Меню

Затвори
Меню

Водопад Сувчарско пръскало

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Водопад Сувчарско пръскало
Водопад Сувчарско пръскало
Над Водопад Сувчарско пръскало
По пътя към водопад Сувчарско пръскало
Сувчарско пръскало
До Водопад Сувчарско пръскало
Време Време:1:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Карлово
Координати Координати:42.75879423315588, 24.608009272936243

Ако обичате разходките сред природата и искате да направите една средно-дълга разходка, като освен планината и реката да се насладите и на красив и висок водопад, то водопад Сувчарско пръскало е прекрасна идея. Водопадът се намира в централна Стара планина. Той се спуска от високо място и образува много чудни падове на водата. Около него има красива растителност и удобни местенца за посядане. Едно от местата е по-високо от където стават чудни снимки. Намира се на север от Христо Даново, което е близо до Сопот, Карлово и Клисура. Висок е 54 метра и е много добра идея разходка за пролет, лято и есен (най-пълноводен е края на пролетта). Зимата не се препоръчва, особено ако има сняг, тъй като пътеката е тясна и е опасна, освен това може да няма много вода. Пътеката е тясна и стръмна, поради което не препоръчваме да ходите там с деца.

Маршрут

Маршрут до водопад Сувчарско пръскало

Покажи маршрута Маршрутът започва от Христо Даново, близо до Кърнаре. Там има път, който не е в много добро състояние и има свлачища на места. Ако решите може да го качите с автомобил, като може да стигнете до почти средата на пътя. След което трябва да повървите 20-ина минути пеш. За да стигнете то него, трябва да влезнете в село Христо Даново и да завиете вдясно на четвъртата улица, която продължава на изток и малко след това се извива нагоре и се насочва на север към планината. С колата до средата на пътя отнема около 15-20 минути.

Ако решите да не рискувате с автомобила си, може да го оставите на центъра на Христо Даново и от там да поемете по пътя, който върви на север към Стара Планина. Той започва от североизточната част на селото. Пътя е около 5 километра, но има приблизително 400м денивелация. От центъра до самия водопад прехода е над 90 минути, поради голямата денивелация.

След като достигнете циментов мост на пътя, трябва да продължите по пътечката вдясно към самия водопад, която отнема приблизително 10 минути, тя води нагоре по реката към водопада. Не се препоръчва за деца, тъй като на места е стръмно и може да е хлъзгаво.

Още за Сувчарско Пръскало

Водопадът се намира с Средна Стара планина в Национален Парк Централен Балкан. Сувчарско Пръскало е висок водопад – 54метра. Спуска се много красиво. От западната му страна има пътечка, която е малко опасна, но може да се стигне до средата на височината на водопада, като там е чудесно място за гледка и снимки. Ако харесвате разходки в планината или гората, като също така искате да видите прекрасната природа и интересен водопад, препоръчваме да посетите Сувчарско пръскало.

Още интересни места близо до Сувчарско пръскало

Наблизо се намира град Карлово, където може да посетите както местността Кръста, която предлага чудна гледка над града, така и водопад Сучурум. И двете местенца са красиви и лесно достъпни. До местността Кръста, се достигат като отидете в северната част на град Карлово по улица Бузлуджа, там оставите колата си и продължите нагоре. В края на улицата има кръстовище, като трябва да поемете в дясно и веднага след това в ляво и нагоре към планината, там има маркировка, по която се стига до Кръста.
До водопад Сучурума, се стига лесно и удобно, като трябва да отидете в северната част на град Карлово и там да поемете по улица Водопада, която ще ви отведе почти до него. Не трябва да се отклонявате никъде по пътя.

Може също така да посетите град Сопот, като там може да хванете лифта и да се качите нагоре към Стара Планина, където може да посетите хижа Добрила и върховете които са наблизо – Добрила, Амбарица, Малка Амбарица и други. Лифта в Сопот се намира в северната част на града. След като се качите на междинната станция, може да поемете по маркирана пътечка, която води на североизток към хижа Добрила, от там може да посетите съседните върхове.

Друго интересно местенце е местността Беклемето. Може да тръгнете по прохода, който прекосява Стара Планина и започвайки от Кърнаре, близо до Сопот, и отива към Троян. На средата на пътя, на самото било на Стара Планина, на около 22 километра от Кърнаре, има и място за паркиране. Само на няколко минути на изток се намира паметника Арката на свободата. Като до него се стига по удобен асфалтиран път.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано