Меню

Затвори
menu

Връх Белмекен

Затвори
Връх Белмекен в Рила
Връх Белмекен в Рила
Гледка към Язовир Белмекен
Гледка от връх Белмекен
Гледка към язовир Белмекен
Време 2:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.18040178095294, 23.77143635394748

В България има 39 планини, те заемат над 30% от нейната територия. Една от най-често посещаваните е Рила планина. Тя се намира в западна България. Планината е изключително красива и живописна, там се намират и някои от най-високите върхове на България, а дори и на Балканите.

Ако търсите място където да се разходите и да се налюбувате на красотата на планината – то връх Белмекен е отлична идея. Върхът се намира в източните части на Рила планина. Връх Белмекен е висок 2626 метра, а от него има уникални панорамни гледки, можете да видите голяма част от планината.

От върха се виждат както съседните върхове, така и чудния язовир Белмекен, който се намира на изток от него. До върха се стига по удобна пътека за около 2-2.5 часа, като тя стартира близо до язовира. Пътя е полегат, и е изцяло на открито, там няма гористи местности, за това препоръчваме да носите повече вода, ако отивате през топлите сезони, като също така препоръчваме да отидете по-рано през деня.

Маршрут

Маршрут язовир Белмекен - връх Белмекен

Покажи маршрута За да стигнете до връх Белмекен, трябва да идете до язовир Белмекен. Той се намира близо до Белово. От Белово трябва да продължите към София по пътя за Костенец и направите ляв завой, към село Сестримо.

От там имате да изминете около 30 километра в посока югозапад. След като наближите язовира и видите язовирната стена, трябва да хванете пътя вдясно, който минава точно под стената, тъй като пътя вляво води на другаде.

Можете да оставите колата си малко след самата язовирна стена и от там да тръгнете пеш, по асфалтовия път, който върви от дясната страна (западната част) на язовира.

Можете също така да отидете нагоре с колата като трябва да спрете малко по-нагоре по пътя. След малко над 3.5 километра по пътя, има пътека, която завива вдясно, посока запад. Тя се движи в посока запад, след което прави десен завой и после пак десен завой и се движи в посока север по билото към връх Белмекен.

Разстоянието от асфалтовия път до върха е 4 километра и имате да изкачите 690 метра денивелация. Изминава се за около 2 часа.

Общото разстояние от язовирната стена до връх Белмекен е 7.4 километра и денивелация 760 метра. Разстоянието се изминава за приблизително 2.5 часа със средно темпо.

Още за връх Белмекен

Върхът предлага чудесни гледки, от него можете да видите голяма част от съседните върхове, той се намира в Източна Рила. Чудесна идея за разходка, като може да видите и други интересни върхове и други забележителности.

Върхът може да се катери през всички сезони, но най-удобен за катерене е през лятото. Маршрутът е полегат и удобен и за деца, но има доста денивелация. Препоръчваме ви да си носите повече вода и да отидете по-рано през деня, тъй като маршрута е на открито.

През зимата изкачването е опасно, тъй като се натрупва много сняг и има опасности от лавини.

По маршрута към върха можете да видите различна растителност, тя се намира в алпийския пояс на планината, там няма дървета, тъй като височината е над 2200 метра. По пътя можете да срещнете различни дребни растения като хвойна, боровинка и различни видове цвета.

Също така там можете да срещнете и много видове животни, като: зайци, гущери, жаби, лисици и други.

Други забележителности близо до връх Белмекен

До върха, в посока изток, можете да посетите и много красивия язовир Белмекен. Той се намира на височина 1923 метра и е чудесна идея за разходка през летните дни. Пътя до него е асфалтиран. Отлична идея за посещение през лятото с цялото семейство, там можете да се разходите или дори да покарате колела с децата.

Близо до върха в посока северозапад, се намира и хижа Белмекен. А до хижата се намира Равничалско езеро.

До върха са близко също така и върховете Сингурли чал (2350 метра) посока изток, Равни връх (2637 метра) посока запад и връх Сиври чал (2641 метра) посока югозапад.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Якоруда

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Синанишко езеро
Синанишко езеро
Близо до:Банско


Връх Джангал
Връх Джангал
Близо до:Добринище



Трионите в Рила планина
Трионите в Рила
Близо до:Самоков


Връх Малка Мусала
Връх Малка Мусала
Близо до:Самоков


Гледка към Джамджиевия Ръб
Джамджиев ръб
Близо до:Банско



Седловина Кончето
Седловина Кончето
Близо до:Банско


Заслон Казана
Заслон Казана
Близо до:Банско


Връх Овчарец
Връх Овчарец
Близо до:Якоруда