Меню

Затвори
menu

Връх Вежен

Затвори
Връх Вежен 2198 метра
Връх Вежен 2198 метра
Горе на връх Вежен
Гледка до хижа Вежен
Паркинг към връх Вежен
По пътя към връх Вежен
Време 4:30 часа
Трудност Висока трудност
Координати Координати:42.750005959256214, 24.400000217783234

На територията на Стара планина са разположени многобройни върхове, ждрела, водопади, хижи и други красоти. По нейното било се намира най-дългият туристически маршрут на България – Ком-Емине, той преминава по цялото било на планината, и е дълъг над 500 километра.

Един от най-високите върхове на планината, намиращ се в нейните централни части, е връх Вежен. Той е висок 2198 метра. Върхът е с полегата форма, а от него се виждат обаятелни панорамни гледки. Маршрутът до него е с висока трудност, тъй като отнема доста време и има голяма денивелация. Изкачването му е над 3.5 часа и не препоръчваме за изкачване от начинаещи планинари или хора с деца.

Върхът е отлична идея за изкачване през топлите сезони, по пътя към него можете да видите много красиви растения: явор, бор, дъб, бук, ела, смърч, къпина, шипка, хвойна и други. Там също така се срещат и много диви животни, сред които: лисица, белка, златка, сърна, заек, сова, орел, катерица, смок мишкар и много други.

Маршрут

Маршрут до връх Вежен

Покажи маршрута Маршрутът за изкачването на връх Вежен започва от село Рибарица, което се намира в северна България. В началото на селцето, когато идвате от източната страна, през Бели Осъм, се прави ляв завой, почти веднага след като влезнете в селцето. Tам има поставена табела на която пише х. Вежен. Пътят е асфалтиран в началото и се движи по река Заводна. От там пътят продължава само на юг, като след около 3 километра има паркинг и началото на национален парк Централен Балкан. Там може да оставите колата си, или ако решите може да продължите още около 2 километра в същата посока, по същият път, като там също има малко местенце за паркиране. От там продължавате нагоре по пътя по синя маркировка. Пътят след първият паркинг е в по-лошо състояние. Имате да изминете около 5 километра, като на места има поставени табели, но като цяло имате пътечка или по-главен път за джипове. Пътят е по-заобиколен, а пътеката е по-стръмна и по-пряка.

След като стигнете до хижа Вежен, което отнема около 2 часа, трябва да продължите в посока юг, пътеката започва близо до масичките на хижата и е с 3 цвята – жълто, синьо и червено. Вие трябва да се придържате към червената маркировка, която ще ви отведе до билото на Стара Планина, като на места има поставени и метални колове, това е зимният маршрут за връх Вежен. Той е по-стръмен, но по-кратък. След като се изкачите на билото, трябва да продължите наляво и след около 5-10 минути ще стигнете до самия връх, като той е отбелязан с табела. Той се вижда още от самото било.

Общото разстояние от началото на маршрута до връх Вежен е около 10 километра, като има над 1300 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 4-5 часа в посока.

Маршрутът е стръмен и не препоръчваме за деца или неопитни туристи. Ако ходите през топлите сезони, вземете повечко вода.

Още за връх Вежен

Върхът е сред най-високите на Стара планина, той е висок 2198 метра. Има полегата форма и се намира в централната част на планина. Връх Вежен е също така част от най-дългият туристически маршрут на България Ком-Емине. Маршрутът преминава по билото на Стара планина, като започва от връх Ком и приключва на нос Емине към Черно Море.

Върхът е отличен за изкачване през топлите сезони, има доста денивелация и разстояние и за това не препоръчваме за деца. Можете да пренощувате в хижа Вежен, която се намира на под 1 час до върха.

Маршрутът до върха отнема малко над 3 часа, като има над 1000 метра денивелация, най-добро време за изкачването му е през края на пролетта.

Забележителности близо до връх Вежен

Връх Пъпа – наблизо, в посока запад се намира друг красив връх връх Пъпа. От там може да видите красиви гледки към южна и северна България. Върхът е висок 1977 метра и се намира по главния маршрут обозначен с червена маркировка, само на 3 километра западно от връх Вежен.

Връх Каменица – върхът се намира на изток, на около 1.6 километра, като до него също се достига по червената маркировка по главното било на планината. Върхът е красив, с полегата форма и е висок 2105 метра.

Хижа Вежен – хижата се намира по главния маршрут за върхът. Там може да пренощувате и да похапнете и починете преди изкачването на върха.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Клисура

Троянски манастир
Троянски манастир
Близо до:Троян


Мост Първата пука в град Копривщица
Мост Първата пушка
Близо до:Копривщица


Къща-музей Тодор Каблешков
Музей на Тодор Каблешков
Близо до:Копривщица
Връх Свищи плаз
Връх Свищи плаз
Близо до:Златица


Язовир Душанци
Язовир Душанци
Близо до:Клисура