Меню

Затвори
Меню

Връх Каменица

Затвори
Гледка към връх Каменица
Гледка към връх Каменица
Връх Каменица
гледка към Джано и връх Ченгелчал
Гледка към Тевно езеро
Пътеката към връх Каменица
Пътека до Попово езеро
Патека на билото към връх Каменица
Попово езеро
Въжето преди връх Каменица
Снимка от връх Каменица
Време:5 часа
Трудност:Висока
Близо до:Добринище
Координати:41.684372602150106, 23.488234532577188

Връх Каменица е красив и много висок връх в Пирин планина. Той се намира между Малка Каменица (на север) и Яловарника (на юг).

Върха е петият по височина в Пирин планина и в топ 10 най-високи върхове в България със своите 2822м надморска височина.

От него се откриват чудни гледки към съседните върхове и почти цял Пирин, както и много езера.

Маршрут

Маршрут от хижа Безбог до връх Каменица

Покажи маршрута До върха има няколко маршрута, като един от най-удобните е маршрута от Хижа Безбог. За да стигнете до хижата, най-добрата стартова точка е хижа Гоце Делчев, тя се намира на 10км южно от Добринище, което е близко до Банско.

До хижата има добър асфалтиран път, но е тесен и с доста завои. От Добринище до хижата отнема 15-20 мин с кола. В Добринище на няколко места има поставени табелки за пътя за хижата, но е препоръчително да използвате навигация.

След като пристигнете на хижа Гоце Делчев трябва да се качите на лифт, чиято крайна точка е хижа Безбог и Безбожко езеро. Качването с лифта отнема 20-ина минути. Лифта работи от сутрин до късен следобед, най-добре се обадете да попитате за цени и работно време.

Може също да се качите и пеш, ако например планувате да нощувате в планината. Качването пеш е доста денивелация – над 750м. и 4.6км обща дължина. Отнема между 90 и 120 минути – според темпото ви. Има удобни пътечки и пътища.

След като се качите на хижа Безбог, трябва да тръгнете по маркировките, които са 3 цвята и вървят към отсрещното било в посока юг.

След като се качите там, трябва да се спуснете надолу към подножието на връх Джангал, в посока югозапад, и след него да преминете от дясната страна на Попово езеро там маркировките са жълта и зелена, като се разделят малко преди езерото.

След него продължавате в дясно по зелената маркировка, и от там започва стръмно изкачване до съседния връх Кралев двор – посока югозапад. Малко след езерото маркировката се разделя отново на ляво и на дясно, лявата маркировка отива към връх Джано (югоизток) а дясната води към връх Кралев Двор (син цвят маркировка).

След като се качите на върха, трябва да вървите по билото и преминавате през връх Малка Каменица и след нея ви очаква връх Каменица. Билото е стръмно и с тесни пътечки, на моменти се минава през него на моменти се подсича по пътечката, там няма маркировка за това трябва да следите стриктно пътеката както и е добре да носите навигация със себе си, която не изисква интернет, тъй като там обхват почти няма.

Преди връх Малка Каменица има доста стръмни участъци, а след нея дори има място което е доста трудно , няколко метра почти отвесен наклон на което има и въжета, без които не може да се премине.

Маршрута от хижа Безбог до връх Каменица е около 8км, и малко над 600м денивелация. Той отнема между 4 и 6 часа, според темпото ви.

Маршрута не е за начинаещи, и не препоръчваме да отивате по него ако нямате добър опит в по-стръмните преходи.

Също така е важно да се каже , че почти през целия маршрут няма вода. Има възможност да си закупите вода в хижа Безбог или да си налеете вода в заведението след хижата в посока Юг- което се казва Бай Славе. Може да питате вътре къде се намира чешмата.

Носете си поне 2 литра вода, особено в по-топлите дни.

Още за връх Каменица

Върха е един от най-високите в Пирин планина и има чудесни гледки. От него може да видите Попово езеро, Тевно езеро, Каменишка Кукла, Джангал, Джано, Сиврия, Кралев двор и много други чудни гледки в планината.

До него прехода е труден и се изисква опит в планината, не препоръчваме за начинаещи планинари.

Върха има много красива форма. От север е скалист и широк, Там също така и ма и катерачен тур. От юг е каменист но полегат.

Други забележителности до връх Каменица

Върха е заобиколен от чудни гледки, почти във всяка посока може да видите едни от най-красивите върхове извисяващи се в Пирин, както и заслон и много на брой езера.

Една много красива забележителност, която е на няколкостотин метра от върха е Каменишка Кукла в посока запад.

На север, може да видите върха Малка Каменица и красивата седловина между тях.

На юг може да видите връх Яловарника.

На изток от него може да видите много чудни върхове, започващи от връх Сиврия от Североизток, в дясно на Попово езеро, след него в посока юг са Джано, Ченгелчал, Демирчал и други върхове.

В посока северозапад може да видите Валявишки чукар и Валявишка чука, а под тях Тевно езеро и заслон Тевно езеро.

В посока североизток може да видите Митрово езеро, което се намира в дясно от Малка Каменица.

Рейтинг: 4.4

Все още не е гласувано