Меню

Затвори
menu

Водопад над село Енина

Затвори
Водопад над село Енина
Водопад над село Енина
По пътя към водопада над село Енина
Насред Енинското ждрело по пътя към водопада
Време 0:40 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.68444770624854, 25.421407716380607

Стара планина е най-дългата планина в България, тя се намира в централните части на държавата, започва от границата ни със Сърбия и стига до Черно море. На нейната площ се намират многобройни хижи, ждрела, водопади, високи върхове и други.

В централната част на Стара планина можете да отидете до един много висок водопад (над 100 метра), който се намира само на около 1 километър пеша от село Енина. Водопадът се спуска по източната стена на Енинското ждрело. Той се намира на север от село Енина, което е близо до Шипка, Шейново и Казанлък. Които са в Централна България.

Село Енина е в Задбалкана, а над него има различни маршрути към красотите на Стара планина. От него до водопада се стига за под 1 час в посока, но се преминава и през река, като най-добре е да отидете към края на лятото, когато тя е по-непълноводна.

Маршрут

Маршрут от село Енина до водопада над селото

Покажи маршрута Маршрутът за водопада стартира от северните части на село Енина, което се намира на около 6 километра северно от град Казанлък. До селцето се стига по удобен асфалтиран път, като вие трябва да отидете в северните части на селцето, по улицата, която се движи успоредно на Енинска река. Тя ще ви отведе до няколко заведения и комплекс, като малко след самия комплекс има място за паркиране на автомобила. От там продължавате пеша по асфалтиран път, който ще ви отведе до ВЕЦ Енина. До ВЕЦ-а се стига за около 10-15 минути пеша, като разходката е приятна. Точно преди входа на ВЕЦ-а, вляво ще видите и тясна пътечка, която продължава на север, вие трябва да тръгнете по нея.

Малко след това започва и Енинското ждрело, като пътеката свършва след няколкостотин метра. След това трябва да продължите през самата река, като има доста удобни местенца за стъпване. Ако отидете през края на пролетта или началото на лятото е най-добре, тъй като водата в реката не е много и може да се мине спокойно. Пътя се движи между скалите и след 10-ина минути ще направите десен завой, след който ще се открие и огромния водопад пред вас.

Общото разстояние от мястото за паркиране на автомобила до водопада е около 1 километър, като няма голям наклон, по-голямата част от маршрута е доста удобна, като към края вече става по-трудно самото прекосяване през реката. Не препоръчваме маршрута за деца. Маршрута се изминава за около 30-40 минути в посока.

Още за водопада над село Енина

Водопадът е много висок – над 100 метра, той се спуска от източните стени на Енинското ждрело. До него може да се иде през топлите сезони, като най-пълноводен е след зимата. До водопада се стига по кратък маршрут, но към края на маршрута е по-трудно преминаването, тъй като няма удобна пътечка. Той се намира на над 530 метра надморска височина, в началото на Стара планина.

Водопадът се влива в Енинска река, която преминава през ждрелото. Голямата част от маршрута е много удобна за преминаване, като в началото е асфалтиран път, а после удобна пътечка, която не е стръмна, тя се движи успоредно на Енинска река. Най-добре да отидете през края на лятото, когато в реката нямат толкова вода, тъй като пътят преминава през нея, ако отидете в края на пролетта водопадът ще е по-пълноводен но и по-трудно достъпен.

Отлична идея за лека разходка в планината. Гледките там са уникални. Целият маршрут се изминава за около 30-40 минути в посока.

Други забележителности близо до водопада над село Енина

Паметника Шипка – паметникът се намира на прохода между Шипка и град Габрово. Той е на около 24 километра северозападно от село Енина. До него се стига по удобен асфалтов път, като на върха на самия проход има заведения и място за паркиране. Трябва да отидете на запад към град Шипка и от там да тръгнете по асфалтовия път нагоре в планината. Когато стигнете на билото на планината има място за автомобили и също така има няколко постройки. От там имате около 30 минути изкачване по стъпала, които ще ви отведат на паметника. Паметника е огромна постройка, като може да я посетите и вътре – срещу заплащане. Около паметника има невероятни панорамни гледки.

Музей на розата в Казанлък – на около 5 километра южно може да посетите музея на розата, който е пълен с интересни факти за розите. Той се намира на булевард Освобождение, до парка на центъра на града.

Язовир Копринка – язовирът е много красив и удобен за разходка с деца. Той се намира на около 14 километра югозападно от село Енина. До него се достига, като от град Казанлък продължите по пътя към Дунавци, след около 5 километра се прави ляв завой към село Копринка. След около още 2 километра по пътя в посока юг, ще стигнете и до източните части на язовира. Там има няколко заведения и комплекси, като също така може да повървите и по язовирната стена и да се насладите на уникални гледки.

Рейтинг: 4

Все още не е гласувано

Забележителности до Казанлък

Водопад Черганово
Водопад Черганово
Близо до:Казанлък


Античен форум Авгуса Траяна
Античен форум Августа Траяна
Близо до:Стара загораВръх Исполин
Връх Исполин
Близо до:Габрово


Хижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:КалоферПаметникът на свободата (Шипка)
Паметник на Шипка
Близо до:Шипка


Водопад Търниченско пръскало
Търниченско пръскало
Близо до:Павел Баня