Меню

Затвори
Меню

Връх Богдан

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Връх Богдан
Връх Богдан
Гледки в Средна Гора
Гледка към връх Богдан
Маркировка преди връх Богдан
Наблюдателна кула близо до връх Богдан
Поляна преди връх Богдан
По пътя към връх Богдан
Табелка преди връх Богдан
Начало на пътя към връх Богдан
Време Време:2:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Копривщица
Координати Координати:42.60728154564905, 24.461497498014655

Връх Богдан се намира в Средна Гора. Той е най-високия връх в цялата планина. Той се извисява на 1604 метра. Върхът не предлага панорамни гледки, тъй като е покрит с дървета, но разходката до него и изкачването му са прекрасни. Маршрутът е лек и удобен, като е подходящ за цялото семейство. По пътя може да видите много красиви гледки, както и различни видове животинки.

Маршрут

Маршрут до връх Богдан в Средна Гора

Покажи маршрута Връх Богдан се намира в Средна Гора, като той е много близо до град Копривщица. Стартовата точка, която е най-удобна за прехода до върха е малко преди самия град. Около 2.5 километра южно преди град Копривщица има отбивка, по която трябва да тръгнете. Пътя по нея е асфалтиран, като вие трябва да тръгнете по него и да държите в дясно. На около 5 километра от началото на пътя, ще видите малка полянка в ляво, както и стълбове с кабели. Там трябва да оставите колата си и да продължите в посока север по планински път. От там имате да извървите 6.2 километра и 490 метра денивелация, които се изминават за около 2 часа с нормално темпо.

Пътят е широк и удобен за ходене като не е много стръмен. Движите се в посока север, като след няколко километра пътя завива на ляво, след което надясно и излизате на билото. Там ще видите постройки и табела поставена на метален кол, която сочи на изток към върха. От там до самият връх се минава през гора, като остават около 30 минути до изкачването му. Пътеката е маркирана с червена маркировка.

Още за връх Богдан

Връх Богдан е чудесна идея за разходка в планината. По пътя до него има много красиви гледки към цялата планина, както и към Стара Планина. Има много растителност и различни видове птици и други животинки. Пътя е широк и удобен до малко преди билото преди самия връх. Върхтът е част от десетте планински първенци, това е списък, с най-високите върхове в 10-те по-известни планини в България.

Преди върха също така има и наблюдателни кули, които са изработени от дърва и метални части, които са високи и интересни местенца. Имат и дървени стълби, също и постройки най-отгоре.

Върхът носи името на Богдан войвода – това е легендарен хайдутин.

Други забележителности близо до връх Богдан

Само на няколко километра на запад може да посетите град Копривщица. Той е много красив град пълен с интересни местенца и красоти.

В Копривщица може да посетите паметника на Георги Бенковски. Той представлява голяма каменна статуя, като се намира на няколкостотинметра източно от самия град. До него се стига по удобен път за няколко минути от градчето.

Също така може да посетите и къщата-музей на Георги Бенковски, тя се намира на няколко метра преди самия паметник на същата уличка. Там може да научите много интересни неща и да разгледате къщата.

В Копривщица също така може да посетите къщата-музей на Димчо Дебелянов, той е български поет и автор на лирични и сатирични стихотворения. Роден е през 1887 година в Копривщица. Музеят се намира в северната част на Копривщица.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано