Меню

Затвори
Меню

Връх Бездивен

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Връх Бездивен в Родопите
Връх Бездивен в Родопите
Гледки до връх Бездивен
Гледка към връх Бездивен
Гледки до връх Бездивен
Гледка близо до връх Бездивен
Време Време:3:00
Трудност Трудност:Средна
Близо до Близо до:Кърджали
Координати Координати:41.72055783761288, 25.18008119150348

Връх Бездивен е един много красив връх в източните Родопи. Той се намира близо до Кърджали. Върха има чудна форма, наподобяваща пирамида и прехода до него е приятен, като от там се откриват и много красиви гледки към Родопите.

Маршрут

За да се качите на връх Бездивен има един основен маршрут, който не е добре маркиран, но пък може лесно да се ориентирате. Трябва да се придвижите до село Русалско, което е малко китно селце в Родопите. Пътят до селцето е асфалтиран, но има неравности и дупки.

Там може да оставите колата си на удобно място на сянка и да се насочите към северната част на селцето, след което да следвате пътя, който отива в посока североизток.

От там най-лесния вариант е да вървите право към самия връх, който се вижда от далеч, поради неговата пирамидна форма. Гледайте в посока североизток и вървете натам.

Пътят е широк, става за джипове и криволичи по полята и слиза надолу, след което се изкачва нагоре, минавате покрай няколко постройки и заградени дворчета. Ще излезете на отсрещното било, което води право към самия връх. На него има тясна пътечка, без маркировка, по която може лесно да стигнете до подножието.

След като стигнете подножието, нагоре има пътечка, която криволичи в растения и дървета. Върха изглежда стръмен, но пътечката е направена доста удобно. По нея ще изкачите върха от южната му страна (тази която е точно пред вас, когато идвате от село Русалско).

Още за връх Бездивен

Върхът се намира в източните Родопи, близо до град Кърджали. Той е на няколко километра от село Русалско. Върхът е с много красива форма и предлага чудни гледки. Връх Бездивен е висок 1140метра.

Други забележителности до връх Бездивен

Една от най-известните забележителности близо до до върха е меандъра на язовир Кърджали. Тя е много красива и предлага чудна панорамна гледка над самия язовир. За да стигнете до нея трябва да идете до селцето Стар Читак и да продължите към Рибарци. Панорамната площадка се намира на метри от пътя между селцата. Може да оставите автомобила си до нея, ако има място или няколко метра по-надолу по пътя. Може да слезете надолу за снимка или да се изкачите нагоре за да се открие още по-чудна панорама, за изкачването има направена пътечка.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано