Меню

Затвори
menu

Връх Амбарица

Затвори
Връх Амбарица
Връх Амбарица
Гледка пред хижа Добрила
Гледка от хижа Добрила
Гледка от връх Амбарица
Хижа Добрила
Време 2:30 часа
Трудност Средна трудност
Близо до До Сопот
Координати Координати:42.716670177360605, 24.78333482120713

По билото на Стара планина (най-дългата планина в България) можете да видите многобройни красоти. Там има стотици върхове. Един от най-високите е връх Амбарица – 2166 метра. Върхът също така е познат и като връх Васил Левски.

Той се намира в Средна Стара планина, на територията на Национален парк Централен Балкан. Върхът се намира на билото на планината и през него минава туристическият маршрут Ком-Емине, който е най-дългият в България.

От върха се разкриват прекрасни панорамни гледки към съседните върхове (Малка Амбарица, Голям Купен, Добрила, Костенурката, Ботев и други). Можете да видите части както от Северна, така и от Южна България.

До върха може да се стигне за няколко часа, по удобен маршрут. Близо до него се намира хижа Добрила, където можете да починете, да хапнете и да си налеете вода. Върхът е отлична идея за изкачване през началото на лятото, когато там няма сняг, а времето е топло и приятно.

Маршрут

Маршрут от междинна станция лифт Сопот до връх Амбарица

Покажи маршрута До връх Амбарица можете да се качите най-удобно с лифта от град Сопот. Лифтовата станция се намира в северната част на града, като пред нея има удобен паркинг, където бихте могли да оставите автомобила си. До нея можете да стигнете, като малко след центъра на града, ако идвате от Карлово, се прави десен завой и се кара само направо по добре асфалтиран път, който ще ви отведе до паркинга на лифта.

Оттам лифтът ще ви закара до междинната станция, откъдето трябва да започнете да вървите нагоре към хижа Добрила по жълта маркировка. Маршрутът е малко стръмен в началото, но после е почти полегат до самата хижа. От лифтовата станция трябва да продължите само направо в посока север, по маркирана пътека. Тя ще мине близо до горната лифтова станция, която в момента не се използва, след което ще стигне до разклон вдясно и ляво. Вие трябва да продължите надясно, в посока североизток, по жълта маркировка. От междинната станция до хижа Добрила имате да изминете 3.4 километра и около 400 метра денивелация. Това разстояние отнема около 1.5 часа.

След като стигнете до хижата, можете да си починете, да хапнете и да пийнете вода. След това трябва да поемете в посока изток, към дървената порта в края на двора на хижата. Оттам трябва да следите червената маркировка, която се движи на изток. Постепенно ще започнете да се изкачвате, първо през гориста местност, а после на открита поляна. Малко след това върхът ще се открие пред вас, в посока североизток, като трябва да продължите да вървите към него по удобна маркирана пътечка с червена маркировка. От хижата до върха имате да изминете 2.3 километра и около 370 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 1-1.5 часа.

Още за връх Амбарица

Върхът се намира в средните части на Стара Планина. Той се извисява на 2166 метра и е един от най-високите върхове в цялата планина.

От него можете да видите съседни върхове, като: Малък Купен, Голям Купен, Ботев, Добрила и други. До връх Амабрица, в посока изток, се намира и връх Малка Амбарица, който представлява красив връх с височина от 2150 метра.

От върха можете да видите невероятни гледки над голяма част от планината, а по пътя до върха можете да се насладите на много видове растения, като: шипка, бор, ела, хвойна и други. Освен това можете да видите и много животни, като: сокол, смок, лисица, таралеж, костенурки, заек, сърни и други.

Други забележителности близки до връх Амбарица

Връх Амбарица се намира на билото на Стара Планина и в близост до него се намират много други красиви върхове и хижи.

От върха лесно можете да стигнете до връх Голям Купен. Това е стръмен и скалист връх от типа алпийски. До него се стига трудно, тъй като е доста стръмен и има форма на пирамида. За да се качите по-лесно на върха, има поставени метални колове и въжета. Той се намира на около 3.7 километра на изток от връх Амбарица, като трябва да следите червената маркировка, която се движи по билото.

След връх Голям Купен, можете да видите другите съседни върхове на изток – Малък Кръстец и Голям Кръстец. До тях се стига по същата маркировка, просто трябва да продължите да се движите по билото в посока изток.

Малко след Голям Кръстец можете да се качите и на връх Костенурката, който се намира на югоизток от него, на около 1.5 километра разстояние, по червена маркировка.

Рейтинг: 4.4

Все още не е гласувано

Забележителности до Сопот

Кръста над Войнягово
Кръста на Войнягово
Близо до:ХисаряЕзеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:Карлово


Язовир Душанци
Язовир Душанци
Близо до:КлисураВодопад Пеперудата, село Антон
Водопад Пеперудата
Близо до:Клисура


Хижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:Клисура