Меню

Затвори
menu

Връх Каменица

Затвори
Гледка към връх Каменица
Гледка към връх Каменица
Връх Каменица
гледка към Джано и връх Ченгелчал
Гледка към Тевно езеро
Пътеката към връх Каменица
Пътека до Попово езеро
Патека на билото към връх Каменица
Попово езеро
Въжето преди връх Каменица
Снимка от връх Каменица
Време 5:00 часа
Трудност Висока трудност
Координати Координати:41.684372602150106, 23.488234532577188

Връх Каменица е един от най-високите върхове в Пирин планина. Той се намира в южните части на Пирин, близо до Малка Каменица (на север) и Яловарника (на юг).

Върхът е петият по височина в Пирин планина и е в топ 10 най-високи върхове на България със своите 2822 метра надморска височина.

От него се откриват красиви гледки към съседните върхове и почти цял Пирин, както и много езера. До върха се намират върховете: Малка Каменица, Кралев двор, Момини двори, Яловарника, Джано, Ченгелчал и Демирачал.

На североизток от него се намират и Митрово езеро и Аргирово езеро, а на северозапад Тевно езеро и заслон Тевно езеро.

Върхът има изключително красиви форми, от юг той е по-полегат, а от изток и запад е много стръмен. От север има добра пътечка, която се движи по седловината между него и връх Малка Каменица. Маршрутът е малко труден, тъй като от една страна отнема доста време (над 3 часа) и от друга има стръмни места, малко преди самия връх. Не препоръчваме изкачването на върха на начинаещи планинари.

Маршрут

Маршрут от хижа Безбог до връх Каменица

Покажи маршрута До върха има няколко маршрута, като един от най-удобните е маршрута от Хижа Безбог. За да стигнете до хижата, най-добрата стартова точка е хижа Гоце Делчев, тя се намира на 10 километра южно от Добринище, което е близко до Банско.

До хижата има добър асфалтиран път, но е тесен и с доста завои. От Добринище до хижата отнема 15-20 минути с кола. В Добринище на няколко места има поставени табелки за пътя за хижата, но е препоръчително да използвате навигация. В градчето, на центъра трябва да завиете в посока юг, като тръгнете към улица Паисйи, която продължава на юг, извън Добринище. В началото се движи успоредно на Добринишка река. Пътят продължава основно в посока юг, като в даден момент се прави десен завой, към хижата.

След като пристигнете на хижа Гоце Делчев трябва да се качите на лифт, чиято крайна точка е хижа Безбог и Безбожко езеро. Качването с лифта отнема 20-ина минути. Лифта работи от сутрин до късен следобед, най-добре се обадете да попитате за цени и работно време.

Може също да се качите и пеш от хижа Гоце Делчев, ако например планувате да нощувате в планината. Качването пеш има над 750 метра и е 4.6 километра обща дължина. Отнема между 90 и 120 минути – според темпото ви. Има удобни пътечки и пътища, които се движат успоредно на лифта.

След като се качите на хижа Безбог, трябва да тръгнете по маркировките, които са 3 цвята и вървят към отсрещното било в посока юг. След като се качите там, трябва да се спуснете надолу към подножието на връх Джангал, в посока югозапад. След него трябва да преминете от дясната страна на Попово езеро (западно от него), по зелената маркировка.

След езерото продължавате в същата посока (юг) по зелената маркировка и от там започва стръмно изкачване до съседния връх Кралев двор – посока югозапад.

След като се качите на върха, трябва да вървите по билото, в посока юг (там няма маркировка, но има добра пътека, която се движи само по билото). Трябва да преминете през връх Малка Каменица и след нея ви очаква връх Каменица. Билото е стръмно и с тесни пътечки, на моменти се минава през него на моменти се подсича по пътечката, там няма маркировка за това трябва да следите стриктно пътеката. Добре е да носите навигация със себе си, която не изисква интернет, тъй като там обхват почти няма.

Преди връх Малка Каменица има доста стръмни участъци, а след нея дори има място, което е доста трудно, няколко метра почти отвесен наклон на което има и въжета, без които не може да се премине.

Маршрутът от хижа Безбог до връх Каменица е около 8 километра и малко над 600 метра денивелация. Той отнема между 4 и 6 часа, според темпото ви. Маршрутът не е за начинаещи и не препоръчваме да тръгвате по него, ако нямате добър опит в по-стръмните преходи.

Също така е важно да се каже, че почти през целия маршрут няма вода. Има възможност да си закупите вода в хижа Безбог или да си налеете вода в заведението след хижата в посока Юг- което се казва Бай Славе. Може да питате вътре къде се намира чешмата. Носете си поне 2 литра вода, особено в по-топлите дни.

Още за връх Каменица

Върхът е един от най-високите в Пирин планина и от него има възхитителни гледки. От него може да видите Попово езеро (най-голямото езеро на Пирин планина, намира се на североизток от върха), Тевно езеро(северозапад), Каменишка Кукла (запад), връх Джангал (север), връх Джано(североизток), връх Сиврия (североизток), връх Кралев двор (север, след връх Малка Каменица) и много други чудни гледки в планината.

До него прехода е труден и се изисква опит в планината, не препоръчваме за начинаещи планинари. Върхът има много красива форма. От север е скалист и широк. Там също така има и катерачен тур. От юг е каменист но полегат, от там също има маршрут за изкачването му, който започва от хижа Беговица.

По пътя към върха може да видите и много видове животни, сред които: скален орел, ловен сокол, трипръст кълвач, дива коза, златка, бялка, пъстър пор, дива котка и много други.

На територията на планинта, също така се срещат и много растения, като: над 100 вида водорасли, над 300 вида мъхове, стотици видове гъби и много други.

Други забележителности до връх Каменица

Върхът е заобиколен от чудни гледки, почти във всяка посока може да видите едни от най-красивите върхове извисяващи се в Пирин, както и заслон и много езера.

Една много красива забележителност, която е на няколкостотин метра от върха е Каменишка Кукла в посока запад.

На север, може да видите върха Малка Каменица и красивата седловина между тях.

На юг може да видите връх Яловарника.

На изток от него може да видите много красиви върхове, започващи от връх Сиврия от Североизток, в дясно на Попово езеро, след него в посока юг са Джано, Ченгелчал, Демирчал и други върхове.

В посока северозапад може да видите Валявишки чукар и Валявишка чука, а под тях Тевно езеро и заслон Тевно езеро.

В посока североизток може да видите Митрово езеро, което се намира в дясно от Малка Каменица.

Рейтинг: 4.2

Все още не е гласувано

Забележителности до Добринище

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Рид Стражите в Пирин планина
Стражите в Пирин
Близо до:Добринище


Момин връх
Момин връх
Близо до:БанскоВръх Синаница
Връх Синаница
Близо до:Банско


Суходолско езеро
Суходолско езеро
Близо до:Банско


Хижа Синаница
Хижа Синаница
Близо до:БанскоВръх Джангал
Връх Джангал
Близо до:Добринище


Връх Малък Полежан
Връх Малък Полежан
Близо до:Добринище


Попово езеро
Попово езеро
Близо до:Добринище