Меню

Затвори
menu

Връх Анатема

Затвори
Връх Анатема
Връх Анатема
Гледка над Асеновград от пътя към връх Анатема
Табелки за връх Анатема
По пътя към връх Анатема
Пейка по пътя към върха
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.991214122766564, 24.882157146165945

В Родопите има много красиви места – някои са по-труднодостъпни, други – доста по-лесни за достигане. В северните части на планината, близо до Асеновград, се намира връх Анатема (висок 660 метра). Той предлага не само красиви панорамни гледки, но също така е идея за много добра разходка в гората, ако искате да прекарате време на открито в Родопите.

До върха се стига от Асеновград, като маршрутът е кратък, но стръмен. Отнема около 1-1.5 часа в посока. От върха се откриват разкошни панорамни гледки, както към Родопите, така и към Асеновград. В дните с по-ясно време можете да видите, както Пловдив, така и Стара планина в далечината. До върха има удобна пътечка, но маркировката не е поддържана.

По маршрута към върха също така има и много красиви растения, сред които: шипка, хвойна, смърч, бор, ела и други. Там се срещат и диви животни, като: лисица, сокол, орел, сойка, кълвач, смок мишкар, гущер, катерици и много други.

Маршрут

Маршрут от Асеновград до връх Анатема

Покажи маршрута Един от най-удобните маршрути до върха е пътят със стартова точка от улица „Годна Вода“ в източните части на Асеновград. До улицата се стига, като продължите от града по пътя към Кърджали и малко преди края на града направите десен завой. Трябва да отидете до детска градина „Мир“ (където улица „Годна вода“ се пресича с улица „Черни връх“). Там можете да оставите колата си и трябва да продължите по пътечка, която се движи отляво на градината и продължава към планината.

След няколко метра ще излезете от града и ще видите язовир. Пътеката продължава отдясно на язовира, след което прави десен завой отново. След още около 380 метра ще излезете на по-широк път, който трябва да прекосите и да продължите в същата посока (юг) към върха. След още около 590 метра ще стигнете до широка полянка, от която се открива красива гледка над Асеновград. Оттам продължете в същата посока, а малко след нея ще видите пейка, след която има табелки с посоките. Там трябва да продължите по жълтата маркировка (на табелката пише – По билото Св. Илия).

Оттам ви остават още около 500 метра, след което ще излезете на открито местенце с пътечки, които продължават вдясно и вляво. Вие трябва да продължите вдясно, като след няколко метра ще излезете на върха. Общото разстояние от началната точка до връх Анатема е около 1.9 километра и денивелация от над 320 метра. Разстоянието се изминава за около 1 час в посока с нормално темпо.

Още за връх Анатема

Върхът се намира югоизточно от Асеновград, в Източните Родопи. Връх Анатема е висок 660 метра, като от него се разкриват живописни панорамни гледки към Родопите и към близките населени места. До него се стига по кратък маршрут и стръмни пътечки, по които няма поддържана маркировка на повечето места.

Изкачването на върха е отлична идея за кратка разходка в планината през по-топлите сезони. Зимата достъпът до върха може да е труден, тъй като маршрутът е стръмен. Мястото е много живописно, като можете да отидете и с деца, но трябва да бъдете много внимателни.

Други забележителности близо до връх Анатема

Асенова крепост – до красивата Асенова крепост можете да стигнете с автомобил. Трябва да се върнете до Асеновград и да продължите по пътя към Бачково. Около края на града има уличка, която продължава успоредно на пътя, вдясно. Вие трябва да тръгнете по нея (или може просто да въведете Асенова крепост в Google maps). След около 5 минути ще стигнете до самата крепост. Там трябва да заплатите такса и след това да я разгледате. Бихте могли да видите интересни останки, запазената до ден днешен църква, както и уникални гледки над града и околността.

Връх Кутра – друг красив връх, намиращ се близо до Асеновград, е връх Кутра. Той е висок 503 метра и е разположен югозападно от града. До него се стига по удобна пътека с маркировка. Стартовата точка до върха е улица „Захарий Зограф“, намираща се в югозападната част на Асеновград. Към края на улицата започва широк планински път. След около 360 метра трябва да направите ляв завой по тясна пътечка, която продължава на юг към върха. Вървете само по нея, като по пътеката има маркировка и стрелки. След около 30-ина минути ще се изкачите на върха, на който има поставен кръст.

Бачковски манастир – на около 10 километра южно от Асеновград се намира Бачковският манастир. Това е красив манастир в Родопите, който е често посещаван. В двора му има интересни постройки, красива растителност и чешмички. Преди самия манастир има местенца за хапване и почивка сред природата. Идеален е за посещение през топлите сезони, тъй като тогава там температурите са малко по-ниски. Можете да разгледате красивите постройки на манастира и да се разходите из Родопите.

Рейтинг: 4.7

Все още не е гласувано

Забележителности до Асеновград

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:СмолянВодопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив


Хижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив