Меню

Затвори
menu

Водопад до Новаково

Затвори
Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Малко мостче по пътя към водопада
Табелки по пътя
Време 0:15 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.88457055894579, 25.067347154693202

Новаково е малко селце в Северните Родопи, близо до Асеновград. В Южните части на селцето има много красива природа, а там също така се намира и малък но много красив водопад. Той е висок около 10 метра, като до него се стига по-удобна пътека.

Мястото е изключително тихо и спокойно, там има много диви растения и дървета като – бор, смърч, ела, шипка и други.

До мястото се стига за около 10-15 минути с нормално ходене, а през топлите сезони там е свежо и прохладно, идеално място за разходка с цялото семейство, наблизо също така има и дървена постройка, където можете да поседнете и да похапнете.

Маршрут

Маршрут от село Новаково до водопада

Покажи маршрута Село Новаково се намира на около 22 километра югоизточно от Асеновград. До него има удобен асфалтиран път. В началото на селцето трябва да завиете вдясно, в края на улицата трябва пак да завиете вдясно по улица Родопи, след това вляво към улица Оборище. В края на юлицата можете да оставите колата си на широка полянка. Продължете в посока юг към гората. Пътят е широк тип планински. След 100-200 метра идва ляв завой към реката, слизате надолу, ще видите мост, който трябва да прекосите, след това се прави ляв завой и продължавате в същата посока. След малко ще видите дървена постройка, а след нея пътят се разделя, поемете вляво, пътят слиза надолу успоредно на реката, след 1-2 минути ще видите красивият водопад. Той е пълноводен постоянно, но най-добре да отидете в ранно лято когато има най-много вода. Общото разстояние от селцето до водопада е около 450 метра, като пътят има няколко малки наклона, останалото е леко и приятно. Пътеката до реката е тясна и малко хлъзгава. Разстоянието се изминава за около 15 минути.

Още за водопада до Новаково

Водопадът се намира на юг от селцето, до него се стига по удобна пътека за около 15 минути. Самия водопад е много красив, висок е около 10 метра.

Природата около него е много тиха и спокойна, като можете да видите типичните красиви представители на растителността на родопите – малина, шипка, смърч, бор и други.

Близо до водопада има и аязмо, както и няколко дървени пейки, изключително приятно място за разходка през топлите дни.

Забележителности близо до водопада

Римски мост до Тополово – можете да отидете да разгледате чуден малък римски мост, който се намира само на 8 километра западно от водопада. За да стигнете до моста, трябва да се върнете към главния път, след което да продължите наляво към село Тополово. В селцето трябва да направите ляв завой по улица Първи май, след което продължете по улица Тополовски Проход. В края на улицата можете да оставите колата си и да продължите по пътя около 5-10 минути и ще стигнете до моста.

Водопад Лястовичи вир – водопадът е много красив и леснодостъпен. Намира се само на 12 километра западно. За да стигнете до него трябва да се върнете на главния път, след това да продължите към село Тополово и след него към Долнослав, малко преди Долнослав се прави ляв завой по асфалтиран път. Пътят продължава на югозапад. По-късно става на планински път, движете се само по него, ще стигнете до широка поляна и насреща ви ще видите Ранчо Дивия Град. Оставете колата си там, влезте към ранчото, вляво веднага ще видите пътека и жълта маркировка, която се движи постепенно към реката, след още 1 ляв завой ще стигнете до малък мост, прекосете го, след което продължете наляво успоредно на реката и ще стигнете до водопада. Цялото разстояние отнема около 15-20 минути.

Водопад Свети Георги – още един чуден водопад се намира на 17 километра западно от водопада до Новаково. За да стигнете до него трябва да се върнете към село Новаково, после да поемете към село Долвнослав, след което малко преди село Червен се прави ляв завой към село Орешец. След около 5 километра по този път вдясно ще видите малка табелка и площадка за паркиране на автомобили. Слезте там и продължете на запад. След 15-20 метра ще видите и водопада.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Асеновград

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Римски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:АсеновградАраповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Водопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:КърджалиЯзовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив


Хижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив


Голям Устински водопад
Голям Устински водопад
Близо до:Перущица