Меню

Затвори
menu

Връх Жълтец

Затвори
Връх Жълтец
Връх Жълтец
Гледки по билото до връх Жълтец
Гледки близо до връх Жълтец
Време 8:00 часа
Трудност Висока трудност
Координати Координати:42.72190638329179, 24.866297986482742

Ако обичате природата и панорамните изгледи от планините, то определено ще може да се насладите на невероятната Стара планина от връх Жълтец.

Връх Жълтец се намира на билото на Централна Стара планина, близо до връх Ботев. Висок е 2227 метра и е с полегата форма. От него може да видите чудни гледки по билото на планината – връх Ботев, връх Млечен Чал, връх Голям Купен и много други.

До върха се стига от няколко основни маршрута, като те са доста дълги и не са подходящи за деца. Той се намира на територията на Национален парк Централен Балкан, по маршрута към него може да видите изключително красиви растения сред които: шипка, боровинка, малина, къпина, бор, дъб и много други. Също така там е пълно и с много видове животни: лисица, лалугер, златка, белка, дива свиня, таралеж, гущер, орел, сокол, смок мишкар и много други.

Маршрут

До връх Жълтец може да се стигне от изток през връх Ботев, от север през хижа Плевен и от юг през хижа Васил Левски.

От местност Паниците до връх Жълтец

Маршрут от местност Паниците до връх Жълтец

Покажи маршрута Маршрутът от местност Паниците е един от най-дългите маршрути до върха. Той започва от местността Паниците, която се намира на около 5 километра северно от град Калофер.

До местността се стига, като в град Калофер или следите табелите, или тръгнете по улица Севлиевска или Юмрукчал в посока север, или просто въведете Местност Паниците в навигацията на Google. Пътят се движи успоредно на река Тунджа на север от Калофер.

До нея се стига по удобен асфалтов път, като малко преди самата местност има ляв завой. Пътят слиза надолу към широка поляна. Там може да оставите колата си и трябва да прекосите моста пред вас. След това продължавате надясно, като след няколкостотин метра ще подминете постройките отляво и след последната постройка трябва да хванете наляво, по стръмна пътека, която е обозначена със синя и жълта маркировка.

От там вървите по пътеката, която преминава през стръмни баири, след което идва и табелата за Национален Парк Централен Балкан, след нея прехода става доста по-полегат. След известно време маркировката се разделя наляво и надясно, като вие трябва да следите синята маркировка, която продължава в посока северозапад. Постепенно пътя преминава и през гориста местност, а след това се изкачвате и до връх Малък Райски Купен, след още 5-10 минути ще стигнете и до хижа Рай. Там може да си починете и да тръгнете към връх Ботев.

От хижата продължавате в посока северозапад по синята маркировка, като след 5-10 минути пътеката се разделя, нагоре в посока север продължава зелената маркировка, а напред в посока запад е синята, вие трябва да продължите по зелената маркировка. Тя ще ви отведе към Тарзановата пътека, която е стръмен участък, като на нея има метални въжета и колове. След като минете през нея, обикновено отнема малко над 30 минути, ще сте доста близо до връх Ботев. От там продължавате да следите маркировката, която се движи в посока север. След около 1 час ще сте и на връх Ботев.

От връх Ботев трябва да продължите на запад по билото, по червено-бяла маркировка. От върха в посока запад ще видите няколко върха, първия от тях е Безименен, след него е Млечния Чал, като той се познава по това че по неговия северен склон има метални въжета и колове. След Млечния Чал е и връх Жълтец. От връх Ботев до връх Жълтец имате да изминете около 4.7 километра разстояние и около 240 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 1-1.5 часа.

Общото разстояние от местност Паниците до връх Жълтец е над 17 километра, и денивелация над 1500 метра. То се изминава за около 7-8 часа.

От хижа Плевен до Връх Жълтец

Началото на този маршрут започва от ВЕЦ Видима, който се намира на юг от Априлци. До там се стига по асфалтов път, който е удобен за автомобил. След като оставите колата си там, трябва да прекосите по моста и да продължите по пътя по зелена маркировка. След около 300 метра, трябва да завиете надясно, като пътеката също е маркирана със зелена маркировка. От там имате около 1 час изкачване и ще достигнете хижа Плевен.

От хижата тръгвате в посока югозапад по зелена маркировка, която е за заслон Ботев и Ботев връх. Маркировката се движи на северозапад , като постепенно се изкачва към билото на Стара планина, по-късно тя поема наляво в посока югоизток и продължава. След около 2.5 часа ще стигнете и заслон Ботев. Това е голяма постройка, която се намира в подножието на връх Ботев. От заслона трябва да продължите надясно, в посока запад, по червено-бялата маркировка по самото било.

Имате да изминете около 3.4 километра и около 242 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 1 час. Ще разпознаете връх Жълтец, тъй като той се намира точно след връх Млечния Чал, който има метални въжета и колове на неговата северна страна. А от Жълтец също така ще може да видите и доста други върхове на запад – връх Голям Кръстец, връх Малък Кръстец, връх Голям Купен и други.

От Карлово през хижа Васил Левски до връх Жълтец

Началната точка на маршрута през хижа Васил Левски е Карлово. Там трябва да отидете в северната част на града в края на улица Бузлуджа. Тя завършва със Т-образно кръстовище, около него може да харесате място да оставите автомобила си, а след това да поемете на самото кръстовище надясно и веднага след това наляво и да продължите нагоре в посока север към планината. Има тясна и стръмна пътека, като следите синята маркировка. След 20-ина минути ще стигнете и до дърво, където има и табелки с надписи за местоположенията и цветовете на маркировките. От там продължавате в същата посока по синята маркировка.

Маркировката се движи нагоре и постепенно преминавате през хижа Хубавец, продължавате по синята маркировка по посока североизток, след това ще стигнете до хижа Балкански рози, като от там продължавате в същата посока и по същата маркировка и след това идва и хижа Васил Левски. От Карлово до хижата разстоянието се изминава за около 4-5 часа.

От хижа Васил Левски, продължавате в посока север, по синята маркировка, като тя постепенно завива надясно след което наляво и се движи в посока североизток. След това преминавате през Овчарника (внимавайте там, тъй като често има кучета!).

След него продължавате по синята маркировка и след 10-20 минути има зелена маркировка, която продължава надясно в посока север, трябва да продължите по нея. Тя ще ви отведе на седловината между връх Костенурката и връх Голям Кръстец. След като се качите на билото, трябва да продължите на югоизток към връх Костенурката по червено-бяла маркировка. От връх Костенурката продълговатата на изток, като следва и връх Жълтец. От хижа Васил Левски до билото имате около 2 часа път, а от билото до връх Жълтец още около 1.5-2.5 часа път.

Още за връх Жълтец

Върхът се намира в Централна Стара планина, на билото между върховете Млечен Чал и Костенурката. Върхът е сред най-високите на планината. Той е полегат, като маршрута от съседните върхове е удобен, а от него се откриват красиви гледки към околията и съседните върхове.

Той се намира на маршрута Ком-Емине, който преминава по цяла Стара планина и е най-дългия туристически маршрут в България.

По маршрута към върха може да видите невероятно красиви гледки, най-добър период за изкачване е през лятото, но тъй като маршрута е дълъг трябва да отидете по-рано през деня и да си носите повечко вода.

Забележителности близки до връх Жълтец

Връх Млечен Чал – връх Млечен Чал се намира на около 1 км източно от връх Жълтец. Той е висок 2255 метра. Той също се намира на билото на Стара планина. До него се стига за около 30 минути от връх Жълтец, като поемете в посока изток по червено-бялата маркировка по билото на планината.

Връх Костенурката – връх Костенурката е интересна забележителност, той има красива форма, и се намира на запад от връх Жълтец, на около 1.7 километра по билото на Стара планина. До него се стига като от връх Жълтец продължите на запад по червено-бялата маркировка. Може да стигнете до върха за около 30 минути. Голяма част от маршрута до него е спускане. Маршрутът се движи от неговата дясна страна, а самия връх е труднодостъпен и стръмен. Отгоре има изградена и купчина с поставен дървен кол.

Връх Ботев – Първенеца на Стара Планина се намира на около 4.7километра източно от връх Жълтец. До него може да стигнете като от връх Жълтец продължите на изток по червено-бялата маркировка по билото на планината. Постепенно ще минете през връх Млечния Чал, след това Безимен, след това заслон Ботев и ще стигнете до връх Ботев. От връх Жълтец до връх Ботев разстоянието се измива за между 1 и 2 часа.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Калофер

Езеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:КарловоХижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:Калофер


Връх Голям Райски Купен
Връх Голям Райски Купен
Близо до:КалоферВръх Среден Райски Купен
Връх Среден Райски Купен
Близо до:Калофер


Връх Малък Райски Купен
Връх Малък Райски Купен
Близо до:Калофер


Водопад Търниченско пръскало
Търниченско пръскало
Близо до:Павел Баня