Меню

Затвори
menu

Водопад Пеперудата

Затвори
Водопад Пеперудата, село Антон
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.73200364402522, 24.32312379057656

В България има многобройни водопади, в централните части на страната на територията на Национален парк Централен Балкан (един от 3-те национални парка на България), можете да посетите един леснодостъпен водопад – Пеперудата.

Водопадът се намира на метри от главния път между Клисура и Антон, в централните части на страната. Той е висок около 10 метра, има красив пад, който се движи от север на юг, като образува много красива гледка, особено през следобедните часове.

Водопадът е изключително леснодостъпен, тъй като по пътя може да се види дори от автомобил, ако идвате от изток от Клисура, той ще се падне вдясно, а вляво на пътя има място за паркиране и дори построена дървена беседка, където може да поседнете, да похапнете и погледате красивата вода.

Маршрут

Водопадът е леснодостъпен, той се намира на метри от главния път между Клисура и село Антон. Ако идвате от изток, от град Клисура, водопадът ще се падне вдясно на пътя, на около 6 километра преди село Антон. Вляво на пътя има широко място за паркиране на автомобили, а до него и дървена беседка.

Още за водопад Пеперудата до село Антон

В България има 3 национални парка – Пирин, Рила и Централен Балкан. На територията на Централен Балкан, който е разположен по билото на Стара планина, може да видите богатство от растения и животни. Там има над 1900 вида висши растения, има многобройни красиви забележителности като водопади, върхове и ждрела. На територията на Централен Балкан се намира и водопада Пеперудата, който е близо до село Антон, той се намира в Задбалкана, близо до град Клисура.

Водопадът е висок около 10 метра, като образува красив пад, водата пада от север към юг, като е изключително красив и леснодостъпен. Той се намира на метри от главния път към село Антон на над 1000 метра надморска височина. Водопадът е чудна идея за гледки през топлите сезони, като най-пълноводен е през пролетта. До него има удобно място за паркиране както и дървена беседка.

Водопадът е отлична идея за разходка със семейството.

Забележителности близо до водопад Пеперудата

Язовир Душанци – язовира се намира близо до село Душанци, което е на около 11 километра югозападно от водопада. Язовира е изключително красив, като той предлага водни колела, красива гора и уникални гледки към билото на Стара Планина. До него можете да отидете за около 10-15 минути с автомобил, като продължите по главния път към село Антон, след това направите ляв завой към самото село. От там продължите само направо, в посока юг, към село Душанци. В Душанци се движите по главния път, улица Душанска комуна, която се движи в посока югоизток, като тя ще ви отведе право на язовира, тя се движи успоредно на река Тополица, на която е изграден и язовира.

Къща-музей на Димчо Дебелянов – музеят се намира в град Копривщица, който се намира на около 14 километра южно от водопада. До него можете да стигнете, като от водопада продължите в посока изток към град Клисура, след около 1.3 километра трябва да направите десен завой към град Копривщица. От там имате около 12 километра само по този път. След като влезнете в град Копривщица, музеят се намира вдясно от главния път, трябва да направите десен завой към улица Найден Геров и улица Димчо Дебелянов. Йъшата се намира на ъгъла на улица Димчо Дебелянов и улица Тодор Душанцалията.

Паметник на Георги Бенковски – паметника на известния български революционер се намира на около 14 километра южно от водопада, в град Копривщица. За да стигнете до него трябва да продължите в посока изток, от водопада към град Клисура, след около 1.3 километра трябва да направите десен завой, като този път ще ви отведе прави в град Копривщица. В града трябва да продължите по главния път улица Хаджи Ненчо Палавеев. След това трябва да направите ляв завой към улица Никола Герджиков, малко след това правите десен завой по улица Георги Бенковски и тя ще ви отведе право на паметника.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Клисура

Троянски манастир
Троянски манастир
Близо до:Троян


Мост Първата пука в град Копривщица
Мост Първата пушка
Близо до:Копривщица


Къща-музей Тодор Каблешков
Музей на Тодор Каблешков
Близо до:Копривщица
Връх Свищи плаз
Връх Свищи плаз
Близо до:Златица


Язовир Душанци
Язовир Душанци
Близо до:Клисура