Меню

Затвори
Меню

Водопад Сливодолско Падало

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Водопад Сливодолско падало
Водопад Сливодолско падало
По екопътеката към водопад Сливодолско падало
Водопад по екопътеката
Красива гледка към водопада
Екопътеката
Водопадът
По екопътеката
Водопади по екопътеката
Време Време:1:30
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Асеновград
Координати Координати:41.90946361304413, 24.84051570053297

В Родопите е пълно с красиви местенца. Там може да видите интересно екопътеки, чудни водопади, красиви върхове, уникална природа и разнообразие от животинки. Родопите са често избирано местенце за почивка през летния сезон за хората от близките населени местенца. Там може да идете на спокойствие и сянка и да се налюбувате на красотите на природата. Една от забележителностите, които са доста близо до Асеновград е водопад Сливодолско Падало. Водопадът се намира на около 15 километра южно от Асеновград, до него има уникална екопътека, добре обозначена с маркировка, по която може да видите много красива растителност и природа. Водопадът е висок 49 метра, което го прави един от най-високите в Родопите.

Маршрут

Маршрут за водопад Сливодолско Падало

Покажи маршрута Маршрутът за водопада започва точно след тунела, след Бачковския манастир (по посока от Асеновград към Смолян). Тунела се намира на около 15 километра южно от Асеновград, като пътя е добре поддържан и асфалтиран. След Бачковския манастир, след първия тунел вдясно ще видите място за отбиване, там има заведение, където има паркинг, а от другата страна на пътя също така има и място за няколко автомобила.

След като оставите колата си трябва да отидете от лявата страна на пътя (срещу заведението), там точно до тунела започва екопътеката, като има и поставена табела. От там започва леко изкачване, като вие трябва да следите синята маркировка. Пътят се движи почти само на югоизток, като е добре маркиран и през няколкостотин метра има поставени табели. Пътеката е тясна и стръмна, не препоръчваме да ходите в мокро време, също така не е много подходяща за деца. Екопътеката се движи успоредно на реката, на която е и самия водопад, като има поставени дървени мостчета на няколко места.

След около 1.8 километра, маркировката се разделя на жълта и синя, вие трябва да продължите направо по синята маркировка, и след около 200 метра ще се изкачите срещу водопада. Общото разстояние, от началото на екопътеката до водопад Сливодолско Падало е около 2 километра, като има над 300 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 1-1.5 часа в посока.

Още за водопад Сливодолско Падало

Водопадът е висок и е много красив. Разстоянието не е голямо и е чудесна идея за разходка сред природата. По пътечката още малко след самото начало, вие вървите успоредно на река Сливов дол, може да се налюбувате на няколко красиви малки водопада. Пътеката е тясна, но в голямата част е полегата, най-стръмно е в самото начало и малко преди водопада. Водопадът е отлична идея за ранно лято, където е хладно и зелено а водопада е пълноводен и предлага уникални красоти. Водопадът се намира в северните Родопи в резерват Червената стена, който е с обща площ от 6851 декара.

Други забележителности близо до водопад Сливодолско Падало

Бачковски Манастир – на около 3.4 километра североизточно от началото на екопътеката за водопада се намира Бачковския манастир. Той е красив около нещо също има чудна природа. Малко преди него има паркинги а след тях, по пътя към самия манастир има и много ресторантчета и места за купуване на различни сувенири и родопски вкусотии. Манастирът е една доста често посещавана дестинация, тъй като е на удобно място и има много красиви постройки.

Асеновата крепост – крепостта предлага интересна история и уникални панорамни гледки. Тя се намира на около 15 километра североизточно. До нея се достига по добър асфалтов път от Асеновград – движите се по улица 6-ти януари (главния път за Смолян) и към края на града има отбивка вдясно по асфалтов път, който минава до входа на крепостта. Там трябва да заплатите входна такса и може да разгледате уникалните предмети и постройки вътре.

Връх Кутра – върхът се намира на югозапад от Асеновград. Отлична стартова точка е улица Захарий Зограф, като към края на улицата, по посока югозапад започва и широк планински път в посока запад. След около 370 метра вляво ще видите и поставена стрелка и пътечка, като тази пътечка продължава до самия връх. До върха се стига по добре маркирана, но малко стръмна пътечка за около 1 час.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано