Меню

Затвори
Меню

Връх Ботев

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Връх Ботев в зимни условия
Връх Ботев в зимни условия
Гледка от връх Ботев
Гледка към връх Ботев
Гледка към зимна маркировка на връх Ботев
Гледка от връх Ботев
Връх Ботев
Гледка към връх Ботев
Гледка към връх Ботев
Връх Ботев
Време Време:6:00
Трудност Трудност:Висока
Близо до Близо до:Калофер
Координати Координати:42.71727404247153, 24.917415106920643

Връх Ботев се намира в централна Стара планина в дяла Калоферска планина. Той е най-високия връх на планината с неговите 2376 метра. Неговата форма е полегата и е с гранитна основа. На върха има изградени метеорологична станция и радиорелейна и телевизионна станция, покриваща телевизионен и радио сигнал на голяма част от територията на България. Върхът предлага чудесни гледки, от него може да видите огромна част от територията на държавата, много съседни върхове и дори животинки.

Маршрут

Маршрут от Паниците до връх Ботев

Покажи маршрута Основния маршрут за връх Ботев започва от местността Паниците, която се намира приблизително на 5 километра северно от град Калофер в централната част на България.

За да стигнете до местността, трябва да идете в Калофер и там на няколко места има табелки, ако не успеете да видите табелки, може да въведете бунгала Букаците в навигацията си, като те се намират точно в местността, може да паркирате до или малко преди тях. Обикновено има доста хора и автомобили паркирали на широката поляна преди прекосяването на реката, след която се намират бунгалата.

След като оставите автомобила си, трябва да се запътите към планината покрай сградите, след сградите има синя маркировка, като пътя започва доста стръмно и хлъзгаво. След няколкостотин метра и 30-ина минути по-късно, излизате на доста по-просторно място, което е и много по-равно. Тази част от маршрута е няколко километра и е доста по-лека, но по нея няма сянка.

След като преминете по-гладката част и следите синята маркировка, ще трябва да преминете през гора, където е много стръмно и това е една от най-трудните части на прехода.

След като излезете от гората ще видите хижа Рай пред вас. Имате вариант да останете да нощувате там и да изкачите върха на другия ден, или да изкачите върха и да пренощувате и след това да се приберете. Ако имате планински опит, може и да не оставате във хижата, ако тръгнете по-навреме.

След хижата, трябва да продължите по тясна и стръмна пътечка минаваща на северозапад. Тя е обозначена със зелена маркировка. По нея ще минете през Тарзановата пътека, която е доста стръмна и хлъзгава и за това има поставени метални въжета.

След като изкачите Тарзановата пътека ви очаква приблизително 1 час пеш до самия връх, като според сезона може да минете по лятната или зимната маркировка. Зимната маркировка е обозначена със колове. Лятната е със зелен цвят.

Общото време необходимо за изкачването на върха е над 5 часа. Разстоянието от Паниците до самия връх е приблизително 14 километра, но има огромна денивелация от над 1700 метра.

Още за връх Ботев

Върхът е първенец на Стара планина. През него минава и най-дългия туристически маршрут в България – Ком-Емине, който се простира от връх Ком до нос Емине. Той също така е и част от 100-те национални туристически обекта, както и от 10-те първенци на българския туристически съюз. Може да вземете печата за вашата книжка „100 национални туристически обекта“ на самия връх от туристическата спалня. Върхът се посещава целогодишно, но най-препоръчително е да се ходи от ранно лято до късна есен. Тогава може да се насладите на чудесни гледки. Ако ще ходите през лятото, е добре да идете много рано сутрин, за да може когато напече слънцето да сте на хижата на сянка. Маршрутът не се препоръчва за деца, тъй като е много стръмен и трае много часове.

Интересни места до върха

Едно от най-предпочитаните места при преход до връх Ботев е спирането на хижа Рай и уникалната гледка към Райското пръскало (най-високия постоянен водопад на Балканския полуостров). Там можете да пренощувате, но е добре да си направите резервация предварително – поне 1 седмица по-рано, особено в летния сезон, тъй като там има много хора и малко места. На хижата, също така е позволено и да се използват палатки, които се заплащат от скромна сума. От нея може да идете и до Райското пръскало, което се намира на 30-ина минути по стръмна пътека на север от хижата.

На няколко часа от върха се намират също така Заслон Ботев, връх Млечния чал, връх Ушите, връх Параджика, Юрушка Грамада и също така уникалния водопад Видимско пръскало.

До върха има чудесна природа и уникални гледки, а ако обичате да нощувате в хижи и заслони може за няколко дни да видите много интересни местенца, в зависимост в коя посока решите да хванете.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано