Меню

Затвори
menu

Водопад Сучурум

Затвори
Водопад Сучурум в Карлово
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.65336604995427, 24.808949027126527

Ако обичате да разглеждате градове богати на история, чудесна природа и уникални гледки, то определено си струва да посетите град Карлово. Градът се намира в Централна България, в подножието на Стара планина. Там ще откриете много красиви местенца, като едно от тях е водопад Сучурум.

Водопадът се намира на Стара река, която тече през град Карлово. Висок е около 8 метра и се намира на приблизително 480 метра надморска височина в северните части на града.

До него се стига по удобен път, който е подходящ и за деца. Разходката е кратка и приятна, като пътят до него минава близо до реката и покрай един от красивите паркове в Карлово. Отлична идея е за разходка през летния сезон, като в началото на лятото той е най-пълноводен, а около него е прохладно и приятно.

Маршрут

До водопада се стига по красива улица, наречена „Водопад“, която се намира в северната част на Карлово. Близо до нея можете да оставите автомобила си и да тръгнете пеша. По улица „Водопад“ е забранено минаването на МПС, затова не може да спирате там. Улицата е ремонтирана и минаването по нея е много приятно – има улично осветление и красива настилка. Вдясно от нея, към края на Карлово, се намира и паркът, както и Стара река, която със звуците си подсказва, че наближавате водопада.

По улицата трябва да се движите само в посока север, нагоре към планината. Тя не е стръмна, на моменти има леки изкачвания, но като цяло минаването по нея е възможност за отлична разходка. След като стигнете края на парка, уличката завива вляво и продължава по асфалтиран път, като пресича реката и продължава нагоре. Малко след това ще видите и сградата на ВЕЦ „Левски“. Там може да се зачудите защо не виждате входа, но пътят се намира точно зад малката постройка пред вас, като на нея е обозначено, че водопадът продължава вдясно на самата сграда (зад нея).

Минавайки покрай малката сграда, следват по-стръмни стъпала, като след тях ще видите и самия водопад вдясно. Според това откъде започнете своята разходка, времето за достигане на водопада варира – обикновено е около 30 минути в посока с бавно темпо за разходка.

Още за водопад Сучурум

Сучурум е красив малък водопад, висок около 8 метра, който предлага хубави гледки към планината. Отлична идея е за семейства, които искат да се насладят на спокойствие и тишина сред природата.

Преди водопада има изграден красив парк, покрай който минава Стара река. В парка можете да оставите децата си да поиграят по катерушките, а вие да поседнете на пейките на сянка, наслаждавайки се на спокойствието на природата.

До водопада се стига лесно по удобен път, като след като го посетите, можете да разгледате и други забележителности в Карлово.

Други забележителности близо до водопад Сучурум

Паметник на Христо Проданов – по пътя към водопада, от вашата дясна страна ще видите парк, където има много пейки и катерушки. На неговата територия се намира и паметникът на Христо Проданов – първият българин, изкачил връх Еверест през 1984 година без кислород.

Кръста над Карлово – това е красива местност, намираща се над град Карлово, която предлага уникални гледки. Там ще откриете също местенца за игра на децата, чешма, барбекю, маси, пейки и столчета. От местността се открива уникална панорамна гледка над цяло Карлово. До Кръста може да се стигне, като малко преди водопада продължите вляво, където има поставени табелки за различните цветове маркировка и обяснения колко време отнема до даденото място. Оттам можете да тръгнете по тясна стръмна пътечка вляво към Кръста, като ще стигнете там след около 30 минути.

Къщата паметник на Васил Левски – къщата на Васил Левски се намира много наблизо, на улица „Генерал Картцов“. Има входна такса и след заплащане ще можете да се разходите из двора и самата къща, които са свидетели на богатата българска история.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Карлово

Кръста над Войнягово
Кръста на Войнягово
Близо до:ХисаряЕзеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:КарловоХижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:Калофер


Хижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:Клисура


Хижа Ехо
Хижа Ехо
Близо до:Клисура