Меню

Затвори
menu

Връх Баташки снежник

Затвори
Връх Баташки снежник
Връх Баташки снежник
Панорамна гледка по пътя към връх Баташки снежник
По пътя към върха
Време 3:00 часа
Трудност Средна трудност
Близо до До Батак
Координати Координати:41.885005797186, 24.250619233581563

В Родопите има многобройни високи върхове, като един от най-високите на планината е връх Баташки снежник. Той е висок 2082 метра и се намира в западните части на планината, близо до град Батак.

От върха се откриват приказни гледки над язовир Батак и околията, а до него има удобен път за изкачване. Самият път не е много добре маркиран и препоръчваме, ако ходите там за първи път, да използвате GPS приложение, тъй като има доста възможности да се объркате.

Върхът се изкачва от неговата северна страна през село Нова Махала, което се намира източно от Батак, на около 8 километра. Маршрутът до върха е дълъг над 8 километра и има голяма денивелация – над 800 метра. Поради това той е със средна трудност и ние не го препоръчваме за деца. Отлично време за изкачване е ранно лято, когато можете да видите красиви панорамни гледки и да се възползвате от добри метеорологични условия.

Маршрут

Маршрут от Нова махала до връх Баташки снежник

Покажи маршрута Началната точка за маршрута е село Нова махала. До него се стига по удобен асфалтов път от главния път откъм град Батак. То се намира на около 8 километра източно от града. След като влезете в селцето, трябва да тръгнете по улица „Васил Левски“ (главната улица в селото), като оттам трябва а направите десен завой по улица „Рила“ (втората пряка вдясно след като влезете). Карате само направо, идва малък завой вдясно, следващия завой ще ви отведе извън селото в посока югозапад. Тръгнете по него. Според това през кой сезон отидете, зависи дали ще можете да продължите напред. Пътят е неподдържан и имате възможност да паркирате още в началото на улицата.

Оттам продължете да се движите в същата посока (югозапад) по широк планински път (има червена и зелена маркировка). След около 1.7 километра пътят завива леко вляво (посока юг), след което има разделение отново – вие трябва да държите вдясно. Оттам се движете само в посока юг, като пътят криволичи в гориста местност. Продължавате по пътя без да се отклонявате, следва ляв завой, а по-късно – десен. Най-добре е да имате GPS приложение, тъй като маркировката не е поддържана и няма много табели за върха.

След около 2 километра ще стигнете до дървена постройка, която се намира вляво от пътя, а до нея има и чешма. Продължете по пътя. След 20-ина минути ще стигнете до красива панорамна гледка с поставени пейка и маса, от която можете да видите язовир Батак. Малко след това ще стигнете до разделяне на пътя, като можете да поемете вдясно или вляво. Пътят вляво е по-полегат и ще ви отведе на широка поляна. След около 1.5 километра, ще видите малки езера, вляво от пътя, а вдясно, малко след тях, трябва да завиете надясно. Върхът се намира на минути от вас. Продължете по същия път в посока запад, след което поемете в посока север, правейки няколко десни завоя. Малко след това ще се качите и на самия връх.

Общото разстояние от Нова махала до връх Баташки снежник е около 8.6 километра, като имате да изминете над 860 метра денивелация. Пътят е полегат в голямата му част, като на няколко места можете да се объркате и няма много маркировка. Затова е добре да се използва приложение с карти. Маршрутът отнема около 3 часа в посока.

Още за връх Баташки снежник

Върхът е изключително живописен. Изкачването му отнема над 3 часа, като е отлична идея за пешеходен туризъм през летния сезон, когато оттам можете да видите в посока север язовир Батак и околията.

Върхът е сред най-високите върхове на Родопите – висок е 2082 метра. Той е леснодостъпен, но изкачването му отнема доста време, поради което не препоръчителен маршрут за деца. Пътят до него е удобен и полегат, но не добре маркиран.

От връх Баташки снежник се открива чудна панорама, а близо до него има красива иглолистна гора. На самия връх има поставена бетонна постройка и българския флаг.

По маршрута към върха можете да видите невероятна растителност: бор, дъб, ела, хвойна, шипка, кокичета, теменужка и много други. В областта също така има и много диви животни, сред които са: лисица, лалугер, златка, белка, заек, сърна, дива свиня, смок мишкар, орел, ястреб, язовец и много други.

Забележителности наблизо

Язовир Батак – язовирът е много красив, а близо до него има уникална природа. Чудесно място е за почивка през уикенда. Той се намира само на 14 километра западно от Нова махала, като до него се стига, минавайки през град Батак и продължавайки по главния път в посока югозапад. Малко след това се прави десен завой и можете да се порадвате на гледките към язовира. Ако решите, можете да похапнете или пренощувате в Цигов чарк. Мястото е пълно с комплекси и хотели, намира се в югозападния край на язовира.

Фотински водопади – уникални водопади, които можете да посетите. Те се намират близо до село Фотиново, само на 12 километра югоизточно от Нова махала. В селцето можете да паркирате на удобно място, като е добре да се стремите да отидете по на изток. След като оставите колата си, отидете в източната част на селцето и слезте до Фотинска река. Оттам тръгва пешеходен маршрут към водопадите, който е добре маркиран и има табели. Екопътеката отнема около 1 час до самите водопади.

Пещера Снежанка – пещерата се намира на север от Нова махала, малко преди град Пещера. До нея се стига, като тръгнете в посока Пещера и малко преди града, на един ляв завой, ще видите вдясно място за паркиране. Там има поставени табелки, които ще ви отведат към пещерата. До нея се стига за около 30-ина минути по тясна горска пътека. Може да се посети след заплащане на такса.

Рейтинг: 3

Все още не е гласувано

Забележителности до Батак

Язовир Широка поляна
Язовир Широка поляна
Близо до:Батак


Язовир Голям Беглик
Язовир Голям Беглик
Близо до:Батак


Язовир Батак
Язовир Батак
Близо до:БатакПоглед от връх Света неделя до Равногор
Връх Света Неделя
Близо до:Брацигово