Меню

Затвори
menu

Връх Бездивен

Затвори
Връх Бездивен в Родопите
Връх Бездивен в Родопите
Гледки до връх Бездивен
Гледка към връх Бездивен
Гледки до връх Бездивен
Гледка близо до връх Бездивен
Време 3:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:41.72055783761288, 25.18008119150348

Родопи е планина в Южна България, тя е с обща площ от над 14 000 квадратни километра – което я прави най-голямата планина в държавата. Там може да се нагледате на уникални природни забележителности, сред които са: високи върхове, красиви водопади, чудни пещери, интересни ждрела и много други.

Връх Бездивен е красив и леснодостъпен връх в Източните Родопи. Той се намира западно от Кърджали, близо до село Русалско. Върхът има форма наподобяваща пирамида. Той се извисява гордо над околията. По маршрута за него няма табели и отличителна маркировка, но прехода е лек и приятен, като от там се откриват и много красиви гледки към голяма част от Родопите. Връх Бездивен е висок 1140 метра, горе има и поставена табелка с името.

До него се стига за около 3 часа, като е супер идея за лек преход през летните сезони, по-голямата част от пътя е на открито и за това ви съветваме да си носите повечко вода. Пътят до селцето е в добро състояние, но с много завои. Не препоръчваме за деца, тъй като има няколко стръмни места.

Маршрут

За да се качите на връх Бездивен има един основен маршрут, който не е добре маркиран, но пък може лесно да се ориентирате. Трябва да се придвижите до село Русалско, което е малко китно селце в Родопите. Пътят до селцето е асфалтиран, но има неравности и дупки. Селцето се намира на 44 километра северозападно от град Кърджали, до него се стига, като от Кърджали продължите по пътя за Ардино, след което малко след село Бойно се прави десен завой, в посока север. Пътят минава през Боровица и покрай Китница, като продължава в същата посока. Пътят до село Русалско отнема около 1 час.

В селцето можете да оставите колата си на удобно място на сянка и да се насочите към северната част на селцето, след което да следвате пътя, който отива в посока североизток.

От там най-лесният вариант е да вървите право към самия връх, който се вижда отдалеч, поради неговата пирамидна форма. Гледайте в посока североизток и вървете натам.

Пътят е широк, става за джипове и криволичи по полята и слиза надолу, след което се изкачва нагоре, минавате покрай няколко постройки и заградени дворчета. Ще излезете на отсрещното било, което води право към самия връх. На него има тясна пътечка, без маркировка, по която може лесно да стигнете до подножието.

След като стигнете подножието, нагоре има пътечка, която криволичи в растения и дървета. Върхът изглежда стръмен, но пътечката е направена доста удобно. По нея ще изкачите върха от южната му страна (тази която е точно пред вас, когато идвате от село Русалско).

Още за връх Бездивен

Върхът се намира в Източните Родопи, близо до град Кърджали. Той е на няколко километра от село Русалско. Върхът е с много красива форма и предлага обаятелни панорамни гледки над околията. Връх Бездивен е висок 1140 метра.

Други забележителности до връх Бездивен

Една от най-известните забележителности близо до върха е меандъра на язовир Кърджали.Там има панорамна площадка, която е на метри от пътя, от която се вижда красивата водна извивка. За да стигнете до площадката трябва да идете до селцето Стар Читак и да продължите към Рибарци. Панорамната площадка се намира на метри от пътя между селцата. Може да оставите автомобила си до нея, ако има място или няколко метра по-надолу по пътя. Можете да слезете надолу за снимка или да се изкачите нагоре за да се открие още по-чудна панорама, за изкачването има направена пътечка.

Дяволския мост – мостът представлява средновековен мост, построен над река, които погледнат под определен ъгъл наподобява лицето на дявола. Намира се на около 54 километра южно от село Русалско. До него можете да стигнете, като тръгнете в посока юг, към град Ардино. След това в града трябва да поемете в посока север към село Дядовци. След като стигнете селцето, трябва да продължите още в посока север, по добър асфалтов път, след около 4 километра по този път, ще стигнете и до паркинга пред моста. Там трябва да заплатите такса и можете да разгледате местността.

Въжен мост на село Сухово – можете да посетите и красив въжен мост, който се намира на няколкостотин метра източно от село Сухово, което е на около 22 километра източно от село Русалско. До него можете да стигнете, като тръгнете в посока юг, към село Боровица, а там продължите на изток към село Рибарци, след което още на изток към село Сухово. В селцето трябва да спрете някъде в източните му части, а от там трябва да продължите по пътечка надолу към язовира. След около 500 метра по пътеката, ще стигнете и до красивия мост, който се вижда отвисоко.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Кърджали

Водопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Язовир Студен кладенец
Язовир Студен кладенец
Близо до:Кърджали


Водопад на Сътвoрението
Водопад на Сътворението
Близо до:КрумовградЕкопътека Райски изглед
Екопътека Райски изглед
Близо до:Кърджали


Загражденска екопътека
Загражденска екопътека
Близо до:Ардино


Тракийско скално светилище Орлови Скали
Орлови скали
Близо до:АрдиноПерперикон
Перперикон
Близо до:Кърджали


Крепост Моняк
Крепост Моняк
Близо до:Кърджали


Въжен мост Лисиците
Въжен мост Лисиците
Близо до:Кърджали