Меню

Затвори
menu

Водопад Сувчарско пръскало

Затвори
Водопад Сувчарско пръскало
Водопад Сувчарско пръскало
По пътя към водопад Сувчарско пръскало
Сувчарско пръскало
До Водопад Сувчарско пръскало
Над водопад Сувчарско пръскало
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.75879423315588, 24.608009272936243

Ако обичате разходките сред природата и искате да направите една средно-дълга разходка, като освен планината и реката да се насладите и на `чуден и висок водопад, то можете да посетите водопад Сувчарско пръскало.

Водопадът се намира в централна Стара планина. Той се спуска от високо място и образува много чудни падове на водата. Около него има красива растителност и удобни местенца за посядане. Точно преди водопада има красива площадка, от която се открива цялата прелест на водопада.

Сувчарско пръскало се намира на север от Христо Даново, което е близо до Сопот, Карлово и Клисура. Той е висок 54 метра, отлична идея за разходка през пролет, лято и есен (най-пълноводен е края на пролетта). Зимата не се препоръчва, особено ако има сняг, тъй като пътеката е тясна и е опасна. Пътеката е тясна и стръмна, поради което не препоръчваме да ходите там с деца. Маршрутът не отнема много време и по-голямата част от пътя е полегат.

Маршрут

Маршрут до водопад Сувчарско пръскало

Покажи маршрута Маршрутът започва от Христо Даново. Там има път, който не е в много добро състояние и има свлачища на места. Ако решите може да го качите с автомобил, като може да стигнете почти средата на пътя. След което трябва да повървите 30-ина минути пеш. За да стигнете то него, трябва да влезнете в село Христо Даново и (когато влизате от юг) да завиете вдясно на четвъртата улица, която продължава на изток. Малко след това се извива нагоре и се насочва на север към планината. С колата до средата на пътя отнема около 15-20 минути. Пътят не е поддържан и малко след селцето започва да има доста дупки и свлачища. Все пак можете да се качите дори с по-нисък автомобил. В даден момент става почти непроходим, като там можете да оставите колата си, встрани от пътя и да продължите пеш в същата посока.

Ако решите да не рискувате с автомобила си, можете да го оставите на центъра на Христо Даново и от там да поемете по пътя, който върви на север към Стара Планина. Той започва от североизточната част на селото. Пътя е около 5 километра, но има приблизително 400 метра денивелация. От центъра до самия водопад прехода е над 90 минути, поради голямата денивелация. Движете се само в посока север по пътя, който се изкачва към планината.

След като достигнете циментов мост на пътя, трябва да продължите по пътечката вдясно към самия водопад (има поставена табела), която отнема приблизително 10 минути. Пътеката води нагоре, успоредно на реката реката към водопада. Не се препоръчва за деца, тъй като на места е стръмно и може да е хлъзгаво. От там отнема около 10 минути пеша до площадката пред водопада. Голяма част от маршрута е на открито, само последните 10-ина минути, които се движите успоредно на реката са в гориста местност.

Още за Сувчарско Пръскало

Водопадът се намира на територията на Средна Стара планина в Национален Парк Централен Балкан. Сувчарско Пръскало е висок водопад – цели 54 метра. Спуска се от високо и образува много живописна гледка, около него е гориста местност.

От западната му страна (вляво) има пътечка, която е малко опасна, но може да се стигне до средата на височината на водопада, като там е супер място за гледка и снимки.

Ако харесвате разходки в планината или гората, като също така искате да видите прекрасната природа и интересен водопад, препоръчваме да посетите Сувчарско пръскало. Мястото е супер за посещение през топлите сезони, като не препоръчваме за деца, тъй като има няколко стръмни места.

Още интересни места близо до Сувчарско пръскало

Наблизо се намира град Карлово, където може да посетите както местността Кръста, която предлага чудна гледка над града, така и водопад Сучурум. И двете местенца са красиви и лесно достъпни. До местността Кръста се достига, като отидете в северната част на град Карлово по улица Бузлуджа, там трябва да оставите колата си и продължите нагоре, в посока север. В края на улицата има кръстовище, като трябва да поемете в дясно и веднага след това в ляво и нагоре към планината, там има маркировка (зелен цвят), по която се стига до Кръста, за около 30 минути.
До водопад Сучурум, се стига лесно и удобно, като трябва да отидете в северната част на град Карлово и там да поемете по улица Водопада, която ще ви отведе до ВЕЦ Карлово, а самия водопад е точно след него, отнема около 20 минути пеша.

Може също така да посетите град Сопот, като там може да се качите на лифта и да се качите нагоре към Стара планина, където може да посетите хижа Добрила и върховете които са наблизо – Добрила, Амбарица, Малка Амбарица и други. Лифта в Сопот се намира в северната част на града. След като се качите на междинната станция, може да поемете по маркирана пътечка (жълт цвят), която води на североизток към хижа Добрила (до хижата се стига за около 60-90 минути), от там може да посетите съседните върхове (по червената маркировка в посока изток).

Друго интересно местенце е местността Беклемето. Трябва да тръгнете от Кърнаре, в посока север, през прохода, който прекосява стара планина и отива към Троян. На средата на пътя, на самото било на Стара планина, на около 22 километра от Кърнаре, има широка полянка и място за паркиране. Само на 20-ина минути на изток се намира паметника Арката на свободата. Можете да отидете пеша, или да продължите по асфалтиран път с колата в посока изток, като малко преди самия паметник има и паркинг.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Карлово

Кръста над Войнягово
Кръста на Войнягово
Близо до:ХисаряЕзеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:КарловоХижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:Калофер


Хижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:Клисура


Хижа Ехо
Хижа Ехо
Близо до:Клисура