Меню

Затвори
Меню

Връх Голям Кръстец

Затвори
Следваща
Предишна
Връх Голям Кръстец
Връх Голям Кръстец
Гледка към връх Голям Кръстец
Гледка от връх Голям Кръстец към връх Ботев
Връх Голям Кръстец от юг
Време:5.5 часа
Трудност:Висока
Близо до:Сопот
Координати:42.72823243474696, 24.835327811634304

Връх Голям Кръстец е алпийски тип връх, намиращ се на главното било на Стара Планина. Върха се намира близо до върховете Голям Купен (на изток) и връх Жълтец и връх Костенурката (на югоизток).

Връх Голям Кръстец е висок 2034 метра, като е труднодостъпен, поради стръмните склонове.

От него може да видите много красиви панорамни гледки към близките върхове и към част от северна България.

Маршрут

Маршрут от междинна лифтова станция Сопот до връх Голям Кръстец

Покажи маршрута Едни от най-основните маршрути до връх Голям Кръстец е преминаването през хижа Добрила и от там по билото на Стара Планина през върховете Амбарица, Малък купен, Голям Купен и Малък Кръстец.

Маршрута започва от лифтовата станция, за да стигнете до нея, трябва да хванете лифта от град Сопот, като той ще ви изкачи до междинната лифтова станция. От там продължавате нагоре в посока север по жълта маркировка по широк път, в последствие маркировката продължава в страни от пътя и продължава към горната станция на лифта. Малко преди горната станция, маркировката продължава надясно в посока североизток, като там се движите по широк планински път, и след около 40-50 минути ще стигнете до хижа Добрила.

От междинната станция до хижа Добрила имате да изминете около 3.4 километра разстояние, и да изкачите малко над 450 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 1-1.5 часа с нормално темпо.

От хижа Добрила продължавате през дървената порта в посока изток, по червено-бяла маркировка, която постепенно ще ви отведе към връх Амбарица, до върха се стига за около 1.5 часа. След това продължавате да се движите по билото по-добра маркировка в червен цвят, която продължава на изток, така ще преминете още няколко върха – връх Безимен, връх Малък Купен, после идва ред и на стръмния красив връх Голям Купен, след него ще видите 2 върха наподобяващи пирамиди, единия – по-близкия е връх Малък Кръстец а следващия е връх Голям Кръстец.

От хижа Добрила до връх Голям Кръстец имате да изминете около 7км и да изкачите над 250 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 4 часа.

Още за връх Голям Кръстец

Върха е алпийски тип, като той е труднодостъпен дори през топлите сезони. Не се препоръчва за неопитни планинари или деца. Маршрута преминава и през връх Голям Купен, който изисква опит, тъй като е доста стръмен и има поставени метални въжета и колове.

От върха се откриват уникални гледки към съседните върхове и други части от Стара Планина и към северна България.

Върха се намира точно на билото на Стара Планина, на туристическия маршрут Ком-Емине.

Други забележителности близо до връх Голям Кръстец

Връх Малък Кръстец – връх Малък Кръстец има сходна стръмна форма, но е доста по-лесно достъпен. Той се намира на главното планински било на около 600 метра западно от връх Голям Кръстец. До него се стига като се движите на запад по червената маркировка. Разстоянието се изминава за около 15-ина минути.

Връх Голям Купен – връх Голям Купен е също тип алпийски връх, той е много стръмен и красив. До него се изкачва по стръмна пътека с метални колове и въжета. Той се намира на главното било на планината, на около 1.5 километра западно от връх Голям Кръстец. До него се достига за около 30-60 минути от връх Голям Кръстец, като се движите по червено-бялата маркировка по главното било.

Връх Костенурката – връх Костенурката е интересен връх с форма наподобяваща костенурка. Той се намира на главното планинско било, като може да стигнете до него, като следите червено-бялата маркировка след връх Голям Кръстец, която продължава на югоизток по билото. Върха се намира на около 1.6 километра, до него се достига за около 30-60 минути.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано