Меню

Затвори
menu

Водопад на Сътворението

Затвори
Водопад на Сътвoрението
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.56444222776626, 25.63934316587845

В Родопи можете да видите разнообразни забележителности – там ще откриете водопади, светилища, язовири, езера, пещери и много други красоти. В източните части на планината, близо до Крумовград, се намира един много живописен и интересен водопад – Водопадът на Сътворението. Той представлява пад от над 10 метра, който се спуска по високите скали. Гкедката е изключително красива и живописна, като формата на скалите е много интересна, а мястото пред водопада е заобиколено от различна растителност- истинско кътче от приказка.

Пред самия водопад се издигат няколко високи дървета, които правят хубава сянка, а растителността отстрани допълва приказната картина и спокойствието на мястото. Там можете да видите също различни видове диви животни. До местността има удобен път от съседното село – Долна Кула, намиращо се на 15-ина километра северно от Момчилград, където можете да оставите автомобила си.

Водопадът е пълноводен през края на пролетта, като тогава и времето е най-подходящо за посещение, тъй като не е много топло. Препоръчваме да отидете рано сутрин или през следобедните часове. Маршрутът е кратък и приятен, като отнема не повече от 30 минути в посока.

Маршрут

Маршрут от село Долна кула до водопад на Сътворението

Покажи маршрута Водопадът се намира северозападно от село Долна кула, което е разположено на около 14 километра северно от Крумовград. До него има удобен път, който не е много поддържан, но ако карате бавно, можете да стигнете и с по-нисък автомобил. От Крумовград трябва да тръгнете към Горна Кула, след което да продължите на север по река Крумовица към село Долна Кула и нагоре в посока север, пътят се движи успоредно на реката. Малко след това се прави ляв завой и трябва да се движите само по главния път, след това следва ляв завой по тясна и малко стръмна уличка, която ще ви отведе до надпис „Водопада“. Там има място за няколко автомобила.

Оставете автомобила си там и продължете пеша нагоре – насреща ще видите широка пътека и стълби, които се движат в посока север. Тръгнете по тях, пътят се движи постепенно на север и североизток. След няколко минути ще чуете и самия водопад. За да стигнете до него, трябва да слезете леко надолу. Общото разстояние от селцето до водопада е около 600 метра, като то се изминава за около 20-30 минути с нормално темпо.

По-голямата част от маршрута е на открито, като няма стръмни части и можете да отидете с цялото семейство.

Още за водопада на Сътворението

Пътеката от селцето до водопада отнема не повече от 20-30 минути, като маршрутът е лек и приятен. Почти целият е на открито, само накрая има малко гориста местност, покрай самия водопад. На самото място се издигат няколко големи дървета и храсти. То е приятно за разходка и можете да отидете там с деца. Водният пад е от над 10 метра и създава красива гледка. Реката, която го образува се влива малко по-надолу в река Крумовица.

Забележителности близо до водопада

Въжен мост Лисиците – на около 60 километра северозападно се намира село Широко поле, а само на 30-40 минути от него се намира най-дългият въжен мост в България – над 100 метра. Мостът е много красив и минава над язовира. До него се стига, като тръгнете през Момчилград към Кърджали и оттам на изток към село Широко поле. В селцето, точно на центъра се прави ляв завой, минава се през релсите на БДЖ, след което веднага се прави десен завой. Движете се по пътя, който е успоредно на релсата, в даден момент пътят свършва и там можете да оставите колата си. След това трябва да продължите пеша по пътека, успоредно на релсата, която ще ви отведе до спирка, оттам трябва да направите леко ляв завой през гориста местност. След 5-10 минути ще видите моста срещу вас.

Меандъра на язовир Кърджали – на около 80 километра западно се намира красивата водна извивка на язовир Кърджали. До нея се стига лесно с автомобил, като трябва да минете през Момчилград и оттам към Кърджали. Малко преди Кърджали се продължава към Бойно, оттам към село Боровица и оттам към село Стар Читак. Малко след него, в посока изток, вляво на пътя ще видите красивата извивка. Там има достатъчно място за паркиране на няколко автомобила.

Дяволският мост – едно много красиво място се намира на около 90 километра западно от водопада. До него можете да стигнете, като продължите към Момчилград, оттам към Кърджали, след което преди да стигнете града, трябва да продължите вляво към Ардино. От градчето се движете на север към село Дядовци. От селцето продължете в посока север – пътят ще ви отведе до самият мост. Той се нарича така, тъй като през топлите сезони, когато по обяд слънцето е високо в небето, в отражението погледнато настрани мостът прилича на лицето на дявола.

Рейтинг: 3.5

Все още не е гласувано

Забележителности до Крумовград

Язовир Студен кладенец
Язовир Студен кладенец
Близо до:Кърджали