Меню

Затвори
menu

Връх Иречек

Затвори
Връх Иречек
Връх Иречек
Гледка към Връх Иречек от Юг
Гледка от връх Иречек към Мусала
Време 5:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.18507345724591, 23.592237315854153

Рила планина е най-високата планина в България, тя се намира в западната част на държавата. Там може да намерите уникални природни красоти, като – езера, чудни растения, животни, високи върхове, водопади и много други.

Един чудесен връх за катерене е връх Иречек. Той е висок 2852 метра и е на трето място в Рила и също така сред топ 10 най-високи върхове на България. Върхът се намира в източна Рила планина, близо до върховете Малка Мусала (на юг) и връх Дено (на североизток).

Той има стръмни склонове и не е залесен. Наречен е на името на Константин Иречек. Отлична идея за хората, които искат да се налюбуват на планинските красоти, особено на езерата и върховете в Рила. Върхът се достига от няколко маршрута, като по пътя има хижи, в които може да отседнете и да пренощувате, като така може да обходите по-голям маршрут и да видите други местенца в Рила.

Маршрут

Маршрут от хижа Ястребец до връх Иречек

Покажи маршрута Един от основните маршрути до върха преминава през връх Мусала, като стартира от хижа Ястребец.

За да стигнете до хижа Ястребец, трябва да отидете в Боровец, където да се качите на лифта, който ще ви изкачи до хижата. От там, трябва да следите маркировката към връх Мусала в посока юг – червена маркировка. По-голямата част от пътя е полегата и преминава през хижа Мусала, Алеково езеро и Ледено езеро.

След това започва по-стръмното изкачване към връх Мусала, който се на мира на югозапад от самото езеро, като пътеката е маркирана доста добре.

До връх Мусала имате да изминете около 6 километра, като трябва да изкачите и малко над 760 метра денивелация. Това разстояние се изминава за около 3.5 – 4 часа.

След като се качите на връх Мусала, трябва да продължите на изток през седловината Трионите, като пътеката минава леко встрани от стръмните участъци. След около 500 метра, ще стигнете и до връх Малка Мусала, който се намира на изток от седловината.

От върха трябва да продължите на север, като след като минете седловината на север, ще стигнете и до връх Иречек.

Общото разстояние от хижа Ястребец до връх Иречек по този маршрут е около 6.8 километра и денивелация от 767 метра. Маршрутът се изминава за около 5 часа в посока.

Още за връх Иречек

Върхът се намира в Източна Рила, има красива форма, най-лесен за изкачване е от южната му страна. Той предлага невероятни панорамни гледки към съседните върхове както и езера.

Той се намира на така наречения Мусаленски венец, който включва върховете Дено, Иречек, Малка Мусала, Мусала, Безименен и Алеко.

На върха няма растителност, поради неговата голяма височина, той се нарежда в топ 10 най-високи върхове в България. Маршрута до него отнема над 3.5 часа в посока, отлична идея за посещение е през летния сезон, но трябва да си носите вода, тъй като маршрута е на открито.

Други забележителности близо до връх Иречек

Връх Дено – върхът се намира на около 2 километра североизточно от връх Иречек. До него се стига, като тръгнете в посока североизток по билото и продължите към съседния висок връх. Връх Дено е висок 2790 метра и също се намира на Мусаленския венец. От него също има обаятелни панорамни гледки. Разстоянието до върха се изминава за около 30-60 минути. Като до него има удобна пътека.

Връх Малка Мусала – ако изберете маршрута през връх Мусала, то ще преминете и през връх Малка Мусала. Той е красив връх, намиращ се на юг от Иречек и на изток от връх Мусала. Той е сред най-високите върхове в България – висок е 2902 метра.

Връх Мусала – първенеца на Балканския полуостров е по маршрута за връх Иречек, ако решите да преминете през маршрута от хижа Мусала към връх Мусала и Малка Мусала. Върхът се намира на югозапад от Иречек. Той често се изкачва от много туристи, тъй като е не само най-високият на Рила и на България, но и на Балканския полуостров – висок е 2925 метра. От него се откриват омайващи гледки към почти цяла Рила планина.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Самоков

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева БаняБоянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:София


Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София