Меню

Затвори
menu

Връх Голям Купен в Рила

Затвори
Връх Голям Купен в Рила
Връх Голям Купен в Рила
Гледка близо до връх Голям Купен в Рила
На връх Голям Купен в Рила
Връх Голям Купен в Рила от Изток
Време 4:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.17471345783203, 23.39732865702197

Искате ли да направите едно чудесно изкачване на красиви местенца в планината? В Рила планина е пълно с красота, там може да се насладите на едни от най-високите върхове на България, както и на чудна растителност и животинки.

Връх Голям Купен се намира в северните части на Рила планина, на юг от Страшното езеро и на изток от връх Мальовица. Той е стръмен връх, но има и удобен маршрут за изкачване.

Върхът е висок 2731 метра, а от него се откриват невероятни гледки към съседните върхове – Среден Купен, връх Ловница, връх Злия Зъб и други.

Маршрут

Маршрут от ЦПШ Мальовица до връх Голям Купен

Покажи маршрута Маршрутът за изкачването на връх Голям Купен в Рила планина, започва от Централна Планинска Школа Мальовица. До ЦПШ Мальовица се стига по добър асфалтов път, тя се намира на около 25 километра югозападно от Самоков.

Пред школата има платен паркинг, а ако продължите в ляво по пътя, може да оставите колата си и на широката полянка извън пътя. От там трябва да продължите в посока югозапад, отсреща след паркинга. Там има широка поляна и ски писта, а срещу вас ще видите пътека и над нея голяма дървена табела с надпис Национален Парк Рила. Трябва да тръгнете от там по пътека, която се изкачва постепенно нагоре към хижа Мальовица, която се намира на около 3 километра южно от там. Пътя е маркиран със синя маркировка и се движи успоредно на река Мальовица.

До хижа Мальовица се достига за около 1 час. След като стигнете на хижата, трябва да продължите в същата посока, като оттам започва червената маркировка, която продължава към връх Мальовица. Тръгвате по тази маркировка и след около 20-30 минути пътя ще се раздели на две, червената маркировка продължава нагоре в същата посока, а вляво е синя маркировка, трябва да продължите по синята маркировка в посока югоизток. Маркировката ще ви отведе до заслон Орловец, който се намира на около 30-60 минути от там.

След заслона, няма поставена маркировка, но има видима пътека и поставени пирамидки построени от туристите. След заслона продължавате в същата посока, като ще видите пътеката, след като се изкачите на съседната седловина, пътеката ще продължи в посока североизток, наляво нагоре към връх Ловница. След още 20-ина минути ще изкачите и връх Ловница, а до него в посока изток ще видите и връх Голям Купен. Продължавайте по пътеката, която слиза надолу и после постепенно се изкачва на върха. От връх Ловница имате между 30 и 60 минути път.

Общото разстояние от хижа ЦПШ Мальовица до връх Голям Купен е около 7 километра и над 800 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 4 часа в посока.

Още за връх Голям Купен в Рила

Връх Голям Купен е красив и висок връх в Северна Рила планина. Той се намира близо до Страшното езеро и върховете Ловница, Камилата, Злия Зъб и други.

До него има удобен маршрут през връх Ловница и изкачване от неговата западна страна. Върхът има много красива форма и предлага уникални панорамни гледки. Той е сред най-високите върхове в Рила планина.

По пътя към него можете да видите и много красива растителност, там има: черен бор, дугласка, смърч, ела, горун, трепетлика, бреза, явор, шипка, боровинки, малини и много други. Също така има и много видове животни, характерни за планината: дива коза, лисица, лалугер, белка, златка, невестулка, сокол, орел, катерици и други.

Други забележителности близо до връх Голям Купен в Рила

Страшното езеро – езерото е много голямо и красиво, то се намира на север от върха. До него се намира и заслон страшното езеро. До езерото се достига като от връх Голям Купен продължите на изток, и след около 400-500 метра има пътека, която завива наляво и слиза постепенно надолу в посока северозапад към езерото. През топлите сезони там има поставени пирамиди и пътеката достига до езерото, като ще ви отнеме около 1 час да достигнете до него от връх Голям Купен.

Връх Ловница – връх Ловница е също много красив връх, той се намира на около 1 километър западно от връх Голям Купен. До него се достига по удобна пътека, като ако решите да минете по стандартния маршрут от хижа Мальовица вашия маршрут преминава точно през него. От върха има чудни гледки към върховете Камилата, Страшния Зъб, Орловец, Мальовица, Голям Купен и други.

Връх Среден Купен в Рила – върхът е съседен на Голям Купен. Той се намира на около 240 метра източно от Голям Купен. До него може да идете по удобна пътечка, като там също има красиви панорамни гледки към планината. Разстоянието се изминава за около 10-30 минути.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Самоков

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева БаняБоянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:София


Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София