Меню

Затвори
Меню

Връх Драгойна

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
В началото на пътя към връх Драгойна
Гледка към връх Малка Драгойна от пътеката към Голяма Драгойна
Беседка по пътя преди връх Малка Драгойна
Гледка от връх Голяма Драгойна
Пътека преди връх Малка Драгойна
В началото на пътя към връх Драгойна
Табеля за връх Голяма Драгойна
Гледка от връх Малка Драгойна
Време Време:1:30
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Първомай
Координати Координати:41.9572243816514, 25.22587345271963

Връх Драгойна се намира близо до село Буково, което е на 25км южно от Първомай. Върхът се намира в северните Родопи, той е висок 813м.

На върха има останки от голям средищен център. Фортификационните съоръжения и светилищен комплекс, които са открити на връх Драгойна са и сред най-големите и най-дълго проучвани археологически обекти в България.

Планинския масив е разположен в северната част на Родопите. Освен връх Драгойна, той също така се състой и от още един връх – Малка Драгойна.

Малка Драгойна е красив връх, който предлага много хубави гледки над съседните селца, както и към Родопите. Той има красива панорамна площадка, като е много добро местенце за почивка, преди изкачването на Голяма Драгойна.

Маршрут

Маршрут от Буково до връх Драгойна

Покажи маршрута Началото на маршрута за връх Драгойна, започва няколко метра след табелата на село Буково, близо до Първомай. Вляво има широка поляна, на която може да оставите колата си, а вие трябва да поемете вдясно по широк планински път.

Той се движи почти в права посока, като след няколкостотин метра става по-тесен и по-тесен, а малко преди връх Малка Драгойна става пътечка.

Пътят е широк и се движи на открито в голяма част от неговата дължина, като нагоре има и поставена маркировка, но все пак препоръчваме да използвате GPS приложение.

По време на маршрута, някъде след около 20-ина минути след началото, ще видите и малка беседка, която е добра идея за почивка, до нея ще стигнете малко след средата на маршрута. След нея имате 10-20 минути и сте на първия връх – Малка Драгойна. Връх Малка Драгойна предлага чудна панорамна гледка, и се изкачва между 30 и 60 минути от началото на пътя. Пътя от началото на селцето до Малка Драгойна е 2.5 километра и има 278 метра денивелация.

От Малка Драгойна ви остават между 30 и 60 минути да изкачите и връх Голяма Драгойна. От Малка Драгойна, трябва да продължите в посока запад, директно към връх Голяма Драгойна, като се вижда пътечка, но също така има и табелки и маркировка. Разстоянието от Малка Драгойна до Голяма Драгойна е малко над 500 метра, а денивелацията малко над 110м.

Горе на връх Голяма Драгойна има останки, но според това в кой сезон решите да го посетите, може да не успеете да видите много от тях, тъй като има много растителност. Освен това Голяма Драгойна не предлага и много панорамни гледки, тъй като върха е обрасъл с дървета и храсти.

До връх Голяма Драгойна се стига по стръмни пътечки, които са тесни и хлъзгави, освен това има и стада със животни както и понякога кучета. За това ви препоръчваме да си носите щеки, те ще ви помогнат за слизането от върха, а също така и ако случайно се запъти към вас куче, може да го уплашите и то да не ви нападне.

Ако решите да се качите на върховете през лятото, е добре да идете рано сутрин, докато няма силно слънце. По маршрута от време на време има сенчести места. Пътеката се вие между дървета, но на моменти е на открити полянки, особено в началото на маршрута. На връх Малка Драгойна няма никаква сянка. На връх Голяма Драгойна има доста сянка, тъй като върха е покрит с дървета.

Маршрутът е лек, но не препоръчваме да ходите с деца, особено след връх Малка Драгойна, тъй като пътеките стават стръмни и тесни.

Още за връх Драгойна

Връх Драгойна се намира близо до кратер на Драгойновския вулкан. Мястото е регистрирано като археологически обект през 50-те години.

Според проучвания, крепостта е функционирала от началото на късната Бронзова епоха (XVI век пр. Хр.) до края на ранната Елинистическа епоха (II век пр. Хр.)

Там има разкрити основи на древно тракийско светилище.

Други забележителности близо до връх Драгойна

Може да посетите къщата-музей на Пейо Яворов, която се намира в централната част на град Чирпан. Тя е мемориален музей, посветена на поета-революционер Пейо Яворов. Освен с литературната си дейност, той е известен и като участник в българското национално движение за освобождение на Македония и в Балканската война.

Друго интересно местенце е Чирпанския манастир Св. Атанасий. Той се намира до село Златна ливада.

Араповския манастир, също е наблизо, той датира от 1856 година. Светецът е египетски духовник и богослов и патриарх на Александряия, почината е като светец от всички християни защото е от най-видните радетели за чистотата на вярата.

Друг интересен връх е връх Аида, който се намира в Родопите, на 20 километра от Хасково, той е висок 860 метра, на върха има телекомуникационна база. Той се намира в крайните северозападни части на източните Родопи. Намира се между долните на реките Банска и Харманлийска. Близо до село Брястово. Има заравнено било, а от него има красиви гледки към други части на Родопите.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано