хижа Козя стена. Оттам можете да закупите хапване и вода, както и да се полюбувате на чудесни гледки. За да стигнете до нея, трябва да продължите след върха, по билото на планината, още около 3 километра по същата маркировка, в посока запад.

Друга интересна забележителност, която може да посетите, е паметникът Арката на Свободата. Това е огромен паметник, изграден на билото на Стара Планина. Той е посветен на руските освободители и съветските войски. До него може да се стигне, като от Беклемето, където трябва да оставите автомобила си, продължите в посока изток, по билото. Той се намира на 15-20 минути път пеша. До него също така има и асфалтиран път, а пред самия паметник има и паркинг.

Друга интересна забележителност, която се намира доста близо, е водопад Сувчарско пръскало. Това е висок и красив водопад, намиращ се на няколко километра северно от Христо Даново, което е много близо до Кърнаре. До водопада може да се стигне от самото село Христо Даново пеша. Можете да продължите и с автомобила си по една от улиците в селото (четвъртата след входа в селцето) вдясно, след което тя продължава в посока север към Стара Планина и трябва да продължите нагоре. Пътят не е много подходящ за коли и не е поддържан.

Ако решите да ходите пеша, може да ви отнеме между 1.5 и 2.5 часа. Ако решите да се качите с автомобила си, може да изкачите няколко километра нагоре над селцето, и оттам ще стигнете до водопада след около 30-40 минути. По пътя трябва да минете през мост, след който трябва да поемете по пътечка, която завива вдясно и води към водопада. Времето от моста до самия водопад е около 10 минути.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Клисура

Троянски манастир
Троянски манастир
Близо до:Троян


Мост Първата пука в град Копривщица
Мост Първата пушка
Близо до:Копривщица


Къща-музей Тодор Каблешков
Музей на Тодор Каблешков
Близо до:Копривщица
Връх Свищи плаз
Връх Свищи плаз
Близо до:Златица


Язовир Душанци
Язовир Душанци
Близо до:Клисура