Меню

Затвори
menu

Връх Голям Купен

Затвори
Връх Голям Купен в Стара Планина
Връх Голям Купен в Стара Планина
Гледка към връх Голям Купен от връх Амбарица
Гледки от хижа Добрила
Хижа Добрила - гледки
Вход на хижа Добрила
Лифта над Сопот
Междинна станция на лифта Сопот
Време 5:00 часа
Трудност Средна трудност
Близо до До Сопот
Координати Координати:42.72412406355215, 24.818988225564336

Връх Голям Kупен е алпийски тип връх с уникални форми и релеф, намиращ се в Централна Стара планина. Той е висок 2169 метра, което го прави един от най-високите върхове в цялата планина. Върхът се намира на билото на планината и е разположен точно на маршрута Ком-Емине (най-дългият туристически маршрут в България) на територията на Национален парк Централен Балкан. Поради това пътят до него е добре поддържан и добре обозначен.

Той има форма на пирамида, вижда се от десетки километри, доста стръмен е и също така има поставени метални въжета, които да улеснят изкачването му. От върха можете да видите невероятни панорамни гледки към връх Амбарица (на запад), връх Малък Купен (на запад), връх Ботев (на изток), Кръстците (на изток), Костенурката (на изток) и много други.

Най-добрият сезон за изкачването на върха е края на лятото, тъй като тогава не е толкова топло, няма останал сняг от зимата и също така не е студено, както през късна есен или зима.

Маршрутът до върха се изминава за над 4 часа и има доста денивелация. Поради това върхът може да се определи като по-труден за изкачване. Затова не препоръчваме прехода до него за начинаещи планинари и деца.

Маршрут

До върха има няколко основни маршрута. От запад можете да се качите през хижа Добрила. От изток можете да се качите през хижа Васил Левски, както и от хижа Балкански рози. Също можете да се качите и от хижа Амбарица, която се намира на север.

Вариант 1 – с лифт от Сопот през хижа Добрила

Маршрут от Междинна станция на лифта Сопот до връх Голям Купен

Покажи маршрута Един от най-добрите варианти е да се качите с лифт от Сопот до междинната станция и оттам да продължите пеш до хижа Добрила. В Сопот трябва да отидете до станцията на лифта, която се намира в северната част на града. Там има паркинг, където можете да оставите автомобила си. Оттам трябва да хванете лифта, който ще ви остави на междинната станция. Лифтът отнема 15-20 минути.

След нея имате жълта маркировка, движеща се на север, която върви почти успоредно с лифта нагоре. По пътя имате няколко стръмни участъка, след които почти равен път до хижа Добрила, която се намира на североизток от станцията. След като повървите няколкостотин метра, малко преди горната станция на лифта, която не се използва, маркировката се разделя наляво и надясно. Вие трябва да продължите надясно, по жълтата маркировка, в посока североизток.

От горната станция до хижа Добрила имате да изминете 2 километра разстояние и малко над 100 метра денивелация. Пътят се изминава за 30-40 минути. Целият път от междинната станция до хижа Добрила е приблизително 3.4 километра, а денивелацията е около 400 метра.

След като стигнете хижа Добрила, трябва да поемете в посока изток. Пътят започва в източната част на двора на хижата. Оттам започва стръмно изкачване по червената маркировка на маршрута Ком-Емине. Тя се движи на изток, а в последствие прави ляв завой, в посока север. След около 90 минути ще изкачите връх Амбарица, който се намира на главното било.

След връх Амбарица следват връх Малка Амбарица и връх Малък Купен. От връх Амбарица можете да видите чудните форми на връх Голям Купен, който се намира само на 3.5 километра от вас. Разстоянието от хижа Добрила до връх Амбарица е 2.3 километра, а денивелацията е 370 метра. Изкачването отнема около 90 минути.

За да стигнете до връх Голям Купен, след като изкачите връх Амбарица, трябва да следите червената маркировка по самото било, в посока изток. От връх Амбарица до връх Голям Купен маршрутът отнема между 1.5 часа и 3 часа, според темпото ви.

Вариант 2 – от Карлово през хижа Васил Левски

Маршрут от Карлово до връх Голям Купен през хижа Васил Левски

Другият добър вариант за изкачването на връх Голям Купен е маршрут, който започва началото си от град Карлово. Там трябва да поемете в посока север към улица „Бузлуджа“. В края на улицата имате завой вдясно, след което веднага завой вляво, където започва пътят с маркировка в син цвят, която върви само на север по тесни стръмни пътечки. След няколкостотин метра маркировката се разделя наляво и надясно, като едната е зелена, а другата – синя. Там има също така и указателни табелки. Трябва да продължите по синята маркировка, която минава през хижа Хубавец, хижа Балкански рози и продължава на североизток към хижа Васил Левски.

От табелата, на която се разделя маркировката до хижа Васил Левски, имате да изминете приблизително 4.5 часа пеш. От табелата до хижа Балкански рози имате да вървите 7 километра и 460 метра денивелация. От нея до хижа Васил Левски разстоянието е почти 3 километра и малко над 260 метра денивелация.

След като стигнете хижа Васил Левски, за да изкачите върха, трябва да поемете на северозапад по синя маркировка. Пътят върви през гората и се изкачва постепенно към билото между връх Костенурката и връх Голям Кръстец. След като се изкачите на билото, трябва да продължите към връх Голям Кръстец, който се пада на север. Ако погледнете на запад, бихте могли да видите връх Голям Купен. Разстоянието от хижа Васил Левски до връх Голям Кръстец е малко под 6 километра, а денивелацията е около 660 метра.

За да стигнете до връх Голям Купен, след връх Голям Кръстец просто трябва да продължите по червената маркировка към върха в посока запад. От връх Голям Кръстец до връх Голям Купен разстоянието е 1.6 километра, а денивелацията е малко над 190 метра.

Още за връх Голям Купен

Върхът се намира в Централна Стара планина, на територията на Национален парк Централен Балкан. Той е сред най-високите върхове в планината, благодарение на неговите 2169 метра. Той се намира на туристическия маршрут, който се движи по продължението на билото на Стара планина – Ком-Емине. Това е най-дългият туристически маршрут в България.

Върхът има много стръмна форма и се води от алпийски тип. За да се качите на него, се изисква опит – има поставени метални въжета, но не се изисква екипировка. Маршрутът не е подходящ за деца. До връх Голям Купен се намира и езерото Локвата, което е единственото високопланинско езеро в Стара планина. От върха се вижда връх Ботев, връх Голям Кръстец, връх Амбарица и много други в близост до него.

Близо до върха можете да се насладите на невероятна природа, там можете да видите: иглолистни и букови гори, благун, космат дъб, обикновен габър, липа, смърч и други красиви растения. Също така можете и много видове животни, сред които: късокрак гущер, стенен гущер, ливаден гущер, смок мишкар, жълтоклюна хайдушка гарга, черношипа ветрушка, планински кеклик, бухал и много други.

Други забележителности до връх Голям Купен

Близо до върха се намират много други интересни местенца. Той е разположен на основен туристически маршрут и от него можете да стигнете до други върхове, както и до няколко хижи.

На запад от него са върховете: Малък Купен, Малка Амбарица, Амбарица и връх Добрила. На изток близките до него върхове са: Малък и Голям Кръстец.

На север от него е хижа Амбарица, а на югозапад – хижа Добрила.

Рейтинг: 4.5

Все още не е гласувано

Забележителности до Сопот

Кръста над Войнягово
Кръста на Войнягово
Близо до:ХисаряЕзеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:Карлово


Язовир Душанци
Язовир Душанци
Близо до:КлисураВодопад Пеперудата, село Антон
Водопад Пеперудата
Близо до:Клисура


Хижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:Клисура