Меню

Затвори
Меню

Връх Иречек

Затвори
Следваща
Предишна
Връх Иречек
Връх Иречек
Гледка към Връх Иречек от Юг
Гледка от връх Иречек към Мусала
Време:5 часа
Трудност:Средна
Близо до:Самоков
Координати:42.18507345724591, 23.592237315854153

Връх Иречек е един красив връх в Рила планина. Той е висок 2852 метра и е на трето място в Рила и също така сред топ 10 най-високи върхове на България. Върха се намира в източна Рила планина, близо до върховете Малка Мусала (на юг) и връх Дено(на североизток). Върха има Стръмни склонове и не е залесен. Наречен е на името на Константин Иречек.

Отлична идея за хората, които искат да се налюбуват на планинските красоти, особено на езерата и върховете в Рила. Върха се достига от няколко маршрута, като по пътя има хижи в които може да оседнете и да пренощувате, като така може да обходите по-голям маршрут и да видите други местенца в Рила.

Маршрут

Маршрут от хижа Ястребец до връх Иречек

Покажи маршрута Един от основните маршрути до върха преминава през връх Мусала, като стартира от хижа Ястребец.

За да стигнете до хижа Ястребец, трябва да отидете в Боровец, където да се качите на лифта, който ще ви изкачи до хижата. От там, трябва да следите маркировката към връх Мусала в посока юг. По-голямата част от пътя е полегата и преминава през хижа Мусала, Алеково езеро и Ледено езеро.

След това започва по-стръмното изкачване към връх мусала, който се на мира на югозапад от самото езеро, като пътеката е маркирнана доста добре.

До връх Мусала имате да изминете около 6км като трябва да изкачите и малко над 760м денивелация. Това разстояние се изминаваза около 3.5 – 4 часа.

След като се качите на връх Мусала, трябва да продължите на изток през седловината Трионите, като пътеката минава леко встрани от стръмните участъци. След около 500 метра, ще стигнете и до връх Малка Мусала, който се намира на изток от седловината.

От върха трябва да продъжлите на север, като след като минете седловината на север, щестигнете и до връх Иречек.

Общото разстояние от хижа Ястребец до връх Иречек по този маршрут е около 6.8км и денивелация от 767 метра. Маршрута се изминава за около 5 часа в посока.

Още за връх Иречек

Върха има красива форма, като предлага невероятни панорамни гледки към съседните върхове.

Върха се намира на така наречения Мусаленски венец, който включва върховете Дено, Иречек, Малка Мусала, Мусала, Безименен и Алеко.

От върха може да видите красиви езера, подслон Ледено Езеро, хижа Мусала, Трионите, Връх Мусала, връх Малка Мусала и много други.

Други забележителности близо до връх Иречек

Връх Дено – върха се намира на около 2 км североизточно от връх Иречек. До него се стига като тръгнете в посока североизток по билото и продължите към съседния висок връх. Връх Дено е висок 2790 метра и също се намира на Мусаленския венец. От него също има много красиви панорамни гледки. Разстоянието до върха се изминава за около 30-60 минути.

Връх Малка Мусала – ако изберете маршрута през връх Мусала, то ще преминете и през връх Малка Мусала. Той е красив връх, намиращ се на юг от Иречек и на изток от връх Мусала. Той е сред най-високите върхове в България – висок е 2902 метра.

Връх Мусала – първенеца на Балканския полуостров е по маршрута за връх Иречек, ако решите да преминете през маршрута от хижа мусала към връх Мусала и Малка Мусала. Върха се намира на югозапад от Иречек, като той предлага много красиви гледки и често се изкачва от много туристи, тъй като е не само най-високия на Рила и на България но и на Балканския полуостротв – висок е 2925метра. От него се откриват чудни гледки към почти цяла Рила планина.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано