Меню

Затвори
Меню

Връх Белмекен

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Връх Белмекен в Рила
Връх Белмекен в Рила
Гледка към Язовир Белмекен
Гледка от връх Белмекен
Гледка към язовир Белмекен
Време Време:2:30
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Якоруда
Координати Координати:42.18040178095294, 23.77143635394748

В България има многобройни планини, една от най-често посещаваните е Рила. Тя се намира в западна България. В планината е пълно с красиви гледки, там може да видите едни от най-високите върхове на България, красиви водопади и чудни езера. Ако търсите място където да се разходите и да се налюбувате на красотата на планината – то връх Белмекен е отлична идея. Върхът се намира в източните части на Рила планина. Висок е 2626 метра, а от него има уникални панорамни гледки. От върха се виждат както съседните върхове, така и чудния язовир Белмекен. До върха се стига по удобна пътека за около 2-2.5 часа, като тя стартира от язовира, който се намира на изток от върха. Пътя е полегат и е отлична идея за разходка в планината.

Маршрут

Маршрут язовир Белмекен - връх Белмекен

Покажи маршрута За да стигнете до връх Белмекен, трябва да идете до язовир Белмекен. Той се намира близо до Белово, като продължите към София по пътя за Костенец и направите ляв завой. След като наближите язовира и видите язовирната стена, трябва да хванете пътя вдясно, който минава точно под стената, тъй като пътя вляво води на другаде.

Може да оставите колата си малко след самата язовирна стена и от там да тръгнете пеш, по асфалтовия път, който върви от дясната страна (западната част) на язовира и предлага чудни гледки, както към язовира така и дори Пирин планина отсреща, или да отидете нагоре с колата като трябва да спрете малко по-нагоре по пътя. След малко над 3.5 километра по пътя, има пътека, която завива вдясно. Трябва да я следвате и тя ще ви отведе точно на връх Белмекен. Разстоянието от асфалтовия път до върха е 4 километра и 690 метра денивелация.

Общото разстояние от язовирната стена до връх Белмекен е 7.4 километра и денивелация 760 метра. Разстоянието се изминава за приблизително 2.5 часа със средно темпо.

Още за връх Белмекен

Върхът предлага чудесни гледки, той се намира в източна Рила. Чудесна идея за разходка, като може да видите и други интересни върхове и други забележителности. Върхът може да се катери през всички сезони, но най-удобен е за катерене през лятото. Маршрутът е полегат и удобен и за деца, но има доста денивелация. През зимата изкачването е опасно, тъй като се натрупва много сняг и има опасности от лавини.

Други забележителности близо до връх Белмекен

До върха, може да видите по самия маршрут много красивия язовир Белмекен. Той се намира на изток от върха на височина 1923 метра и е чудесна идея за разходка през летните дни. Пътя до него е асфалтиран.

Близо до върха в посока северозапад, се намира и хижа Белмекен. А до хижата се намира Равничалско езеро.

До върха са близко също така и върховете Сингурли чал (2350 метра) посока изток, Равни връх (2637 метра) посока запад и връх Сиври чал (2641 метра) посока югозапад.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано