Меню

Затвори
Меню

Връх Голям Кадемлия

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Връх Голям Кадемлия
Връх Голям Кадемлия
По билото към връх Голям Кадемлия
Гледка към Триглавия масив на Стара Планина
Национален парк Централен Балкан
Пътека по билото към Голям Кадемлия
Гледки близо до Голям Кадемлия
Гледка към Голям Кадемлия
Време Време:5:30
Трудност Трудност:Средна
Близо до Близо до:Габрово
Координати Координати:42.72713147877024, 25.056379442963934

Ако искате да си направите чудесна разходка по билото на Стара Планина, което предлага уникални панорамни гледки както към планината, така и към части от южна и северна България, то може да направите прехода до връх Голям Кадемлия.

Разходката в по-голямата част е по полегат път, като до началната точка се стига с автомобил, а по пътя има две хижи, в които може да отпочинете или дори да останете да пренощувате (добре е да се обадите предварително ако смятате да отсядате за през нощта).

Върхът се намира в централната част на Стара Планина. Той е част от масива Триглав, който може да се види на изток от връх Ботев. Голям Кадемлия е полегат връх, висок е 2275 метра и е най-високия връх от съседните. Той е долепен до връх Малък Кадемлия, който се намира на изток.

Маршрут

Маршрут от хижа Партизанска песен до връх Голям Кадемлия

Покажи маршрута За да стигнете до връх Голям Кадемлия, най-удобния стартов маршрут е от хижа Партизанска Песен. Тя се намира близо до Габрово. До нея има асфалтов път, който става и за по-ниски коли. Може да я намерите в навигацията. Като общо упътване – по главния път към Габрово през Шипка, се прави ляв завой (запад) към село Стоманеците и се продължава на запад.

Може да оставите колата си там, на широката полянка до хижата и трябва да тръгнете посока запад по червена маркировка, за хижа Мазалат. От хижа Партизанска Песен до хижа Мазалат имате приблизително 8.7 километра разстояние и почти 370 метра денивелация. Пътят върви през гори и по билото и отнема 2.5-3 часа.

След хижа Мазалат, продължавате по червената маркировка на запад. След 4.4 километра и 425 метра денивелация, маркировката се разделя наляво и напред. Вие трябва да продължите наляво към триглавия масив, който се пада на юг от вас, до него се стига по синя маркировка.

От там има малко над 3 километра пеш и почти 360 метра денивелация до връх Голям Кадемлия. Срещу вас има 3 отличителни върха, като това са Пиргос, Малък кадемлия и Голям Кадемлия. Пиргос се пада най-вляво, в средата точно пред вас е Малък Кадемлия а най-вдясно се пада връх Голям Кадемлия.

Разстоянието от хижа Мазалат до връх Голям Кадемлия е приблизително 7.4 километра и денивелация 756 метра. То отнема между 2 и 4 часа, според вашето темпо.

Още за връх Голям Кадемлия

Върхът е част от масива Триглав. Той е най-високия връх на масива, с неговите 2275 метра. Съседните върхове, които също са част от масива за Малък Кадемлия и Пиргос. На върха има останали постройки на бивша военна база и туристически заслон. Той предлага красиви панорамни гледки към съседните върхове.

Други местенца близо до Връх Голям Кадемлия

Наблизо до върха има много интересни върхове с красиви гледки, също и няколко хижи, а в неговото подножие има едни много красиви водопади.

До връх Голям Кадемлия на изток се намира Малък Кадемлия, а още по на изток се намира и Пиргос. На югоизток от него се намира и връх Мазалат.

Преди върха, по маршрута се минава през хижите Мазалат и Партизанска песен.

В подножието на върха, по-посока хижа Триглав има и чуден водопад – Кадемлийското пръскало, а малко след него още един водопад – Бабското пръскало. Те са чудни идеи за разходка през лятото.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано