Меню

Затвори
menu

Водопад Лястовичи вир

Затвори
Водопад Лястовичи вир
Водопад Лястовичи вир
Лястовичи вир
Дървен мост по пътя към водопад Лястовичи вир
Време 0:40 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.90341106533368, 24.96838440912219

В Родопите има многобройни живописни водопади, там можете да посетите един леснодостъпен и много красив водопад, който се намира в Северните Родопи, до него се стига по чудна екопътека.

„Лястовичи вир“ е красив водопад, намиращ се само на няколко километра югозападно от Асеновград. До него се стига по пътечка, която се движи успоредно на реката, от време на време я пресича и ви отвежда навътре в Родопите. Разходката е много приятна и не отнема много време.

Чудесна идея е за преход в планината през повечето сезони, като най-удобното време за посещение е през късна пролет и ранно лято, тъй като тогава водопадът е най-пълноводен. Ако отидете в края на зимата или началото на лятото, нивото на водата би било по-високо в реката, което би направило водопадът малко по-труднодостъпен, тъй като пътечката прекосява на няколко пъти реката.

Маршрут

Маршрут от ранчо Дивия град до водопад Лястовичи вир

Покажи маршрута За да стигнете до водопада, трябва да идете до Долнослав. То се намира на 13 километра югоизточно от Асеновград. До него се стига по асфалтов път. Малко след Долнослав, около 500 метра след края на селцето, се завива надясно по тесен асфалтов път, който преминава близо до язовир и продължава нагоре към Родопите.

След няколкостотин метра пътят става планински, вляво асфалтът сочи към затворена врата, а вдясно продължава нагоре към Родопите – вие трябва да продължите нагоре. По пътя също така има и табелка, която сочи посоката към конна база и водопада. Оттам пътят минава през гориста местност и продължава към конна база „Дивият град“. Пред нея има широки полянки, където можете да оставите колата си в страни от пътя и да продължите към ранчото.

От ранчото поемате в посока изток към реката (вляво), там има поставена табела и жълта маркировка. Пътят е широк, като се движи през гората, постепенно слиза надолу по реката и прави ляв завой. Малко след това има дървен мост. Продължете по него, като прекосите реката. След още 5-10 минути ще стигнете до водопада, като пътят там е доста хлъзгав и стръмен. Общото разстояние от ранчото до водопада е 1.5 километра, което отнема около 30-40 минути. Маршрутът е кратък, но на няколко места е стръмен и хлъзгав, затова не препоръчваме за деца.

Още за водопад Лястовичи вир

Водопадът е изключително красив, той е висок около 10 метра, намира се на около 500 метра надморска височина в Източните Родопи, близо до Асеновград. Водопадът е на река Сушица. Около него се откриват чудесни гледка и омайна природа.

Реката и растителността също са много красиви, като бихте могли да наблюдавате и разнообразни животинки – най-различни птици, гущери и други. Посещението на водопада е чудесна идея за кратка разходка, като в по-голямата си част пътят е много удобен и полегат. Само на малко преди самия водопад точно има едно кратко слизане.

Преходът до „Лястовичи вир“ е подходящ и за деца, но вие трябва да прецените дали те обичат да ходят из гората. На места пътечката е тясна и стръмна, но в по-голямата си част е много лека и приятна.

Други забележителности близо до водопад Лястовичи вир

Най-близката интересна забележителност е конната база „Дивият Град“. Мястото е красиво и около него се разхождат много кончета. Срещу заплащане се предлага конна езда за деца и възрастни.

Наблизо също така се намира и „Белинташ„. Това е красива скална форма в Родопите. Предполага се, че е култов обект, датиращ от енеолита, който е бил използван за ритуални нужди. Дотам се стига по планински път, като можете да оставите колата си малко преди входа на обекта. Очакват ви 15-ина минути леко изкачване по горска пътека, след което ще видите красиви панорамни гледки към Родопите.

За да стигнете до „Белинташ“, трябва да се върнете малко преди Долнослав, и точно в началото на съседното селце Червен, да направите ляв завой. Оттам ще минете през няколко селца, като вие трябва да идете до село Врата. Оттам продължавате по пътя към Изворово, след около 3 километра, след края на село Врата, има разклонение на пътя – вие трябва да поемете надясно. Ако решите, можете да оставите колата си там и да продължите пеша 2 километра на разходка в природата по същия път. След няколкостотин метра има още едно разклонение – там трябва да завиете надясно и след малко ще стигнете до началото на маршрута.

Много близо също се намира и друг красив водопад – „Свети Георги„. До него се стига, като от село Червен, тръгнете към Горнослав. Подминавайки го, продължете по пътя в посока юг. След около 2 километра има завой, там можете да оставите колата си и да тръгнете към водопада. Той се намира на 10-ина метра, като има обозначаваща табела.

Рейтинг: 4

Все още не е гласувано

Забележителности до Асеновград

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:СмолянВодопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив


Хижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив