Меню

Затвори
menu

Водопад Черганово

Затвори
Водопад Черганово
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.607055096923006, 25.46435229028944

Ако искате да посетите леснодостъпен, малък водопад, то може да отидете до водопад Черганово. Той се намира на север от едноименното селце, което е на изток от град Казанлък в Централна България.

Водопадът е на метри от пътя за селцето, като се достига изключително лесно, а там природата е красива и отлична идея за кратка разходка със семейството. Там също така там има маси, пейки и място за барбекю, което го прави отлична идея за хора, които обичат да пътуват и да си похапват.

Мястото е леснодостъпно, но няма много удобни места за автомобили, обикновено наблизо могат да спрат до 2-3 автомобила, без да пречат на пътя.

Маршрут

Село Черганово се намира на 9 километра югоизточно от град Казанлък в Централна България. Самият водопад се намира на север от него по главния път за селцето. До водопада можете да стигнете, като ако идвате от Казанлък, по главния път за Мъглиж, трябва да карате около 6 километра по него, там има отбивка за село Черганово. Там трябва да направите десен завой за селцето, след което веднага ляв, като пътят минава под главния път. Вдясно точно след надлеза ще видите място за паркиране на няколко автомобила. От там имате няколко варианта с малки пътечки, едната е веднага вдясно, като пътят не е изчистен, ако тръгнете по него ще изминете 5-10 метра и ще се появите точно срещу водопада. Другата пътечка е малко по-надолу, на метри по пътя, след което вдясно, като тя ще ви отведе директно на дървените пейки, маси и барбекю, а до вас ще бъде и водопада.

Още за Чергановския водопад

Село Черганово е малко селце в Казанлъшката котловина, тя е известна със своя розобер. На 2.4 километра северно от селцето, на метри след главния път между Казанлък и Мъглиж, се намира и водопад със същото име. Той е красив, малък водопад, висок около 1.5 метра. До него има изградени дървени пейки и маси, както и барбекю, където хората могат да поседнат на спокойствие и тишина и да похапнат.

Водопадът е чудесна идея, ако обичате да си печете различни видове храна. Мястото е свежо и приятно, също така е лесно достъпно и подходящо и за деца.

Водопадът е най-пълноводен през края на пролетта. Разходката до него е отлична идея за цялото семейство.

Забележителности близо до водопад Черганово

Музей на розата – музеят на розата предлага интересни истории, той се намира в централните части на град Казанлък, само на около 8 километра западно. До него можете да стигнете, като продължите по главния път към града, след което в града трябва да направите десен завой по булевард Никола Петков, от там трябва да продължите по улица Капрони, а след това трябва да направите ляв завой по булевард Освобождение, който ще ви отведе до голям парк, а в неговите северни части се намира и самият музей.

Язовир Копринка – язовирът е изключително красив, той се намира само на 15 километра западно от водопада. До него можете да стигнете, като продължите по главния път към град Казанлък, след което продължите към село Копринка. От там трябва да продължите след селцето, след което се прави ляв завой към язовира, към хотел Златната Котва, където можете да оставите и автомобила си и да продължите пеша още няколко минути в същата посока, като ще излезете на язовирната стена. От нея се откриват чудни гледки както над язовира така и към върховете на Стара Планина – връх Ботев, връх Мазалат, връх Малък Кадемлия, също така към паметника на Шипка, паметника Бузлуджа и други гледки.

Водопад над село Енина – друг много красив водопад, който също е леснодостъпен се намира само на 12 километра северозападно от водопад Черганово. За да стигнете до него трябва да продължите към град Казанлък, след което продължавате към село Енина. В селцето трябва да се движите по улица Петко Манолв, в посока север. Малко след центъра на селцето се прави десен завой по улица, която е успоредна на река Енинска. Улицата ще ви отведе до няколко заведения и комплекс, малко след тях можете да оставите колата си и да продължите по същата улица, като тя ще ви отведе до ВЕЦ Енина. Вляво преди входа на ВЕЦ-а има пътека, която ще ви отведе и до водопада. До водопадът се преминава и през малко трудна пътека, за това не препоръчваме за деца.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Казанлък

Античен форум Авгуса Траяна
Античен форум Августа Траяна
Близо до:Стара загора


Връх Исполин
Връх Исполин
Близо до:Габрово



Хижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:Калофер



Паметникът на свободата (Шипка)
Паметник на Шипка
Близо до:Шипка


Водопад Търниченско пръскало
Търниченско пръскало
Близо до:Павел Баня


Водопад над село Енина
Водопад над село Енина
Близо до:Казанлък