Меню

Затвори
menu

Връх Богдан

Затвори
Връх Богдан
Връх Богдан
Гледки в Средна Гора
Гледка към връх Богдан
Маркировка преди връх Богдан
Наблюдателна кула близо до връх Богдан
Поляна преди връх Богдан
По пътя към връх Богдан
Табелка преди връх Богдан
Начало на пътя към връх Богдан
Време 2:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.60728154564905, 24.461497498014655

Средна гора е голяма планина, намираща се в Южна България. Планината е разположена на юг от Задбалкана, тя е дълга над 280 километра и широка до 50 километра, има обща площ от 5950 квадратни километра.

Най-високата точка на планината е Връх Богдан. Той се извисява на 1604 метра. Върхът не предлага панорамни гледки, тъй като е покрит с дървета, но разходката до него и изкачването му са прекрасни.

Маршрутът е лек и удобен, като е подходящ за цялото семейство. По пътя може да видите много красиви гледки, виждат се много от върховете както на Средна гора така и на Стара планина. Има много красиви растения като:дъб, габър, бук, бор и други. Също така се срещат и много животни като: сърна, дива свиня, лисица, вълк, таралежи, зайци и много други.

Маршрут

Маршрут до връх Богдан в Средна Гора

Покажи маршрута Връх Богдан се намира в Средна Гора, като той е много близо до град Копривщица. Стартовата точка, която е най-удобна за прехода до върха е малко преди самия град.

Около 2.5 километра южно преди град Копривщица има отбивка, по която трябва да тръгнете. Пътя по нея е асфалтиран, като вие трябва да тръгнете по него и да държите в дясно. На около 5 километра от началото на пътя, ще видите малка полянка в ляво, както и стълбове с кабели. Там трябва да оставите колата си и да продължите в посока север по планински път. От там имате да извървите 6.2 километра и 490 метра денивелация, които се изминават за около 2 часа с нормално темпо.

Пътят е широк и удобен за ходене като не е много стръмен. Движите се в посока север, като след няколко километра пътя завива на ляво, след което надясно и излизате на билото. Там ще видите постройки и табела поставена на метален кол, която сочи на изток към върха. От там до самият връх се минава през гора, като остават около 30 минути до изкачването му. Пътеката е маркирана с червена маркировка.

Още за връх Богдан

Връх Богдан е чудесна идея за разходка в планината. По пътя до него има много живописни гледки към цялата планина, както и към Стара планина. Пътят е широк и удобен до малко преди билото преди самия връх.

Връх Богдан е част от десетте планински първенци, това е списък, с най-високите върхове в 10-те най-високи планини в България.

Преди върха също така има и наблюдателни кули, които са изработени от дърва и метални части, които са високи и предлагат невероятни панорамни гледки. Имат и дървени стълби, също и постройки най-отгоре.

Върхът носи името на Богдан войвода – това е легендарен хайдутин.

Други забележителности близо до връх Богдан

Само на няколко километра на запад може да посетите град Копривщица. Той е много красив град пълен с интересни местенца и красоти.

В Копривщица може да посетите паметника на Георги Бенковски. Той представлява голяма каменна статуя, като се намира на няколкостотинметра източно от самия град. До него се стига по удобен път за няколко минути от градчето. Намира се на улица Георги Бенковски.

Също така може да посетите и къщата-музей на Георги Бенковски, тя се намира на няколко метра преди самия паметник на същата уличка. Там може да научите много интересни неща и да разгледате къщата.

В Копривщица също така може да посетите къщата-музей на Димчо Дебелянов, той е български поет и автор на лирични и сатирични стихотворения. Роден е през 1887 година в Копривщица. Музеят се намира в северната част на града. Тя се намира в северните части на улица Димчо Дебелянов.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Копривщица

Мост Първата пука в град Копривщица
Мост Първата пушка
Близо до:Копривщица


Къща-музей Тодор Каблешков
Музей на Тодор Каблешков
Близо до:КопривщицаЯзовир Душанци
Язовир Душанци
Близо до:КлисураХижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:Клисура


Хижа Ехо
Хижа Ехо
Близо до:Клисура