Меню

Затвори
menu

Водопад Скакавица

Затвори
Водопад Скакавица
Водопад Скакавица
Гледка към Рила
Гледка към водопада
Водопади по река Скакавица
Гледка към хижа Скакавица
Време 2:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.221369986724355, 23.305948821319497

Рила е най-високата планина в България и е ежедневно посещавана от туристи. Тя е пълна с красиви гледки – богата природа и чудни животинки. Там също така се намира и много красивият и висок водопад – Скакавица.

Водопадът е разположен в северните части на планината. Преходът до него е лек и приятен, като той е отлична идея за разходка със семейството през летните дни.

Водопадът се намира на река Скакавица – на 1950 метра надморска височина. Той е висок 70 метра, като в близост до него биха могли да бъдат посетени езеро Скакавица и хижа Скакавица. Водопад Скакавица е един от най-високите водопади на планината.

Маршрут

Маршрут от Зелени преслап до водопад Скакавица

Покажи маршрута Маршрутът за водопада започва от Зелени преслап, като дотам се стига за около 25 минути от Сапарева Баня. Разстоянието е около 14 километра – пътят е удобен и има доста места за паркиране. Мястото се намира югоизточно от Сапарева Баня, като то е по пътя към лифта за Седемте рилски езера.

След като пристигнете, трябва да оставите колата си и да продължите пеша в посока юг по червена маркировка. След около 1.5 часа по тази маркировка и в тази посока, ще стигнете до хижа Скакавица. Пътят се движи успоредно на река Скакавица, като е добре маркиран.

След хижата трябва да продължите в същата посока, като няколко минути след нея ще видите и водопада в далечината. От хижата няма маркировка, но пътечките водят към него. За да стигнете на удобна панорамна площадка до него ще ви отнеме около 15-30 минути.

Общото разстояние от Зелени преслап до панорамната площадка преди водопад Скакавица е около 3.9 километра. Имате да изкачите около 550 метра денивелация, времето за изминаване на маршрута е около 1.5-2 часа с нормално темпо.

Още за водопад Скакавица

Водопадът е отлична идея за разходка със семейството през топлите сезони. Той е най-високият водопад в Национален парк Рила, като се намира на 1950 метра надморска височина на едноименната река Скакавица. Водопадът е висок 70 метра и представлява чудна гледка.

Маршрутът до него е добре обозначен и може да се изкачи заедно с деца. Денивелацията не е много, а преди него може да се налюбувате и на други гледки.

По самата река също можете да видите и по-малки водопади. На хижата, която се намира по пътя на маршрута за водопада, можете да похапнете и отпочинете.

Там също така можете да видите и много растения като: малина, хвойна, ела, бор, смърч, теменужка, шипка и много други. Освен това в областта се срещат и много диви животни сред които: дива коза, катерица, смок мишкар, лисица, таралеж, язовец, катерица и много други.

Места близки до водопад Скакавица

Хижа Скакавица – хижата се намира на 1.2 километра преди водопада. Тя е на маршрута, като пътят до нея е добре обозначен. Там можете да починете, похапнете и да пренощувате. Хуааижата е снабдена с вода и електричество. Тя е отлична идея за почивка през уикендите. До нея се стига лесно за около 1.5 часа от Зелени преслап.

Хижа Рилски езера – наблизо, малко по-надолу по пътя можете да продължите до началната точка на лифта за Рилските езера. Там бихте могли да се качите на него – на горната станция ще видите хижата, намираща се на 2150 метра надморска височина. От нея се откриват невероятни гледки, а наблизо има уникална природа.

Връх Кабул – върхът се намира югозападно от хижа Скакавица. До него се стига по синя маркировка, която започва от хижата. До върха трябва да изминете около 3.9 километра и над 680 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 2 часа. Върхът е висок 2543 метра и предлага красиви гледки над голяма част от Рила.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Сапарева Баня

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева БаняРилски манастир
Рилски манастир
Близо до:Кочериново


Кирилова поляна
Кирилова поляна
Близо до:Кочериново


Язовир Искър
Язовир Искър
Близо до:ИхтиманВодопад Горица
Водопад Горица
Близо до:Сапарева Баня


Язовир Пчелина
Язовир Пчелина
Близо до:Радомир