Меню

Затвори
menu

Водопад Сливодолско Падало

Затвори
Водопад Сливодолско падало
Водопад Сливодолско падало
По екопътеката към водопад Сливодолско падало
Водопад по екопътеката
Красива гледка към водопада
Екопътеката
Водопадът
По екопътеката
Водопади по екопътеката
Време 1:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.90946361304413, 24.84051570053297

В Родопите е пълно с красиви местенца. Там можете да видите интересни екопътеки, чудни водопади, красиви върхове, уникална природа и разнообразие от животни.

Родопите са често избирано място за почивка, през летния сезон, от хората от близките населени места. Там можете да идете на спокойствие и сянка и да се налюбувате на красотите на природата.

Можете да посетите красив висок водопад – Сливодолско Падало. Водопадът се намира на около 15 километра южно от Асеновград, до него има живописна екопътека, добре обозначена с маркировка, по която може да видите много красива растителност и природа. Водопадът е висок 49 метра, което го прави един от най-високите в Родопите. До него има и панорамна площадка от която се вижда целия водопад. Маршрута до водопада на места е стръмен и не препоръчваме за разходка с деца.

Маршрут

Маршрут за водопад Сливодолско Падало

Покажи маршрута Маршрутът за водопада започва точно след тунела, след Бачковския манастир (по посока от Асеновград към Смолян). Тунела се намира на около 15 километра южно от Асеновград, като пътя е добре поддържан и асфалтиран. След Бачковския манастир, след първия тунел вдясно ще видите място за отбиване, там има заведение, където има паркинг, а от другата страна на пътя също така има и място за няколко автомобила.

След като оставите колата си трябва да отидете от лявата страна на пътя (срещу заведението), там точно до тунела започва екопътеката, като има и поставена табела. От там започва леко изкачване, като вие трябва да следите синята маркировка. Пътят се движи почти само на югоизток, като е добре маркиран и през няколкостотин метра има поставени табели. Пътеката е тясна и стръмна, не препоръчваме да ходите в мокро време, също така не е много подходяща за деца. Екопътеката се движи успоредно на реката, на която е и самия водопад, като има поставени дървени мостчета на няколко места.

След около 1.8 километра, маркировката се разделя на жълта и синя, вие трябва да продължите направо по синята маркировка, и след около 200 метра ще се изкачите срещу водопада. Общото разстояние, от началото на екопътеката до водопад Сливодолско Падало е около 2 километра, като има над 300 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 1-1.5 часа в посока.

Още за водопад Сливодолско Падало

Водопадът е висок близо 50 метра, той е един от най-високите в планината, също така е и много красив. Разстоянието не е голямо и е отлична идея за разходка сред природата.

По пътечката, още малко след самото начало, вие вървите успоредно на река Сливов дол, можете да се налюбувате на няколко красиви малки водопада.

Пътеката е тясна, но в голямата част е полегата, най-стръмно е в самото начало и малко преди водопада. Водопадът е отлична идея за ранно лято, където е хладно и зелено а водопада е пълноводен и предлага уникални красоти. Водопадът се намира в северните Родопи в резерват Червената стена, който е с обща площ от 6851 декара.

По пътеката към водопада можете да видите много видове растения: габър, дива круша, драка, смърч, бук, дъб, шипка, кокиче и други. Освен това там се срещат и много диви животни, като: лисица, белка,златка, катерици, жаби, гущери, таралежи и други.

Други забележителности близо до водопад Сливодолско Падало

Бачковски Манастир – на около 3.4 километра североизточно от началото на екопътеката за водопада се намира Бачковския манастир. Той е сред най-големите и най-посещаваните манастири в България. Малко преди него има паркинги а след тях, по пътя към самия манастир има и много ресторантчета и места за купуване на различни сувенири и родопски вкусотии. За да стигнете до него, трябва да тръгнете по пътя към Асеновград и след около 3 километра да направите завой вдясно.

Асеновата крепост – крепостта предлага интересна история и уникални панорамни гледки. Тя се намира на около 15 километра североизточно. До нея се достига по добър асфалтов път от Асеновград – движите се по улица 6-ти януари (главния път за Смолян) и към края на града има отбивка вдясно по асфалтов път, който минава до входа на крепостта. Там трябва да заплатите входна такса и може да разгледате уникалните предмети и постройки вътре.

Връх Кутра – върхът се намира на югозапад от Асеновград. Отлична стартова точка е улица Захарий Зограф, като към края на улицата, по посока югозапад започва и широк планински път в посока запад. След около 370 метра вляво ще видите и поставена стрелка и пътечка, като тази пътечка продължава до самия връх. До върха се стига по добре маркирана, но малко стръмна пътечка за около 1 час.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Асеновград

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:СмолянВодопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив


Хижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив