Меню

Затвори
Меню

Връх Джангал

Затвори
Връх Джангал
Връх Джангал
Гледка към връх Джангал от север
Гледка към връх Джангал от билото към връх Полежан
Време:3 часа
Трудност:Средна
Близо до:Добринище
Координати:41.706662115635304, 23.497779269330163

Ако сте любители на планината и обичате да правите разходи на високи върхове, то връх Джангал е не само красив и висок връх, но и много добра идея за разходка.Върха предлага невероятни гледки към почти цяла Пирин планина, като около него е пълно с красота.

Връх Джангал(понякога Дженгал) е висок 2730м и се намира в източните части на Пирин планина.Прехода до него, е със средна трудност, като не се препоръчва за деца. Ако искате да видите Попово езеро, връх Сиврия, връх Полежан, хижа Безбог, връх Безбог, връх Джано и други красоти от Пирин, то разхдката до Джангал е отлична идея.

Маршрут

Маршрут от хижа Безбог до връх Джангал

Покажи маршрута Връх Джангал се намира в източната част на Пирин, като той се намира близо до град Добринище. От града трябва да продължите по асфалтов път в посока юг, към хижа Гоце Делчев. Тя се намира на окло 10км от града , като близо до хижата има и места за автомобили.

След като стигнете там, ще видите и лифта, които се намира на метри от хижата, като трябва да се качите и той ще ви изкачи до хижа Безбог (2240м). От хижата започва самия маршрут, който в началото е маркиран със зелена маркировка и се движи в посока юг към съседното било.

След като се изкачите пътя продължава малко надясно и по-късно слиза надолу към Попово езеро. Малко преди самото езеро пътя се разделя на няколко посоки, като вие трябва да се движите на запад (дясно), като целта е да се подминете връх Джангал от северната страна.

След няколкостотинметра, след като сте на северозапад от върха, пътя отново се разделя , като вие трябва да хванете наляво, а върха се вижда точно срещу вас. От там идва и най-стръмнта и трудна част на маршрута, самото изкачване до него.

Целия маршрут от хижа Безбог до връх Джангал е около 6 километра и има над 500м денивелация. Маршрута се изминава за около 3-3.5 часа в посока. Като по-голямата част от него е полегата, а след Попово езеро и преди самия връх е най-стръмно и най-бавно.

Още за връх Джангал

Върха има стръмни склонове, като изкаването е със средна трудност, въпреки, че няма много ходене има доста денивелация и стръмните пътеки определено затрудняват изкачването.

От него може давидите невероятни гледки към съседните върхове и езера. Върха се намира между Малък Полежан (на север) и Момини Двори (на юг), на изток се намира Попово езеро, а малко след него и връх Сиврия.

Други забележителности близо до връх Джангал

Попово езеро – една от най-близките и чудни забележителности е Попово езеро. До него може да се стигне лесно, то се намира на изток само на няколкостотинметра от връх Джангал. Езерото е чудесно за разпускане и хапване и наслаждаване на природата. До него може да се стигне по пътя към Джангал на изкачване, като на първия разклон трябва да продължите направо, или може да го направите на връщане като след като минете от североизточната част на джангал, на първия разклон трябва да хванете надясно към езерото, вместо наляво към хижа Безбог.

Връх Малък Полежан(2822м) – върха е един от най-високите в Пирин планина, той се намира на север от връх Джангал. До него може да се стигне по пътечка, която върви по билото. Ако искате да идете до него на изкачване, на билото, когато сте на северозапад от връх Джангал, вместо наляво към върха, трябва да хванете надясно към връх Малък Полежан, до него разстоянието е около 1.5км, което се изминава за около 1 час.

Връх Сиврия – върха се намира на изток от връх Джангал, точно след Попово езеро. Той е красив връх с форма на Пирамида, със стръмни склонове. Най-удобен маршрут е по пътя към Джангал, да се отбиете до Попово езеро, след кето от неговата южна част има път, които се движи само на изток и постепенно се изкачва към върха. Върха има уникални гледки към съседните върхове.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано