Меню

Затвори
menu

Връх Вихрен

Затвори
Гледка към връх Вихрен от Кутело
Гледка към връх Вихрен
На връх Вихрен
Гледка към седловина Премката
Гледка към връх Вихрен в зимни условия
Гледка към връх Вихрен от Кутело
Гледка към Връх Вихрен от запад
Време 3:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:41.76722779088589, 23.39886666621847

Връх Вихрен е едновременно един от първенците на България и на Балканския полуостров. Той се намира в Пирин планина и е висок 2914м. Върхът е най-високият в Пирин, втори по височина в България, след връх Мусала в Рила, и трети на Балканския полуостров.

От него се разкриват прекрасни гледки към голяма част от Пирин планина, включително към връх Кутело, Бански Суходол, Муратов връх, Седловина Премката, седловина Кабата, седловина Кончето, Хвойнати връх, връх Тодорка и различни езера.

Изкачван целогодишно, като той е предпочитана дестинация за туристите през летния сезон. Тогава климатичните условия са най-подходящи и ако изберете ден, в който няма да вали, то може да направите чудесна разходка.

География

Гледан от град Банско, върхът прилича на трапец или пресечена пирамида. Той изглежда различно, погледнат от всяка страна. Вихрен е изграден от мраморни скали, които не задържат вода и поради тази причина в района на върха няма реки и езера. Най-близките езера са Влахините езера, които се намират на югозапад от върха.

Растителността в района е много слаба – трева и лишеи. За любителите на уникални растения – ако изберете един от по-трудните маршрути, който минава през Джамджиев ръб (стръмен участък от североизточната страна на върха), можете да се насладите на уникалната красота на Еделвайс. Върхът се намира в северната част на Пирин, на билото между връх Кутело (2908м) и връх Хвойнати (2635м). Свързан е с Хвойнати връх чрез седловина Кабата, а с връх Кутело – чрез седловина Премката.

Той е първенец на Пирин, като в съседство до него са два от най-високите върхове в планината – връх Кутело и връх Бански Суходол.

Маршрут

Маршрути до връх Вихрен

Покажи маршрута До върха се стига най-често и удобно от хижа Вихрен като стартова точка, която се намира на 16 километра южно от град Банско. До нея може да се стигне с автомобил по поддържан асфалтов път. Когато през летния сезон има много желаещи да обикалят из Пирин, пътят е с ограничен достъп за няколко месеца. Предпочитана стартова точка тогава е предната хижа – Бъндерица, която се намира на 5 километра преди хижа Вихрен. Там можете да оставите колата си на паркинга и да продължите пеша.

Разстоянието от хижа Бъндерица до хижа Вихрен отнема около 1 час пеша, което е отлична идея за загрявка. Ако желаете да стартирате от хижа Вихрен, трябва да отидете преди 8:00 часа, тъй като пътят е затворен след това (през летните месеци). Освен това има много желаещи и доста често може да няма свободно място за паркиране.

След като стигнете хижа Вихрен, има няколко основни маршрута до връх Вихрен. Трябва да тръгнете на запад, като се следи червено-бяла маркировка. Тя започва на метри от чешмите на хижата.

Вариант 1 – Царски път

След като тръгнете по маркировката, която се намира срещу входа на хижата, пътят се движи в посока запад и в последствие северозапад по стръмни пътечки между растения. След приблизително 20-30 минути по тази маркировка, пътят се разделя на две. На ляво е един от най-предпочитаните маршрути за връх Вихрен – царският път. Той минава от южната страна на върха, по седловина Кабата и директно нагоре към върха. Царският път е предпочитан от повечето туристи, които нямат опит в планината или не са изкачвали върха преди.

Маркировката е лесна за следене, тъй като е добре оцветена и има удобни пътечки. Най-стръмните участъци са в началото на хижата и приключват малко преди седловината. Следва почти равен участък, а след него – стръмно изкачване на самата седловина. След 10-ина минути вървене по седловината идва и най-стръмното и трудно изкачване, след което сте на върха.

Разстоянието от хижа Вихрен до връх Вихрен през царския път е 3 километра и се изминава за приблизително 3 часа.

Вариант 2 – През Джамджиев ръб (най-труден маршрут)

Ако на разклонението на маркировката продължите направо, има стрелка, която сочи към Казаните. Оттам имате два избора – да се качите през най-трудния маршрут – Джамджиевия ръб или през Премката. През Джамджиевия ръб маршрутът е труден и стръмен и не е за начинаещи. Преходът отнема около 2-3 часа. След продължаването направо към заслон Казана, маршрутът продължава на север и в даден момент хваща на югозапад по самия ръб. Той е стръмен участък с голяма денивелация, на места е доста тесен и не е за препоръчване за хора, които нямат опит, подходящи обувки и облекло. По самия ръб се стига до върха от югоизточната му страна. Изкачването оттам е стръмно и опасно, като отнема около 3-3.5 часа, тъй като по маршрута се минава бавно.

Вариант 3 – през седловина Премката

Ако след разклонението продължите направо към Казана, ще се насочите в посока север. Там ще преминете за кратко през част от Джамджиевия ръб. Трябва да продължите по маркировката, която прави десен завой, успоредно на върха, в посока запад към седловината насреща ви – Премката. Тя свързва връх Вихрен и връх Кутело. До нея се стига, като продължите почти само в посока запад. Пътечката се насочва към заслон Казана и след него продължава направо към седловината. Там следва стръмно изкачване по маркировката. След като се качите на седловината, трябва да поемете на югоизток (в ляво) по стръмната част, от която захождате към върха. Оттам маршрутът също е удобен, но е по-заобиколен.

Климат

Температурите на върха варират много. Температурите през летните месеци могат да бъдат както около 15 градуса, така и да бъдат минусови. Минималните температури средно годишно са между -25 и -21, а максималните – от 15 до 23 градуса. През зимата върхът има огромни покривки от сняг, които могат да достигнат 3 метра. По ръба на Вихрен се навява огромно количество сняг, поради което е опасен в зимни условия и е препоръчително да се внимава допълнително, ако решите да го изкачвате в снежни условия.

Още информация

Връх Вихрен е най-високият връх в Пирин. Той е сред стоте национални туристически обекта на Българския Туристически Съюз. Можете да поставите печат на книжката си в хижа Вихрен. Върхът е изключително красив, от него се разкриват гледки към съседните върхове: Тодорка, Кутело, Бански Суходол, Баюви Дупки, Муратов връх и много други. Също така можете да видите и Влахините езера, които се намират под Муратов връх в посока юг.

Други забележителности близо до Вихрен

Близо до върха има много забележителности, които също можете да посетите.

Много близо до върха е разположен връх Кутело, който е сред най-високите върхове в България (2908м). Той се намира в посока север и до него се стига, като от връх Вихрен слезете по северозападната му страна към седловина Премката и оттам се изкачите директно към връх Кутело. След Кутело, в посока запад, се намират и върховете Бански Суходол и Баюви Дупки, които също са сред най-високите върхове в България и предлагат чудесни гледки.

След връх Кутело, преди Бански Суходол, се намира и седловина Кончето. Това е доста тесен участък от планината, който е предпочитан от напреднали планинари, защото предлага красиви гледки и екстремно преминаване. Той е обособен с метални въжета, тъй като пътят на места е много тесен.

След седловина Кончето можете да посетите и заслон Кончето, който се намира малко след връх Бански Суходол. Той е разположен на седловината и е подходящ за отсядане, ако искате да преспите в планината.

В посока североизток, под връх Вихрен, се намира и заслон Казана, който също представлява интересно местенце и предлага чудесни гледки и място за почивка. До него се стига на слизане от връх Вихрен, като можете да слезете през седловина Премката от северозапад и да продължите на изток, надолу към маршрута за хижа Вихрен. Може да се слезе по Джамджиевия ръб, който е в посока североизток и да продължите в посока запад към заслона.

Също така в посока югозапад можете да видите Влахиното езеро, което представлява голямо и красиво езеро. До него се стига, като от връх Вихрен слезете през седловина Кабата (посока юг) и продължите надолу по удобна пътечка към самото езеро.

Рейтинг: 4.4

Все още не е гласувано

Забележителности до Банско

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Рид Стражите в Пирин планина
Стражите в Пирин
Близо до:Добринище


Момин връх
Момин връх
Близо до:БанскоВръх Синаница
Връх Синаница
Близо до:Банско


Суходолско езеро
Суходолско езеро
Близо до:Банско


Хижа Синаница
Хижа Синаница
Близо до:БанскоСинанишко езеро
Синанишко езеро
Близо до:Банско


Връх Джангал
Връх Джангал
Близо до:Добринище


Връх Малък Полежан
Връх Малък Полежан
Близо до:Добринище