Меню

Затвори
Меню

Водопад Сучурум

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Водопад Сучурум в Карлово
Време Време:0:30
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Карлово
Координати Координати:42.65336604995427, 24.808949027126527

Ако обичате да разглеждате градове, пълни с история, чудесна природа и уникални гледки, то определено си струва да посетите град Карлово. Градът се намира в централна България, в подножието на Стара Планина. Там има много красиви местенца, като едно от тях е Карловския водопад – Сучурум.

Водопадът се намира на Стара река, която тече през град Карлово. Висок е около 8 метра и се намира на приблизително 480 метра надморска височина.

До него се стига по-удобен път, който е подходящ и за деца. Разходката е кратка и приятна, като дори пътя до него минава близо до реката и един от красивите паркове в Карлово.

Маршрут

До водопада се стига по красива улица, наречена Водопад, която се намира в източната част на Карлово. Близо до нея може да оставите автомобила си и да тръгнете пеша. Улица Водопад е забранена за минаване с МПС, за това не може да спирате там. Улицата е ремонтирана и много красиво изградена, има улично осветление, красива настилка, а в дясно от нея към края на Карлово се намира и парка, както и Стара река, която със звуците си подсказва че наближавате водопада.

По улицата трябва да се движите само в посока север, нагоре към планината. Тя не е стръмна, на моменти има леки изкачвания, но като цяло е отлична разходка. След като стигнете края на парка уличката завива в ляво и продължава по асфалтиран път, като пресича реката и продължава нагоре. Малко след това ще видите и сградата на ВЕЦ Левски, там може да се зачудите, защо не виждате входа, но пътя се намира точно зад малката постройка пред вас, като на нея има и написано, че водопада продължава от ляво на самата сграда.

След малката сграда, идват и по-стръмни стъпала, като след тях ще видите и самия водопад вдясно. Според това от къде започнете разходката, времето за достигане на водопада варира, като цяло е около 30 минути в посока с бавно темпо за разходка.

Още за водопад Сучурум

Сучурум е красив малък водопад, който предлага хубаво гледки към планината и е отлична разходка за семейства, които искат да се насладят на спокойствието и тишината на природата.

Преди водопада също има и красив парк, до който се стича и Стара река. В парка може да оставите децата да си играят по катерушките, а вие да поседнете на пейките на сянка и да се налюбувате на спокойствието на природата.

До водопада се достига лесно по удобен път, като след като го посетите може да разгледате и други забележителности в Карлово.

Други забележителности близо до водопад Сучурум

Паметника на Христо Проданов – по пътя към водопада, от вашата дясна страна ще видите парк, където е пълно е пейки, катерушки и други. В него също така се намира и паметника на Христо Проданов – първия Българин изкачил връх Еверест през 1984 година, като го е направил без кислород.

Кръста над Карлово – това е красива местност, намираща се над град Карлово, като предлага уникални гледки. Там също така има местенца за игра на децата, чешма, барбекю, столчета и други. От там се открива уникална панорамна гледка над цяло Карлово. До Кръста може да се стигне малко преди водопада, където има поставени табелки за различните цветове маркировка и обяснено колко време има до даденото място. От там може да тръгнете по тясна стръмна пътечка към Кръста, като може да стигнете за около 30 минути.

Къщата паметник на Васил Левски – къщата на Васил Левски се намира много наблизо. Тя се намира на улица Генерал Картцов, като тя предлага разходка из двора и къщата и е пълна с история.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано