Меню

Затвори
Меню

Връх Голям Купен

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Връх Голям Купен в Стара Планина
Връх Голям Купен в Стара Планина
Гледка към връх Голям Купен от връх Амбарица
Гледки от хижа Добрила
Хижа Добрила - гледки
Вход на хижа Добрила
Лифта над Сопот
Междинна станция на лифта Сопот
Време Време:5:00
Трудност Трудност:Средна
Близо до Близо до:Сопот
Координати Координати:42.72412406355215, 24.818988225564336

Връх Голям купен е алпийски тип връх с уникални форми и релеф, намиращ се в централна Стара Планина. Върхът се намира на билото на планината и е точно на маршрута Ком-Емине (най-дългия туристически маршрут в България). Той има форма на пирамида, доста стръмен е и също така има поставени метални въжета, за да се улесни изкачването му. От върха може да се открият чудни гледки към връх Амбарица, връх Малък Купен, връх Ботев, Кръстците, Костенурката и много други. Най-добрия сезон за изкачването на върха е края на лятото, тъй като тогава не е толкова топло, няма останал сняг от зимата и също така не е студено, както през късна есен или зима.

Маршрут

До върха има няколко основни маршрута. От запад, може да се качите през хижа Добрила. От изток, може да се качите през хижа Васил Левски, както и от хижа Балкански рози. И също така от хижа Амбарица, която се намира на север.

Вариант 1 – с лифт от Сопот през хижа Добрила

Маршрут от Междинна станция на лифта Сопот до връх Голям Купен

Покажи маршрута Един от най-добрите варианти е да се качите през град Сопот с лифт до междинната станция и от там пеш до хижа Добрила. В Сопот трябва да идете на станцията за лифта, която се намира в северната част на града, там има паркинг където може да оставите автомобила си. От там трябва да хванете лифта, който ще ви остави на междинната станция. Лифта отнема 15-20 минути.

След нея имате жълта маркировка сочеща на север, която върви почти успоредно с лифта нагоре. По пътя имате няколко стръмни участъка, след които почти равен път до хижа Добрила, която се намира на североизток от станцията. След като повървите няколкостотин метра, малко преди горната станция на лифта, която не се използва, маркировката се разделя наляво и надясно, вие трябва да продължите надясно, по жълтата маркировка – посока североизток.

От горната станция до хижа Добрила имате 2 километра разстояние и малко над 100 метра денивелация. Пътя се изминава за 30-40 минути. Целия път от междинната станция до хижа Добрила е приблизително 3.4 километра и денивелация от 400 метра.

След като стигнете на хижа Добрила, трябва да поемете в посока изток. Така започвате стръмно изкачване по червената маркировка на маршрута Ком-Емине. След около 60-90 минути ще се изкачите на връх Амбарица, който се намира на главното било. След връх Амбарица идва връх Малка Амбарица и връх Малък купен. Още от връх Амбарица може да видите чудните форми на връх Голям купен, който е само на 3.5 километра от вас. Разстоянието от хижа Добрила до връх Амбарица е 2.3 километра и има 370 метра денивелация. Качването отнема около 90минути.

За да стигнете до връх Голям купен, след като сте на връх Амбарица, трябва да следите червената маркировка по самото било, в посока изток. От връх Амбарица до връх Голям Купен маршрута отнема между 1.5 часа и 3 часа, според темпото ви.

Вариант 2 – от Карлово през хижа Васил Левски

Маршрут от Карлово до връх Голям Купен през хижа Васил Левски

Другия добър вариант, за изкачването на връх Голям Купен е маршрут, който започва началото си от град Карлово. Там трябва да поемете посока север, към улица Бузлуджа. В края на улицата имате завои в дясно, след което веднага завои в ляво, където започва и пътя с маркировка в син цвят, която върви само на север по тесни стръмни пътечки. След няколкостотин метра маркировката се разделя наляво и надясно като едната е зелена, а другата синя, там има също така и указателни табелки. Там трябва да продължите по синята маркировка, която минава през Хижа Хубавец, Хижа Балкански рози и продължава на североизток към хижа Васил Левски.

От табелата, на която се разделя маркировката до хижа Васил Левски имате приблизително 4.5 часа пеш. От табелата до хижа Балкански рози имате 7 километра и 460 метра денивелация, а от нея до хижа Васил Левски почти 3 километра и малко над 260 метра денивелация.

След като стигнете в хижа Васил Левски, за да изкачите върха, трябва да поемете на северозапад по синя маркировка. Пътя върви през гората и се изкачва постепенно към билото между връх Костенурката и Голям Кръстец. След като се изкачите на билото трябва да продължите към връх Голям Кръстец, който се пада на север. Ако погледнете на запад, може да видите връх Голям Купен. Разстоянието от хижа Васил Левски до Голям Кръстец е малко под 6 километра и и 660 метра денивелация.

За да стигнете до него след връх Голям Кръстец просто трябва да продължите по червената маркировка към върха в посока запад. От връх Голям Кръстец до връх Голям купен разстоянието е 1.6 километра , а денивелацията е малко над 190 метра.

Още за връх Голям Купен

Върхът се намира в централна Стара Планина. Той е сред най-високите върхове в планината с неговите 2169 метра. Той се намира на туристическия маршрут, който се движи по билото на цялата Стара Планина – Ком-Емине. Той е най-дългия туристически маршрут в България. Върхът има много стръмна форма и се води алпийски тип. За да се качите на него се изисква опит, има поставени и въжета, но не се изисква екипировка. Маршрута не е подходящ за деца. До връх Голям Купен се намира и езерото Локвата, което е единственото високопланинско езеро в Стара Планина. От върха се вижда връх Ботев, и много други в близост до него.

Други забележителности до връх Голям Купен

Близо до върха има много други интересни местенца, той се намира на основен туристически маршрут и в негова близост има много други върхове и няколко хижи.

На запад от него има върховете: Малък Купен, Малка Амбарица, Амбарица и връх Добрила. На изток близки до него са върховете: Малък и Голям Кръстец.

На север от него има наблизо хижа Амбарица, а на югозапад се намира хижа Добрила.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано