Меню

Затвори
Меню

Водопад над село Енина

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Водопад над село Енина
Водопад над село Енина
По пътя към водопада над село Енина
Насред Енинското ждрело по пътя към водопада
Време Време:0:40
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Казанлък
Координати Координати:42.68444770624854, 25.421407716380607

Стара Планина предлага многобройни чудни красоти, животинки и уникална природа. Планината е огромна, като започва от западна крайна точка на България и стига на изток до Черно море. В планината има различни резервати, които предлагат уникални красоти.

В централната част на Стара планина, може да идете до един много висок и чуден водопад, който се намира само на около 1 километър пеша. Водопада е много висок и се спуска по източната стена на Енинското ждрело. Той се намира на север от село Енина, което е близо до Шипка, Шейново и Казанлък.

Селцето е малко и китно, като предлага уникална природа. То е в задбалкана, а над него има различни маршрути към красотите на централна Стара планина.

Маршрут

Маршрут от село Енина до водопада над селото

Покажи маршрута Маршрутът за водопада стартира от северните части на село Енина, което се намира на около 6 километра северно от град Казанлък. До селцето се стига по удобен асфалтиран път, като вие трябва да отидете в северните части на селцето, по улицата, която се движи успоредно на Енинска река. Тя ще ви отведе до няколко заведения и комплекс, като малко след самия комплекс има място за паркиране на автомобила. От там продължавате пеша по асфалтиран път, който ще ви отведе до ВЕЦ Енина. До ВЕЦ-а се стига за около 10-15 минути пеша, като разходката е приятна. Точно преди входа на ВЕЦ-а, вляво ще видите и тясна пътечка, която продължава на север, вие трябва да тръгнете по нея. Малко след това започва и Енинското ждрело, като пътеката свършва след няколкостотин метра. След това трябва да продължите през самата река, като има доста удобни местенца за стъпване. Ако отидете през края на пролетта или началото на лятото е най-добре, тъй като водата в реката не е много и може да се мине спокойно. Пътя се движи между скалите и след 10-ина минути ще направите десен завой, след който ще се открие и огромния водопад пред вас.

Общото разстояние от мястото за паркиране на автомобила до водопада е около 1 километър, като няма голям наклон, по-голямата част от маршрута е доста удобна, като към края вече става по-трудно самото прекосяване през реката. Не препоръчваме маршрута за деца. Маршрута се изминава за около 30-40 минути в посока.

Още за водопада над село Енина

Водопадът е много висок, като той се спуска от източните стени на Енинското ждрело. До него може да се иде през топлите сезони, като най-пълноводен е след зимата. До водопада се стига по кратък маршрут, но към края на маршрута е по-трудно преминаването, тъй като няма удобна пътечка. Водопадът се влиза в Енинска река, която преминава през ждрелото. Голямата част от маршрута е много удобна за преминаване, като в началото е асфалтиран път, а после удобна пътечка, която не е стръмна, тя се движи успоредно на Енинска река. Отлична идея за лека разходка в планината. Гледките там са уникални. Целия маршрут се изминава за около 30-40 минути в посока.

Други забележителности близо до водопада над село Енина

Паметника Шипка – паметникът се намира на прохода между село Шипка и град Габрово. Той е на около 24 километра северозападно от село Енина. До него се стига по удобен асфалтов път, като на върха на самия проход има заведения и място за паркиране. От там имате около 30 минути изкачване по стъпала, които ще ви отведат на паметника. Паметника е огромна постройка, като може да я посетите и вътре – срещу заплащане. Около паметника има невероятни панорамни гледки.

Музей на розата в Казанлък – на около 5 километра южно може да посетите музея на розата, който е пълен с интересни факти за розите. Той се намира на булевард Освобождение, до парка на центъра на града.

Язовир Копринка – язовирът е много красив и удобен за разходка с деца. Той се намира на около 14 километра югозападно от село Енина. До него се достига, като от град Казанлък продължите по пътя към Дунавци, след около 5 километра се прави ляв завой към село Копринка. След около още 2 километра по пътя в посока юг, ще стигнете и до източните части на язовира. Там има няколко заведения и комплекси, като също така може да повървите и по язовирната стена и да се насладите на уникални гледки.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано