Меню

Затвори
Меню

Връх Голям Кадемлия

Затвори
Връх Голям Кадемлия
Връх Голям Кадемлия
По билото към връх Голям Кадемлия
Гледка към Триглавия масив на Стара Планина
Национален парк Централен Балкан
Пътека по билото към Голям Кадемлия
Гледки близо до Голям Кадемлия
Гледка към Голям Кадемлия
Време:5.5 часа
Трудност:Средна
Близо до:Габрово
Координати:42.72713147877024, 25.056379442963934

Ако искате да си направите чудесна разходка по билото на Стара Планина, което предлага много красиви гледки както към планината, така и към части от южна и северна България, то може да направите прехода до връх Голям Кадемлия.

Разходката в по-голямата част е по полегат път, като до началната точка се стига с автомобил, а по пътя има двехижи, в които може да отпочинете или дори да останете да пренощувате (добре е да се обадите предварително ако смятате да отсядате за през нощта).

Върха се намира в централната част на Стара Планина. Той е част от масива Триглав, които може да се види на изток от връх Ботев.
Голям Полежан е полегат връх с форма на пирамида, като е висок 2275 метра и е най-високия връх от съседните. Той е долепен до връх Малък Полежан, който се намира на изток.

Маршрут

Маршрут от хижа Партизанска песен до връх Голям Кадемлия

Покажи маршрута За да стигнете до връх Голям Кадемлия, най-удобния стартов маршрут е от хижа Партизанска Песен. Тя се намира близо до Габрово.

До нея има асфалтов път, който става и за по-ниски коли. Може да я намерите в навигацията. Като общо упътване – по главния път към Габрово през Шипка, се прави ляв завои към село Стоманеците и се продължава на запад.

Може да оставите колата си там, на широката полянка до хижата и трябва да тръгнете посока запад по червена маркировка, за хижа Мазалат. От хижа Партизанска Песен до хижа Мазалат имате приблизително 8.7км разстояние и почти 370м денивелация. Пътя върви през гори и по билото и отнема 2.5-3 часа.

След хижа Мазалат, продължавате по червената маркировка на запад. След 4.4 км и 425м денивелация, маркировката се разделя наляво и напред. Вие трябва да продължите наляво към триглавия масив, който се пада на юг от вас, до него се стига по синя маркировка.

От там има малко над 3 километра пеш, и почти 360м денивелация до връх Голям Кадемлия. Срещу вас има 3 отличителни върха, като това са Пиргос, Малък кадемлия и Голям Кадемлия. Пиргос се пада най-вляво, в средата точно пред вас е Малък Кадемлия а най-вдясно се пада връх Голям Кадемлия.

Разстоянието от хижа Мазалат до връх Голям Кадемлия е приблизително 7.4км и денивелация 756м. То отнема между 2 и 4 часа, според вашето темпо.

Още за връх Голям Кадемлия

Върха е част от масива Триглав. Той е най-високия връх на масива, с неговите 2275м. Съседните върхове, които също са част от масива за Малък Кадемлия и Пиргос.

На върха има останали постройки на бивша военна база и туристически заслон. Той предлага много красиви гледки към съседните върхове.

Други местенца близо до Връх Голям Кадемлия

Наблизо до върха има много интересни върхове с красиви гледки, също и няколко хижи, а в неговото подножие има едни много красиви водопади.

До връх Голям Кадемлия на изток се намира Малък Кадемлия, а още по на изток се намира и Пиргос. На югоизток от него се намира и връх Мазалат.

Преди върха, по маршрута се минава през хижите Мазалат и Партизанска песен.

В подножието на върха, по-посока хижа Триглав има и чуден водопат – Кадемлийското пръскало, а малко след него още един водопад – Бабскоро пръскало. Те са много красиви.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано