Меню

Затвори
Меню

Връх Голям Купен

Затвори
Връх Голям Купен в Стара Планина
Връх Голям Купен в Стара Планина
Гледка към връх Голям Купен от връх Амбарица
Гледки от хижа Добрила
Хижа Добрила - гледки
Вход на хижа Добрила
Лифта над Сопот
Междинна станция на лифта Сопот
Време:5 часа
Трудност:Средна
Близо до:Сопот
Координати:42.72412406355215, 24.818988225564336

Връх Голям купен е алпийски тип връх с уникални форми и релеф, намиращ се в централна Стара Планина.

Върхът се намира на билото на планината и е точно на маршрута Ком-Емине (най-дългия туристически маршрут в България).

Той има форма на пирамида, доста стръмен е и също така има поставени метални въжета, за да се улесни изкачването му.

От върха може да се открият чудни гледки към връх Амбарица, връх Малък Купен, връх Ботев, Кръстците, Костенурката и много други.

Маршрут

До върха има няколко основни маршрута. От запад, може да се качите през хижа Добрила. От изток, може да се качите през хижа Васил Левски, както и от хижа Балкански рози. И също така от хижа Амбарица, която се намира на север.

Вариант 1 – с лифт от Сопот през хижа Добрила

Маршрут от Междинна станция на лифта Сопот до връх Голям Купен

Покажи маршрута Един от най-добрите варианти е да се качите през град Сопот с лифт до междинната станция и от там пеш до хижа Добрила.

В Сопот трябва да идете на станцията за лифта, която се намира в северната част на града, там има паркинг където може да оставите автомобила си. От там трябва да хванете лифта, който ще ви остави на междинната станция. Лифта отнема 15-20 минути.

След нея имате жълта маркировка сочеща на север, която върви почти успоредно с лифта нагоре. По пътя имате няколко стръмни участъка, след които почти равен път до хижа Добрила, която се намира на североизток от станцията. След като повървите няколкостотин метра, малко преди горната станция на лифта, която не се използва, маркировката се разделя наляво и надясно, вие трябва да продължите надясно, по жълтата маркировка – посока североизток.

От горната станция до хижа Добрила имате 2км разстояние и малко над 100м денивелация. Пътя се изминава за 30-40 минути. Целия път от междинната станция до хижа Добрила е приблизително 3.4км и обща денивелация от 400м.

След като стигнете на хижа Добрила, трябва да поемете по посока изток. Така започвате стръмно изкачване по червената маркировка на ком-емине. Ще се изкачите на връх Амбарица, които се намира на главното било. След връх Амбарица идва връх Малка Амбарица и връх Малък купен. Още от връх Амбарица може да видите чудните форми на връх Голям купен, които е само на 3.5км от вас.

Разстоянието от хижа Добрила до връх Амбарица е 2.3км и има 370м денивелация. Качването отнема около 90минути.

За да стигнете до връх Голям купен, след като сте на връх Амбарица, трябва да следите червената маркировка по самото било. От връх Амбарица до връх Голям Купен маршрута отнема между 1.5 часа и 3 часа, според темпото ви.

Вариант 2 – от Карлово през хижа Васил Левски

Маршрут от Карлово до връх Голям Купен през хижа Васил Левски

Другия добър вариант, за изкачването на връх Голям Купен е маршрут, който започва началото си от град Карлово.

Там трябва да поемете посока север, към улица Бузлиджа. В края на улицата имате завои в дясно, след което веднага завои в ляво, където започва и пътя с маркировка в син цвят, която върви само на север по тесни стръмни пътечки. След няколко стотин метра маркировката се разделя наляво и надясно като едната е зелана , а другата синя, там има също така и указателни табелки.

Там трябва да продължите по синята маркировка, която минава през Хижа Хубавец, Хижа Балкански рози и продължава на североизток към хижа Васил Левски.

От табелата, на която се разделя маркировката до хижа Васил Левски имате приблизително 4.5 часа пеш.
От табелата до хижа Балкански рози имате 7км и 460м денивелация , а от нея до хижа Васил Левски почти 3км и малко над 260м денивелация.

След като стигнете в хижа Васил Левски, за да изкачите върха, трябва да поемете на северозапад по синя маркировка. Пътя върви през гората и се изкачва постепенно към билото между връх Костенурката и Голям Кръстец.

След като се изкачите на билото трябва да продължите към връх Голям Кръстец които се пада на север. Ако погледнете на запад, може да видите връх Голям Купен.
Разстоянието от хижа Васил Левски до Голям Кръстец е малко под 6 км и и 660 метра денивелация.

За да стигнете до него след връх Голям Кръстец просто трябва да продължите по червената маркировка към върха в посока запад.

От връх Голям Кръстец до връх Голям купен разстоянието е 1.6км , а денивелацията е малко над 190 метра.

Още за връх Голям Купен

Върха се намира в централна Стара Планина. Той е сред най-високите върхове в планината с неговите 2169м. Той се намира на туристическия маршрут, които върви по билото на цялата стара планина Ком-Емине, които е най-дългия туристически маршрут в България.

Върха има много стръмна форма и се води алпийски тип. За да се качите на него се изисква опит, има поставени и въжета, но не се изисква екипировка. Маршрута не е подходящ за деца.

До връх Голям Купен се намира и езерото Локвата, което е единственото високопланинско езеро в Стара Планина. От върха се вижда връх Ботев, и много други в близост до него.

Други забележителности до връх Голям Купен

Близо до върха има много други интересни местенца, той се намира на основен туристически маршрут и в негова близост има много други върхове и няколко хижи.

На запад от него има върховете: Малък Купен, Малка Амбарица, Амбарица и връх Добрила. На изток близки до него са върховете: Малък и Голям Кръстец.

На север от него има наблизо хижа Амбарица, а на югозапад се намира хижа Добрила.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано