Меню

Затвори
Меню

Връх Белмекен

Затвори
Връх Белмекен в Рила
Връх Белмекен в Рила
Гледка към Язовир Белмекен
Гледка от връх Белмекен
Гледка към язовир Белмекен
Време:2.5 часа
Трудност:Ниска
Близо до:Якоруда
Координати:42.18040178095294, 23.77143635394748

В рила планината е пълно с красиви местенца, ако търсите място където да се разходите и да се налюбувате на красотата на планината то връх Белмекен е отлична идея.

Върха се намира в западните части на Рила планина. Върха е висок 2626 метра, а от него има много красиви гледки. От върха се виждат както съседните върхове, така и чудния язовир Белмекен.

До върха се стига по удобна пътека за около 2-2.5 часа, като тя стартира от язовира, които се намира на изток от върха. Пътя е полегат и е отлична идея за разходка в планината.

Маршрут

Маршрут язовир Белмекен - връх Белмекен

Покажи маршрута За да стигнете до връх Белмекен, трябва да идете до язовир Белмекен. Той се намира близо до Белово, като продължите към София по пътя за Костенец и направите ляв завои.

След като наближите язовира и видите язовирната стена, трябва да хванете пътя в дясно, който минава точно под стената, тъй като пътя в ляво води на другаде.

Може да оставите колата си малко след самата язовирна стена и от там да тръгнете пеш, по асфалтовия път, който върви от дясната страна на язовира и предлага чудни гледки, както към язовира така и дори Пирин планина отсреща.

След малко над 3.5 километра по пътя, има пътека, която завива в дясно. Трябва да я следвате и тя ще ви отведе точно на връх Белмекен. Разстоянието от асфалтовия път до върха е 4 километра и 690 метра денивелация.

Общото разстояние от язовирната стена до връх Белмекен е 7.4км и обща денивелелация 760м. Разстоянието се вземе за приблизително 2.5 часа със средно темпо.

Още за връх Белмекен

Върха предлага чудесни гледки, той се намира в източна Рила. Чудесна идея за разходка, като може да видите и други интересни върхове и други забележителности.

Върха може да се катери през всички сезони, но най-удобен е за катерене през късна пролет или лятото. Маршрута е полегат и удобен и за деца. Но има доста денивелация.

През зимата изкачването е опасно, тъй като се натрупва много сняг и има опасности от лавини.

Други забележителности близо до връх Белмекен

До върха, може да видите по самия маршрут много красивия язовир Белмекен. Той е голям язовир и е чудесна идея за разходка. Пътя то него е асфалтиран.

Близо до върха в посока северозапад, се намира и хижа Белмекен. А до хижата се намира Равничарско езеро.

До върха са близко също така и върховете Сигнурли чал (2350м) посока изток, Равни връх (2637м) посока запад и връх Сиври чал (2641м) посока югозапад.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано