Меню

Затвори
menu

Връх Голям Райски Купен

Затвори
Връх Голям Райски Купен
Връх Голям Райски Купен
Гледка към връх Ботев
Гледки наблизо до връх Голям Райски Купен
Време 4:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.68630250397848, 24.938478540469596

На територията на Стара планина можете да видите многобройни красоти, както чудни върхове и красиви животни, така и уникална растителност.

В Средна Стара планина се намира и Национален парк Централен Балкан, където се намира и най-високият връх на планината – връх Ботев (2376 метра). Близо до него се намира и чудната хижа Рай и водопад Райското пръскало.

Също наблизо, в посока югоизток, се намират и красиви върхове – Райските Купени. Връх Голям Райски купен се намира най-южно от трите върха, той е висок 1455 метра. Върхът има пирамидна форма и стръмни склонове. От него се виждат невероятни гледки, както към долините и Задбалкана така и уникална панорамна гледка към връх Ботев и хижа Рай.

До върха има удобна пътечка, като голяма част от маршрута е маркиран. Разходката до върха отнема между 3.5 и 4 часа в посока. До върха се стига от местност Паниците, която е на няколко километра северно от град Калофер. Маршрутът до върха е със средна трудност и на места е стръмен, за това не препоръчваме изкачването му на начинаещи планинари и хора с деца.

Маршрут

Маршрут от местност Паниците до връх Голям Райски Купен

Покажи маршрута Началото на маршрута за изкачването на върха започва от местност Паниците. Местността се намира на малко над 5 километра северно от град Калофер. До нея се достига по удобен асфалтов път. В града може да видите на няколко места поставени табелки, а ако не успеете да ги намерите, може да потърсите улица Севлиевска и да продължите на север. Пътя се движи успоредно на река Тунджа. След около 5 километра има лек завой вляво, който се спуска на широка полянка, където често има паркирани коли.

Там може да оставите колата си и да продължите, като трябва да прекосите малък мост, след което да помете вдясно (на север). Ще се движите близо до бунгала и други постройки, като в края на постройките, веднага вляво, ще видите и стръмни пътечки, обозначени със синьо-жълта маркировка. Трябва да тръгнете по тях.

От там имате около 20-30 минути по-стръмно изкачване, след което пътят ще се разшири доста и маршрутът ще стане доста по-удобен за преход. От там продължавате да се движите в посока север, като по-голямата част от маршрута е само направо на широки полянки. След това продължавате по синята маркировка, като ще навлезете и в гориста местност. Тя е последната трудна част от маршрута. След нейното изкачване, по същата маркировка и удобна пътека, ще стигнете и до открито местенце. Там, вляво от вас (в посока юг), се намират и Райските купени. Първият връх е Малък Райски Купен, след него в Средния Райски Купен и след това е и връх Голям Райски Купен. До него се стига по немаркирана пътека, като се движите само в посока юг, най-добре да заобиколите Средния Райски Купен, тъй като той се изкачва от южната страна.

Общото разстояние от местността Паниците до връх Голям Райски Купен е малко над 9 километра, като има доста денивелация – над 880 метра, за това маршрутът ще ви отнеме между 3.5 и 4 часа в посока.

Още за връх Голям Райски Купен

Върхът се намира на територията на Национален парк Централен Балкан. До него се стига по главния маршрут от местност Паниците към връх Ботев, като малко преди хижа Рай се продължава по удобна пътечка в посока юг.

Върхът е висок 1455 метра. Има красива пирамидна форма, а от него може да видите невероятни гледки. Маршрутът е със средна трудност, отнема около 4 часа в посока. Върхът е отлична идея за преход в планината. Наблизо до него, само на 20-30 минути можете да посетите и хижа Рай, където да пренощувате и да обходите още по-голяма част от планината.

По пътя към върха ще минете през много красиви места, там можете да видите много видове растения като: коприва, папрат, теменужка, кокиче, шипка, глог, явор, бор, бук, ела, смърч, хвойна и много други. Те са изключително красиви. Също така по пътя можете да видите и много диви животни: дива свиня, смок мишкар, ястреб, орел, златка, белка, заек, сърна, катерица, сойка и много други.

Други забележителности близо до върха

Среден Райски Купен – върхът се намира на север от Големия Райски Купен. До него се стига по удобна пътечка, като най-добре е да продължите директно на север от Големия Купен. От него също може да видите красиви панорамни на средна Стара Планина.

Малък Райски Купен – върхът се намира на север от Големия Райски Купен, като заобиколите от изток Средния Райски Купен. Той е по-полегат а от него може да продължите към хижа Рай. Той предлага красиви гледки към връх Ботев.

Хижа Рай – хижата е красива и често се посещава от хората, който посещават района. В нея може да преспите, да похапнете, също така има маси и пейки, чешма и тоалетна. Там също така може да отпочинете и да продължите нагоре към други части на Средна Стара планина. До нея се стига, като се върнете към основния маршрут от Паниците към нея и продължите в посока северозапад по пътеката, тя се намира на 20-30 минути от върха.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Калофер

Езеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:КарловоХижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:Калофер


Връх Среден Райски Купен
Връх Среден Райски Купен
Близо до:КалоферВръх Малък Райски Купен
Връх Малък Райски Купен
Близо до:Калофер


Водопад Търниченско пръскало
Търниченско пръскало
Близо до:Павел Баня


Водопад над село Енина
Водопад над село Енина
Близо до:Казанлък