Меню

Затвори
Меню

Връх Вихрен

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Гледка към връх Вихрен в зимни условия
Гледка към връх Вихрен
Гледка към връх Вихен от Кутело
Гледка към Връх Вихрен от Запад
На връх Вихрен
Гледка към седловина Премката
Гледка към връх Вихрен в зимни условия
Време Време:3:00
Трудност Трудност:Средна
Близо до Близо до:Банско
Координати Координати:41.76722779088589, 23.39886666621847

Вихрен е един от първенците на България, а и дори на Балканския полуостров. Той се намира в Пирин планина и е висок 2914м. Върха е най-високия в Пирин планина, втори по височина в България, след връх Мусала в Рила, и трети на Балканския полуостров.

От върха има чудни гледки към голяма част от Пирин планина, включително връх Кутело, Бански Суходол, Муратов връх, Седловина Премката, седловина Кабата, седловина Кончето, Хвойнати връх, връх Тодорка и различни езера.

Върхът се катери целогодишно, като най-предпочитан за туристите е през летния сезон, тъй като климата е чудесен и ако изберете ден в който няма да вали, то може да направите чудесна разходка.

География

Гледан от град Банско прилича на трапец или пресечена пирамида. Той изглежда различно погледнат от всяка страна. Вихрен е изграден от мраморни скали, те не задържат вода и на района на върха няма реки и езера. На югозапад има близки езера – Влахините езера.

Растителността на върха е много слаба – трева и лишей, но за любителите на уникални растения, ако преминавате през един от по-трудните маршрути, който минава през Джамджиев ръб – стръмен участък от североизточната страна на върха, може да се насладите на уникалната красота на Еделвайс. Върхът се намира в северната част на Пирин на билото между връх Кутело (2908м) и Хвойнати връх (2635м). Вихрен се свързва с Хвойнати връх чрез седловина Кабата, а с връх Кутело чрез седловина Премката.

Вихрен е първенец на планината Пирин, като в съседство до него са два от най-високите в планината върхове – връх Кутело и връх Бански Суходол.

Маршрут

Маршрути до връх Вихрен

Покажи маршрута До върха се за ходи най-често и удобно от стартова точка – хижа Вихрен, която се намира на 16 километра южно от град Банско, до нея може да се стигне с автомобил по поддържан асфалтов път. Когато през летния сезон има много желаещи да обикалят из Пирин, пътя е с ограничен достъп за няколко месеца, предпочитана стартова точка тогава е предната хижа – Бъндерица, тя се намира на 5 километра преди хижа Вихрен. Там може да оставите колата си на паркинга и да продължите пеш.

Разстоянието от хижа Бъндерица до хижа Вихрен отнема около 1 час пеш, което е отлична идея за загрявка. Ако желаете да стартирате от хижа Вихрен трябва да идете преди 8:00 часа, тъй като пътя е затворен след това (през летните месеци), а освен това има и много желаещи и доста често може да няма останало място за паркиране.

След като стигнете хижа Вихрен има няколко основни маршрута до връх Вихрен. Трябва да тръгнете на запад, като се следи червено-бяла маркировка. Тя започва на метри от чешмите на хижата.

Вариант 1 – Царски път


След като тръгнете по маркировката, която се намира срещу входа на хижата. Пътят се движи в посока запад и северозапад по стръмни пътечки между растения. След приблизително 20-30 минути по тази маркировка пътя се разделя на две. Ако хванете вляво, е един от най-предпочитаните маршрути за връх Вихрен – царският път, той минава от юг по седловина Кабата и директно нагоре към върха. Царският път се предпочита от повечето туристи, които нямат опит в планината или не са изкачвали върха преди.

Маркировката е лесна за следене, тъй като е добре оцветена и има удобни пътечки. Най-стръмните участъци са в началото на хижата до малко преди седловината, след което идва почти равен участък, след него идва ред на стръмно изкачване на самата седловина. След 10-ина минути по седловината идва и най-стръмното и трудно изкачване, след което сте на върха.

Разстоянието от хижа Вихрен до връх Вихрен през царския път е 3 километра и се изминава за приблизително 3 часа.

Вариант 2 – През Джамджиев ръб (най-труден)

Ако на разклонението на маркировката, продължите направо, има стрелка която сочи към Казаните. От там имате два избора, да се качите през най-трудния маршрут – Джамджиевия ръб или през Премката. През Джамджиевия ръб маршрутът е труден и стръмен и не е за начинаещи. Прехода отнема около 2-3 часа. След продължаването направо към заслон Казана, маршрута продължава на север и в даден момент се хваща на югозапад по самия ръб. Той е стръмен участък с голяма денивелация, на места е доста тесен и не е за препоръчване за хора, които нямат опит и подходящи обувки и облекло. По самия ръб се достига до върха от югоизточната му страна. Изкачването от там е стръмно и опасно, като отнема около 3-3.5 часа, тъй като по маршрута се минава бавно.

Вариант 3 – през седловина Премката

Ако след разклонението продължите направо към казана, ще се насочите в посока север. Там за малко ще преминете през част от Джамджиевия ръб, след което трябва да продължите по маркировката, която прави десен завой успоредно на върха в посока запад към седловината насреща ви – Премката. Тя свързва връх Вихрен и Връх Кутело. До нея се стига почти само в посока запад, пътечката се насочва към заслон Казана, след него продължава направо към седловината. Там следва стръмно изкачване по маркировката. След като се качите на седловината, трябва да поемете на югоизток (в ляво) по стръмната част, от която захождате към върха. От там маршрутът също е удобен, но е по-заобиколен.

Климат

Температурите на върха варират много, може да се качите през летните месеци на температури от 15 градуса, както и на минусови. Минималните температури средно годишно са между -25 и -21 а максималните 15 до 23 градуса.През зимата, върха има огромни покривки от сняг, които могат да достигнат 3 метра. По ръба на Вихрен се навява огромно количество сняг, поради което е опасен в зимни условия и е препоръчително да се внимава допълнително, ако решите да го изкачвате в снежни условия.

Още информация

Връх Вихрен е най-високия връх в Пирин. Той е сред стоте национални туристически обекта на Българския Туристически Съюз. Може да поставите печат на книжката си в хижа Вихрен. Върхът е изключително красив, от него се разкриват гледки към съседните върхове: Тодорка, Кутело, Бански Суходол, Баюви Дупки, Муратов връх и много други. Също така може да видите и Влахините езера, които се намират под връх Муратов (посока Юг).

Други забележителности близо до Вихрен

Близо до върха има много забележителности, които също може да посетите.

Много близо до върха е връх Кутело, който е сред най-високите върхове в България (2908м). Той се намира в посока север, като до него се стига като от връх Вихрен слезете по северозападната страна към седловина Премката и от там се изкачите директно към връх Кутело.

След Кутело в посока запад се намират и върховете Бански Суходол и Баюви Дупки, които също са сред най-високите върхове в България и предлагат чудесни гледки.

След връх Кутело , преди Бански Суходол се намира и седловина Кончето. Това е доста тесен участък от планината, който се предпочита от напреднали планинари, защото предлага интересни гледки и интересно преминаване. Той е обособен с метални въжета, тъй като на места е много тясно.

След седловина Кончето, също може да посетите и заслон Кончето, който е малко след връх Бански Суходол. Той се намира на седловината и е подходящ за отсядане ако искате да преспите в планината.

В посока североизток, под връх Вихрен се намира и заслон Казана, който също е интересно местенце и предлага чудесни гледки и място за почивка. До него се стига на слизане от връх Вихрен, като може да слезете през седловина Премката от северозапад и продължите на изток надолу към маршрута за хижа Вихрен, или може да се слезе по Джамджиевия ръб, които е в посока североизток и продължите в посока запад.

Също така в посока югозапад, може да видите Влахино езеро. То е голямо и красиво езеро. До него се стига като от връх Вихрен слезете през седловина Кабата (посока юг) и продължите надолу по удобна пътечка към самото езеро.

Рейтинг: 4.4

Все още не е гласувано