Меню

Затвори
Меню

Връх Амбарица

Затвори
Връх Амбарица
Връх Амбарица
Гледка пред хижа Добрила
Гледка от хижа Добрила
Гледка от връх Амбарица
Хижа Добрила
Време:2.5 часа
Трудност:Средна
Близо до:Сопот
Координати:42.716670177360605, 24.78333482120713

Връх Амбарица е висок 2166метра. Той се намира в Средна Стара Планина. Върха се намира на билото на планината и през него минава туристически маршрут Ком-Емине. Той е най-дългия туристически маршрут в България.

Върха предлага много красиви гледки към съседните върхове, както и части от северна така и от южна България.

До върха може да се стигне за няколко часа, по удобен маршрут. Като преди него се намира и хижа Добрила, където може да починете, да хапнете и да заредите с вода.

Маршрут

Маршрут от междинна станция лифт Сопот до връх Амбарица

Покажи маршрута До връх Амабрица може да се качите най-удобно с лифта от град Сопот. Лифтовата станция се намира в северната част на града, като пред нея има удобен паркинг, където може да оставите автомобила си.

От там лифта, ще ви закара до междинната станция, от където трябва да започнете да вървите нагоре към хижа Добрила. Маршрута е малко стръмен в началото, но после е почти полегат до самата хижа. От лифтовата станция трябва да продължите само направо в посока север, по маркирана пътека. Тя ще мине близо до горната лифтова станция, която в момента не се използва, след което ще продължи в дясно и ляво, вие трябва да продължите на дясно в посока североизток. От междинната станция до хижа Добрила имате да изминете 3.4км и около 400 метра денивелация. Това разстояние се изминава за около 1.5 часа.

След като стигнете до хижата, може да хапнете и пийнете вода и след това трябва да поемете в посока изток, към дървена порта в края на двора на хижата. От там трябва да следите червената маркировка, която се движи на изток, като постепенно започвате да се изкачвате, първо през гориста местност, а после на открита поляна. След това върха се открива пред вас, в посока североизток, като трябва да вървите към него по удобна маркирана пътечка. От хижата имате да изминете 2.3 км и около 370 м денивелация. То се изминава за около 1-1.5 часа.

Още за връх Амбарица

Върха се намира в средните части на Стара Планина. Той се извисява на 2166 метра и е един от най-високите върхове на цяла Стара Планина.

От него може да видите съседни върхове като Малък Купен, Голям Купен, Ботев, Добрила и други.

До връх Амабрица в посока изток се намира и връх Малка Амбарица, който е красив връх с височина 2150 метра.

Други забележителности близки до връх Амбарица

Връх Амбарица се намира на билото на Стара Планина, до него има много други красиви върхове и хижи.

От върха може лесно да стигнете до връх Голям купен. Това е стръмен и скалист връх – тип алпийски. До него се стига трудно, тъй като е доста стръмен, има форма на пирамида. За да се качите по-лесно на върха, има поставени метални колове и въжета. Той се намира на около 3.7км на изток от връх Амбарица, като трябва да следите червената маркировка, която се движи по билото.

След връх Голям купен, може да видите и съседните върхове на изток – Малък Кръстец и Голям Кръстец. Като до тях се стига по същата маркировка, просто трябва да продължите да се движите по билото в посока изток.

Малко след Голям Кръстец, може да се качите и на връх Костенурката, който се намира на югоизток от него, на около 1.5км разстояние.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано