Меню

Затвори
menu

Връх Драгойна

Затвори
В началото на пътя към връх Драгойна
Гледка към връх Малка Драгойна от пътеката към Голяма Драгойна
Беседка по пътя преди връх Малка Драгойна
Гледка от връх Голяма Драгойна
Пътека преди връх Малка Драгойна
В началото на пътя към връх Драгойна
Табеля за връх Голяма Драгойна
Гледка от връх Малка Драгойна
Време 1:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.9572243816514, 25.22587345271963

В Родопите е пълно с красиви върхове, един от тях е връх Драгойна. Оттам можете да видите много впечатляващи панорамни гледки, като също така маршрутът до върха е добре обозначен – няма много стръмни участъци и е леснодостъпен, особено през топлите сезони.

Връх Драгойна се намира близо до село Буково, което е разположено на 25 километра южно от Първомай. Върхът се намира в Северните Родопи и е висок 813 метра.

На върха ще откриете останки от голям средищен център. Фортификационните съоръжения и светилищен комплекс, които са открити на връх Драгойна, са сред най-големите и най-дълго проучваните археологически обекти в България.

Планинският масив е разположен в северната част на Родопите. Освен връх Драгойна, той също така се състои и от още един връх – Малка Драгойна.

Малка Драгойна е красив връх, от който могат да се видят хубави гледки над съседните селца, както и към Родопите. Има красива естествена панорамна площадка, като е много добро местенце за почивка преди изкачването на връх Голяма Драгойна.

Маршрут

Маршрут от Буково до връх Драгойна

Покажи маршрута Началото на маршрута за връх Драгойна започва няколко метра след табелата на село Буково, когато идвате от север, близо до Първомай. Вляво има широка поляна, на която можете да оставите колата си. Вие трябва да поемете вдясно по широк планински път. Насреща ще видите планинският масив.

Пътят се движи почти в права посока, като след няколкостотин метра става все по-тесен и по-тесен, а малко преди връх Малка Драгойна преминава в пътечка.

Той е широк и се движи на открито в голяма част от своята дължина, като вървейки нагоре ще видите поставена маркировка. Все пак препоръчваме да използвате GPS приложение. Пътеката се движи измежду гора и други растения, а в началото минава през полянки. Вървете в посока северозапад – почти направо към върха срещу вас.

По време на маршрута, някъде около 20-ина минути след началото, ще видите малка беседка, където бихте могли да си починете. До нея ще стигнете малко след средата на маршрута. След нея имате 10-20 минути в същата посока и ще стигнете първия връх – Малка Драгойна. От него се откриват красиви живописни гледки. Пътят от началото на селцето до Малка Драгойна е дълъг 2.5 километра, има 278 метра денивелация и се изминава за между 30 и 60 минути.

От Малка Драгойна ви остават между 30 и 60 минути, за да изкачите и връх Голяма Драгойна. От Малка Драгойна трябва да продължите в посока запад – директно към връх Голяма Драгойна, като се вижда пътечка, но също така има табелки и маркировка. Разстоянието от Малка Драгойна до Голяма Драгойна е малко над 500 метра, а денивелацията – малко над 110 метра. Пътеката се движи измежду растения и е малко тясна и стръмна.

Горе на връх Голяма Драгойна има останки, но според това в кой сезон решите да го посетите, можете да не успеете да видите много от тях, тъй като има много растителност. Освен това от Голяма Драгойна не се виждат панорамни гледки, тъй като върхът е обрасъл с дървета и храсти.

По пътя към върховете има стада с животни, както и кучета понякога. Затова ви препоръчваме да си носите щеки, които ще ви помогнат при слизането от върха, а също така и ако случайно се запъти към вас куче, можете да го уплашите с повдигане на щеката, за да се стресне.

Ако решите да се качите на върховете през лятото, е добре да идете рано сутрин, докато няма силно слънце. По маршрута от време на време има сенчести места. Пътеката се вие между дървета, но на моменти минава през открити полянки, особено в началото на маршрута. На връх Малка Драгойна няма никаква сянка. На връх Голяма Драгойна има доста сянка, тъй като върхът е покрит с дървета.

Маршрутът е лек, но не препоръчваме да ходите с деца, особено след връх Малка Драгойна, тъй като пътеките стават стръмни и тесни.

Още за връх Драгойна

Връх Голяма Драгойна се намира близо до кратер на Драгойновския вулкан. Мястото е регистрирано като археологически обект през 50-те години.

Според проучвания крепостта е функционирала от началото на късната Бронзова епоха (XVI век пр. Хр.) до края на ранната Елинистическа епоха (II век пр. Хр.)

Там има разкрити основи на древно тракийско светилище. Върхът е леснодостъпен, като е отлична идея за изкачване през края на пролетта и началото на лятото – там има много растителност и местността е изключително живописна.

Други забележителности близо до връх Драгойна

Можете да посетите къщата-музей на Пейо Яворов, която се намира в централната част на град Чирпан, на около 45 километра северно от селцето, от което тръгва пътят до върха. Тя представлява мемориален музей, посветен на поета-революционер Пейо Яворов. Освен с литературната си дейност, той е известен и като участник в българското национално движение за освобождение на Македония и в Балканската война.

Друго интересно местенце е Чирпанскиятманастир Св. Атанасий. Той се намира до село Златна ливада. Селцето е разположено на около 67 километра североизточно от връх Драгойна.

Араповският манастир също се намира наблизо – на около 48 километра западно от върха. За да стигнете до него, трябва да продължите към Дебър, след това – към село Поройна и оттам – към Козаново, като малко преди селцето се прави ляв завой. След малко ще видите манастира, който е български православен манастир, датиращ от 1856 година. През 1859 е основано училище към манастира. Има изключително красива архитектура и е отлична идея за посещаване със семейството. Там също така ще откриете църквата Св. Неделя, която е завършена през 1859 година.

Друг интересен връх наблизо е връх Аида, който се намира в Родопите, на 20 километра от Хасково. Той е висок 860 метра и на на него има изградена телекомуникационна база. Той се намира в крайните северозападни части на Източните Родопи. Разположен е между долините на реките Банска и Харманлийска, близо до село Брястово. Има заравнено било, а от него се виждат красиви гледки към други части на Родопите. За да стигнете до него, трябва да отидете до Горски извор, след това до село Светлина, а после – до Брясното. В южните части на селцето трябва да продължите в посока юг, по тесен път, който ще ви отведе до хижата наблизо. Върхът се намира на около 1.5 километра след нея, в посока юг. Пътят се изминава за около 30-40 минути.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Първомай

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:АсеновградМонумент Света Богородица в град Хасково
Света Богородица в Хасково
Близо до:Хасково


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:Асеновград


Римски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:АсеновградАраповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Мраморно езеро
Мраморно езеро
Близо до:Брезово


Гранитски дъб
Гранитски дъб
Близо до:Брезово