Меню

Затвори
menu

Връх Голям Кадемлия

Затвори
Връх Голям Кадемлия
Връх Голям Кадемлия
По билото към връх Голям Кадемлия
Гледка към Триглавия масив на Стара Планина
Национален парк Централен Балкан
Пътека по билото към Голям Кадемлия
Гледки близо до Голям Кадемлия
Гледка към Голям Кадемлия
Време 5:30 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.72713147877024, 25.056379442963934

Стара планина е най-дългата планина в България – над 530 километра, по нейното било минава и най-дългият туристически маршрут Ком-Емине. На нейната територия има стотици върхове, водопади, пещери, ждрела и други природни красоти, което я прави често посещавана от туристи.

В централната част на Стара планина, на територията на Национален парк Централен Балкан, на изток от връх Ботев, се намира и Триглавият масив, на който се намират 3 високи и полегати върха – връх Голям Кадемлия, връх Малък Кадемлия и връх Пиргос – едни от най-високите върхове на планианта.

Ако искате да видите невероятни панорами, то можете да се изкачите на връх Голям Кадемлия, който е най-западния връх от масива.

Върхът се намира в централната част на Стара планина. Голям Кадемлия е полегат връх, висок 2275 метра и е най-високият връх от съседните. Той е долепен до връх Малък Кадемлия, който се намира на изток.

Разходката в по-голямата част е по полегат път, като до началната точка се стига с автомобил, а по пътя има хижи, в които може да отпочинете или дори да останете да пренощувате (добре е да се обадите предварително ако смятате да отсядате за през нощта).

Изкачването на върха отнема доста време, като най-добрият сезон за изкачването е началото на лятото. Пътят е дълъг и не препоръчваме за неподготвени туристи или деца.

Маршрут

Маршрут от хижа Партизанска песен до връх Голям Кадемлия

Покажи маршрута За да стигнете до връх Голям Кадемлия, най-удобният стартов маршрут е от хижа Партизанска Песен. Тя се намира югозападно от Габрово. До нея има асфалтов път, който става и за по-ниски коли. Може да я намерите в навигацията. Като общо упътване – по главния път за Габрово през Шипка, се прави ляв завой (запад) към село Стоманеците и се продължава на запад.

Може да оставите колата си на широката полянка до хижата и трябва да тръгнете в посока запад – по червена маркировка, за хижа Мазалат. От хижа Партизанска Песен до хижа Мазалат имате приблизително 8.7 километра разстояние и почти 370 метра денивелация. Пътят върви през гори и по билото и отнема 2.5-3 часа. Движите се само на запад.

След хижа Мазалат, продължавате по червената маркировка на запад. След 4.4 километра и 425 метра денивелация, маркировката се разделя наляво и напред. Вие трябва да продължите наляво към Триглавия масив, който се пада на юг от вас, до него се стига по синя маркировка.

От там имате да изминете малко над 3 километра пеш и почти 360 метра денивелация до връх Голям Кадемлия. Срещу вас има 3 отличителни върха, като това са Пиргос, Малък кадемлия и Голям Кадемлия. Пиргос се пада най-вляво (изток), в средата точно пред вас е Малък Кадемлия, а най-вдясно се пада връх Голям Кадемлия. Движете се по синята маркировка, като в даден момент трябва да направите десен завой, в посока югозапад, към връх Голям Кадемлия.

Разстоянието от хижа Мазалат до връх Голям Кадемлия е приблизително 7.4 километра и денивелация 756 метра. То отнема между 2 и 4 часа, според вашето темпо.

Още за връх Голям Кадемлия

Върхът е част от масива Триглав. Той е най-високия връх на масива, с неговите 2275 метра, също така е сред най-високите върхове на цяла Стара планина. Съседните върхове, които също са част от масива за Малък Кадемлия и Пиргос са също сред едни от най-красивите и високи на планината. На върха има останали постройки на бивша военна база и туристически заслон. От връх Голям Кадемлия се виждат живописни гледки над голяма част от околията и планината. Маршрута до него също е много красив, като можете да видите различни иглолистни дървета, храсти, птици и други животни. Най-добрият период за изкачването на върха е през началото на лятото.

Други местенца близо до Връх Голям Кадемлия

Наблизо до върха има много интересни върхове с красиви гледки, също и няколко хижи, а в неговото подножие има много красиви водопади. Можете да посетите много от тях, особено ако оставате за нощувка в някоя от хижите.

До връх Голям Кадемлия, на изток, се намира Малък Кадемлия, а още по на изток се намира и Пиргос. На югоизток от него се намира и връх Мазалат. Можете да се качите на тях, като от връх Голям Кадемлия има пътека на изток, която минава през върховете.

Преди върха, по маршрута се минава през хижите Мазалат и Партизанска песен. Които са прекрасна идея за отпочиване, хапване и нощувка.

В подножието на върха, по посока хижа Триглав има и чуден водопад – Кадемлийското пръскало, а малко след него още един водопад – Бабското пръскало. Те са отлични идеи за разходка през лятото. До Кадемлийското пръскало се минава, като се върнете в посока север, след което трябва да продължите наляво (запад) по синя маркировка, която ще ви отведе до прохода между Тъжа и Острец. На главния път, трябва да направите ляв завой, като той ще ви отведе право до водопада. Бабското пръскало е няколко километра по-надолу по-същия път (прохода) , като малко преди хижа Русалка, се прави ляв завой и се движите по жълта маркировка в посока Север, която ще ви отведе на чудна панорамна площадка срещу водопада.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Габрово

Етнографски музей Етър
Етнографски музей Етър
Близо до:Габрово


Паметник Асеневци във Велико Търново
Паметник Асеневци
Близо до:Велико ТърновоПаметник Майка България във Велико Търново
Паметник Майка България
Близо до:Велико Търново


Връх Исполин
Връх Исполин
Близо до:ГабровоЛюлката на любовта
Люлката на любовта
Близо до:Велико Търново


Крепост Царевец във Велико Търново
Крепост Царевец
Близо до:Велико Търново