Меню

Затвори
menu

Връх Исполин

Затвори
Връх Исполин
Връх Исполин
Маркировка по пътя към връх Исполин
Близо до върха
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.73807620047144, 25.25281168403175

Стара планина е най-дългата планина, разположена на територията на България. Тя се простира от връх Ком (западна крайна точка на границата на държавата) до нос Емине, крайна източна точка до Черно море. Планината е дълга над 500 километра, а по нейното било е пълно с красиви забележителности, сред които са стотици върхове и уникални природни забележителности, като високи водопади и най-различни видове растения и животни.

Връх Исполин се намира в Централна Стара планина, западно от връх Шипка. Той е висок 1523 метра, има красива полегата форма, погледнат от юг, а от север има стръмни склонове.

До върха се достига лесно, като не отнема повече от 1 час ходене, има добре маркирана пътека, която минава през красива гориста местност, като и денивелацията не е голяма. Мястото е отлично за изкачване за хора, които биха искали да се насладят на билото на Стара планина, красивата природа и спокойствието.

Маршрут

Маршрут от хижа Узана до връх Исполин

Покажи маршрута Маршрута за изкачването на върха започва от хижа Узана. Хижата се намира на 1231 метра надморска височина, на около 24 километра югозападно от град Габрово в Централна Стара планина. До мястото се достига, по удобен асфалтов път, който е добре поддържан. От Габрово трябва да тръгнете по пътя към квартал Смирненски, след което по пътя за Зелено Дърво, от там продължавате в същата посока, към хижа Узана. Може да я въведете в Google карти.

Малко след хижата, по самия път (след 10-15 метра) ще видите – табела и маркировка, вдясно. От там започва пешеходния маршрут до върха. Пътеката се движи в посока юг, като е маркирана със зелен цвят. След около 1.6 километра и малко над 160 метра денивелация, ще стигнете до разклон на пътеката, вляво и вдясно. Вие трябва да продължите вдясно, като там има и табели. Продължете по жълтата маркировка. Тя ще ви отведе в посока юг, като след около 500 метра, пътеката ще поеме наляво, в посока североизток. Тя продължава да е маркирана с жълта маркировка, като след завоя имате да изминете още 400 метра и ще достигнете върха.

Общото разстояние от хижата до върха е 2.5 километра, има малко над 240 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 1 час. По-голямата част от пътя е полегата, като най-стръмно е малко преди разклона на пътеката, също така и после малко преди самия връх.

Още за връх Исполин

Върхът е отлича идея за кратка разходка в Стара планина. Той се намира близо до връх Шипка и Шипечнския проход. До него се стига по добре маркирана пътека, която започва от хижа Узана.

До нея се достига по удобен поддържан асфалтов път от град Габрово, за около 1 час. Върхът предлага красиви панорамни гледки, като е отлична идея за приятна разходка сред гориста местност, от където може да видите много красиви панорами.

На върха може да се качите почти през всички сезони, но най-добре е през топлите. Също така върхът е удобен за изкачване и със деца. На него има поставен кръст. Връх Исполин е един от най-високите в областта.

Други забележителности наблизо

Географски център на България – на 3 километра северно от хижа Узана, може да посетите и географския център на държавата. Мястото се намира до семеен хотел Географски център, до който има удобен асфалтиран път. Мястото е маркирано със голям знак, които е оцветен в трите цветове на знамето на България. Природата около него е уникална и отлична идея за кратка почивка със семейство и децата. Там има иглолистни дървета, много видове животни и красиви поляни.

Етнографски музей Етър – мястото е уникално, там може да се разходите и да се полюбувате на отлична архитектура и красиви занаяти. Намира се само на 29 километра североизточно от хижа Узана. От град Габрово , трябва да тръгнете към връх Шипка, като малко след края на града от главния път се завива вляво.

Паметник на свободата на Шипка – паметника е един от символите на Българската свобода, той е огромна масивна постройка, намираща се на билото на Стара планина, точно на Шипченския проход. Намира се на 38 километра източно от хижа Узана. Достига се до него, като от хижата тръгнете към град Габрово, после поемете в посока север към Шипченския проход и точно на билото на планината, ще видите паметника отдалече, както и голям паркинг. На паркинга трябва да оставите колата си, след което да продължите в посока изток, към паметника по стъпала в гориста местност. След 10-15 минути ще достигнете и постройката.

Рейтинг: 4.3

Все още не е гласувано

Забележителности до Габрово

Етнографски музей Етър
Етнографски музей Етър
Близо до:Габрово


Паметник Асеневци във Велико Търново
Паметник Асеневци
Близо до:Велико ТърновоПаметник Майка България във Велико Търново
Паметник Майка България
Близо до:Велико Търново


Люлката на любовта
Люлката на любовта
Близо до:Велико ТърновоКрепост Царевец във Велико Търново
Крепост Царевец
Близо до:Велико Търново


Водопад Видимско пръскало
Водопад Видимско пръскало
Близо до:Априлци