Меню

Затвори
Меню

Водопад Лястовичи вир

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Водопад Лястовичи Вир
Водопад Лястовичи Вир
Гледка пред ранчо Дивия Запад
Пътечка до реката към водопад Лястовичи вир
Прекосяване на реката по път към водопад Лястовичи вир
Табелка преди водопад Лястовичи вир
Ранчо Дивия Запад
Време Време:1:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Асеновград
Координати Координати:41.90341106533368, 24.96838440912219

Лястовичи Вир е красив водопад, който се намира само на няколко километра югозападно от Асеновград. До него има чудна пътечка, която преминава до реката и ви отвежда навътре към Родопите. Разходката е много приятна и не отнема много време, чудесна идея за разходка през повече сезони, като най-удобно е края на пролетта и ранно лято, тъй като тогава е най-пълноводен. Ако идете в края на зимата или началото на лятото може да има доста вода, което означава и че ще е малко по-труднодостъпен, тъй като пътечката прекосява на няколко пъти през реката.

Маршрут

Маршрут до водопад Лястовичи вир

Покажи маршрута За да стигнете до водопада, трябва да идете до Долнослав. То се намира на 13 километра югоизточно от Асеновград. До него се стига по асфалтов път. Малко след Долнослав, около 500 метра след края на селцето, се завива вдясно по тесен асфалтов път, който преминава близо до язовир и продължава нагоре към Родопите.

След няколкостотин метра пътят става планински, вляво асфалта сочи към затворена врата, а вдясно продължава нагоре към Родопите – вие трябва да продължите нагоре. По пътя също така има и табелка, която сочи посоката към конна база и водопада. От там пътят минава през гориста местност и продължава към конна база Дивия Запад. Пред нея има широки полянки, там може да оставите колата си в страни от пътя и да продължите наляво, точно преди входа на конната база. От ранчото до водопада имате да изминете малко над 1.3 километра и малко над 60 метра денивелация. От входа на ранчото до водопада разстоянието се изминава за приблизително 30-40 минути, ако обичате да правите снимки може и за 1 час.

От ранчото поемате в посока изток към реката (вляво), като в началото няма пътечка, но малко по-надолу ще видите ясна пътечка, която се движи успоредно на реката. След като стигнете близо до реката, поемате в посока юг (надясно към планината). Следете пътечката и ще стигнете до водопада. На нея няма маркировка, но ако следите реката, няма да се объркате. Пътечката е полегата и удобна на повечето места. Според това, в кой сезон решите да идете, трябва да знаете, че пътят прекосява на няколко места реката, ако идете през летния или есенния сезон, когато има по-малко вода в реката, достъпа ще е по-лесен.

Има също така и друг маршрут, който минава през самата конна база Дивия Град. Може да продължите навътре към нея и да оставите колата си до постройките там, след което да продължите по пътечка в посока юг.

Още за водопад Лястовичи вир

Водопадът е много красив и уютен. Намира се в интересна област на Родопите на река Сушица. Той предлага чудни гледки и красива природа. Реката също е красива, а може да видите и животинки – най-различни птици, гущери и други. Също има и много красива растителност. Чудесна идея за кратка разходка, като в по-голямата част пътят е много удобен и полегат, само на едно от пресичанията на реката има малко по-стръмно и тясно и точно малко преди самия водопад има едно кратко изкачване. Той е подходящ и за деца, но вие трябва да прецените дали те обичат да ходят по пътечки из гората. На места пътечката е тясна и стръмна, но в по-голямата част е много лека и приятна.

Други забележителности близо до водопад Лястовичи вир

Най-близката интересна забележителност е конната база Дивия Запад. Тя е много красива и също така има много кончета, които си се разхождат пред нея. Там също така предлагат и конна езда.

Наблизо също така се намира и Белинташ. Това е красива скална форма в Родопите. Предполага се, че е култов обект, датиращ от енеолита, който е бил използван за ритуални нужди. До там се стига по планински път, като може да оставите колата си малко преди входа, след което ви очаква 15-ина минути леко изкачване по горска пътека, след което ще излезете на красиви панорамни гледки към Родопите. За да стигнете до Белинташ, трябва да се върнете малко преди Долнослав, и точно в началото на съседното селце Червен, да направите ляв завой. От там ще минете през няколко селца, като вие трябва да идете до село Врата, като от там продължавате по пътя към Изворово, след около 3 километра, след края на село Врата, има разклонение на пътя, вие трябва да поемете надясно. Ако решите може да оставите колата си там и да продължите 2 километра разходка в природата по същия път, като след няколкостотин метра има още едно разклонение и там трябва да завиете вдясно и ще стигнете след малко до началото на маршрута.

Много близо също се намира и друг красив водопад – Свети Георги. До него се стига като от село Червен, тръгнете към Горнослав. След него продължите по пътя в посока юг, след около 2 километра има завой, там може да оставите колата си и да тръгнете към водопада. Той се намира на 10-ина метра от там. Има и поставена табела.

Рейтинг: 3.3

Все още не е гласувано