Меню

Затвори
menu

Връх Голям Кръстец

Затвори
Връх Голям Кръстец
Връх Голям Кръстец
Гледка към връх Голям Кръстец
Гледка от връх Голям Кръстец към връх Ботев
Връх Голям Кръстец от юг
Време 5:30 часа
Трудност Висока трудност
Близо до До Сопот
Координати Координати:42.72823243474696, 24.835327811634304

Връх Голям Кръстец е алпийски тип връх, намиращ се на главното било на Стара планина. Върхът се намира близо до върховете Голям Купен (на запад) и връх Жълтец и връх Костенурката (на югоизток).

Връх Голям Кръстец е висок 2034 метра, като е труднодостъпен, поради стръмните склонове. От него може да видите много красиви панорамни гледки към близките върхове и към част от Северна България.

Маршрутът до върха е добре маркиран, но отнема доста време, не се препоръчва за деца. Отлична идея за еднодневна или двудневна разходка по билото на Стара планина. Близо до него има и няколко хижи, където можете да пренощувате.

Маршрут

Маршрут от междинна лифтова станция Сопот до връх Голям Кръстец

Покажи маршрута Едни от най-основните маршрути до връх Голям Кръстец е преминаването през хижа Добрила и от там по билото на Стара Планина през върховете Амбарица, Малък купен, Голям Купен и Малък Кръстец.

Маршрутът започва от лифтовата станция, за да стигнете до нея, трябва да хванете лифта от град Сопот, като той ще ви изкачи до междинната лифтова станция. От там продължавате нагоре, в посока север по жълта маркировка по широк път, в последствие маркировката продължава в страни от пътя и продължава към горната станция на лифта. Малко преди горната станция, маркировката продължава надясно в посока североизток, като там се движите по широк планински път, след около 40-50 минути ще стигнете до хижа Добрила.

От междинната станция до хижа Добрила имате да изминете около 3.4 километра разстояние и трябва да изкачите малко над 450 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 1-1.5 часа с нормално темпо.

От хижа Добрила продължавате през дървената порта в посока изток, по червено-бяла маркировка, която постепенно ще ви отведе към връх Амбарица, до върха се стига за около 1.5 часа. След това продължавате да се движите по билото по добра маркировка в червен цвят, която продължава на изток, така ще преминете още няколко върха – връх Безимен, връх Малък Купен, после идва ред и на стръмния, красив връх Голям Купен, след него ще видите 2 върха наподобяващи пирамиди, единият – по-близкият е връх Малък Кръстец, а следващият е връх Голям Кръстец.

От хижа Добрила до връх Голям Кръстец имате да изминете около 7 километра и да изкачите над 250 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 4 часа.

Още за връх Голям Кръстец

Върхът е алпийски тип, като той е труднодостъпен дори през топлите сезони. Не се препоръчва за неопитни планинари или деца.

Маршрутът преминава и през връх Голям Купен, който изисква опит, тъй като е доста стръмен и има поставени метални въжета и колове. От върха се откриват уникални гледки към съседните върхове и други части от Стара планина и към Северна България. Върхът се намира точно на билото на Стара планина, на туристическия маршрут Ком-Емине. Той е най-дългият туристически маршрут в България, минава през цялата планина.

Върхът се намира и на територията на Национален парк Централен Балкан. По пътя към върха можете да видите невероятно красиви растения като: дъб, бук, бор, смърч, боровинка, малина, къпина, хвойна и други. Там също така се срещат и много животни като: гущери, катерици, орли, лисици, диви свине, белки, златки, смоци и много други.

Други забележителности близо до връх Голям Кръстец

Връх Малък Кръстец – връх Малък Кръстец има сходна стръмна форма, но е доста по-лесно достъпен. Той се намира на главното планински било на около 600 метра западно от връх Голям Кръстец. До него се стига като се движите на запад по червената маркировка. Разстоянието се изминава за около 15-ина минути.

Връх Голям Купен – връх Голям Купен е също тип алпийски връх, той е много стръмен и красив. До него се изкачва по стръмна пътека с метални колове и въжета. Той се намира на главното било на планината, на около 1.5 километра западно от връх Голям Кръстец. До него се достига за около 30-60 минути от връх Голям Кръстец, като се движите по червено-бялата маркировка по главното било.

Връх Костенурката – връх Костенурката е интересен връх с форма наподобяваща костенурка. Той се намира на главното планинско било, като можете да стигнете до него, като следите червено-бялата маркировка след връх Голям Кръстец, която продължава на югоизток по билото. Върхът се намира на около 1.6 километра, до него се достига за около 30-60 минути.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Сопот

Кръста над Войнягово
Кръста на Войнягово
Близо до:ХисаряЕзеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:Карлово


Язовир Душанци
Язовир Душанци
Близо до:КлисураВодопад Пеперудата, село Антон
Водопад Пеперудата
Близо до:Клисура


Хижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:Клисура