Меню

Затвори
menu

Връх Джангал

Затвори
Връх Джангал
Връх Джангал
Гледка към връх Джангал от север
Гледка към връх Джангал от билото към връх Полежан
Време 3:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:41.706662115635304, 23.497779269330163

Пирин планина е една от най-високите и красиви планини в нашата държава. Тя се намира в Югозападна България, има обща площ от 2582 квадратни километра. Там има многобройни красиви върхове, седловини, езера и други красоти.

Също така на територията на планината може да видите чудна растителност (червена боровинка, мечо грозде, европейски копитник, снежно кокиче, момина сълза, салепи, мащерка, шипка) и красиви животни (дива коза, златка, бялка, пъстър пор, дива котка, вълк, лисица, катерици и други).

Връх Джангал (понякога Дженгал) е висок 2730 метра и се намира в източните части на Пирин планина, южно от град Добринище. Преходът до него е със средна трудност – тъй като има стръмни склонове, отнема над 3 часа и не се препоръчва за деца. Ако искате да видите Попово езеро, връх Сиврия, връх Полежан, хижа Безбог, връх Безбог, връх Джано и други красоти от Пирин, то разходката до връх Джангал е отлична идея.

Маршрут

Маршрут от хижа Безбог до връх Джангал

Покажи маршрута Връх Джангал се намира в източната част на Пирин, близо до град Добринище. От града трябва да продължите по асфалтов път в посока юг, към хижа Гоце Делчев. Тя се намира на около 10 километра от града, като близо до хижата има места за паркиране. В Добринище трябва да продължите на юг по асфалтов път, по улица Попово езеро, най-добре да използвате навигация до хижата.

След като стигнете там, ще видите и лифта, който се намира на метри от хижата. Качвайки се на него, той ще ви отведе до хижа Безбог (2240 метра). От хижата започва самият маршрут, който в началото е маркиран със зелена маркировка и се движи в посока юг към съседното било.

След като се изкачите, пътят продължава малко надясно и по-късно слиза надолу към Попово езеро. Малко преди самото езеро, пътят се разделя на няколко посоки, като вие трябва да се движите на запад (дясно). Целта е да се подминете връх Джангал от северната страна.

След няколкостотин метра, след като се намирате на северозапад от върха, пътят отново се разделя. Вие трябва да хванете наляво, като върхът се вижда точно срещу вас. Оттам идва и най-стръмната и трудна част от маршрута – самото изкачване до него. Имате да изминете около 1 километър и малко над 150 метра денивелация, които отнемат около 30 минути.

Целият маршрут от хижа Безбог до връх Джангал е около 6 километра и има над 500 метра денивелация. Маршрутът се изминава за около 3-3.5 часа в посока. По-голямата част от него е полегата, а след Попово езеро и преди самия връх е най-стръмно и най-бавно.

Още за връх Джангал

Върхът има стръмни склонове, като изкачването е със средна трудност, преходът до него отнема над 3 часа, най-удобно е през лятото. Въпреки, че няма много ходене, има доста денивелация и стръмните пътеки определено затрудняват изкачването. От него можете да видите невероятни гледки към съседните върхове и езера. Върхът се намира между Малък Полежан (на север) и Момини Двори (на юг), на изток се намира Попово езеро, а малко след него – и връх Сиврия. Връх Джангал е сред най-високите върхове на Пирин.

Други забележителности близо до връх Джангал

Попово езеро – една от най-близките и красиви забележителности е Попово езеро. До него може да се стигне лесно, като то се намира на изток, само на няколкостотин метра от връх Джангал. Езерото е чудесно място за почивка, хапване и наслаждаване на природата. До него може да се стигне по пътя към Джангал на изкачване, като на първия разклон трябва да продължите направо, или можете да го направите на връщане, като след като минете от североизточната част на Джангал, на първия разклон трябва да хванете надясно към езерото, вместо наляво към хижа Безбог.

Връх Малък Полежан (2822 метра) – върхът е един от най-високите в Пирин планина и се намира на север от връх Джангал. До него може да се стигне по пътечка, която върви по билото. Ако искате да отидете до него на изкачване, на билото, когато сте на северозапад от връх Джангал, вместо наляво към върха, трябва да хванете надясно към връх Малък Полежан. Разстоянието до него е около 1.5 километра, което се изминава за около 1 час.

Връх Сиврия – върхът се намира на изток от връх Джангал, точно след Попово езеро. Той е красив връх с форма на Пирамида, със стръмни склонове. Най-удобният маршрут е вървейки към връх Джангал, да се отбиете до Попово езеро. От неговата южна част има път, който се движи само на изток и постепенно се изкачва към върха. От върха се откриват уникални панорамни гледки към околността.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Добринище

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Рид Стражите в Пирин планина
Стражите в Пирин
Близо до:Добринище


Момин връх
Момин връх
Близо до:БанскоВръх Синаница
Връх Синаница
Близо до:Банско


Суходолско езеро
Суходолско езеро
Близо до:Банско


Хижа Синаница
Хижа Синаница
Близо до:БанскоВръх Малък Полежан
Връх Малък Полежан
Близо до:Добринище


Попово езеро
Попово езеро
Близо до:Добринище


Връх Кутело
Връх Кутело
Близо до:Банско