Меню

Затвори
menu

Водопад Гюллек

Затвори
Водопад Гюллек
Време 0:15 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.77606822877284, 25.297136959338754

Родопи е най-обширната планина в България. Тя има обща площ от над 14 000 квадратни километра. На нейната територия има стотици природни забележителности – красиви водопади, високи ждрела, чудни върхове, невероятни растения, уникални диви животни и много други.

В Източните Родопи, близо до град Кърджали се намира малко китно селце – Даскалово, а близо до него се намира и красив водопад – Гюллек. Той е на река Перперек. Водопадът образува един красив пад, който е висок около 6-7 метра. Пълноводен е целогодишно и е удобно да се отиде през цялата година, но най-подходящо е посещаването му през топлите сезони.

По пътя към водопада има стръмни участъци и е по-опасно през зимата. Към него няма ясна пътека, но местните жители са поставили няколко упътващи знака по земята, а самият водопад е само на 10-15 минути, като трудно ще се объркате.

До него можете да отидете с цялото семейство, близо до него има омайващи красоти на Родопите. До водопада има няколко дървета и храсти, които създават сянка, там е приятно място за лятна разходка и пикник. Пътят до селцето също е поддържан и лесно може да се достигне.

Маршрут

Село Даскалово се намира в Източните Родопи, малко след Комунига по пътя към Кърджали. По пътя ще видите табелка за селцето, като след 850 метра след табелката, по главния път, вдясно ще видите друга отбивка, поемете по нея, тя представлява малък тесен асфалтиран път. След около 750 метра по този път има лек завой вдясно, продължете натам. В края на улицата ще видите място за паркиране на автомобили, а вляво ще видите и път, който продължава на югозапад. Тръгнете натам пеша, след което ще видите голяма поляна, насреща ви ще има и гориста местност, заобиколете леко отляво, след 100-200 метра се спуснете надясно през гората, ще видите малка пътека. Ще слезете почти до река Перперек, продължете вдясно, и ще видите насреща ви красивия водопад Гюллек. Разстоянието е общо около 500 метра, изминава се за 10-ина минути. Има малко стръмно. Няма добра маркировка, но местните са поставили знаци за пътя.

Още за водопада

Водопадът е изключително красив, а около него има чудна обстановка като от история от книга. Покрай него има много растения, които допринасят за красотата и прохладното време. До мястото се стига за около 10-15 минути, пътят основно е добър, но леко под наклон. Не е добре обозначен, но ако се движите само в посока юг и стигнете до реката, тръгнете вдясно и ще стигнете водопада след няколко минути.

Водопадът е висок 6-7 метра, намира се на река Перперек. Отлична идея за разходка с цялото семейство, той се достига за малко време, като също така е отлично за пикник. Малко преди него има изключително красиви гледки като може да видите голяма част от Източните Родопи.

Освен водопада, в областта можете да видите много красиви растения, сред които, шипка, бор, ела, малини и други. Освен това там има много гущери, различни видове птици като орел, сокол и ястреб, а също така можете да видите златка, лалугер и други дребни животни.

Забележителности близо до водопада

Перперикон – древното светилище е изключително красиво, намира се само на 21 километра източно от водопада. За да отидете там, трябва да се върнете на главния път за Кърджали, след това да поемете към Пряпорец, от там на изток към Бедрово, след това Три могили, малко след това е Горна Крепост, от там продължете на югоизток към село Мургово, малко преди селцето трябва да направите десен завой към паркинга. Трябва да заплатите такса и можете да разгледате светилището.

Въжен мост Лисиците – на около 30 километра югоизточно можете да посетите изключително красив въжен мост, най-дългия на България – цели 260 метра. За да отидете там, трябва да продължите към град Кърджали, след това на изток към село Широко поле, от там продължете на юг към язовира, пътят се движи успоредно на жп линията. В края на пътя ще видите малка пътечка, която се движи успоредно на релсите, тръгнете по нея. След 10-15 минути ще видите малка спирка вдясно, а вляво гориста местност и пътечка. Тръгнете по нея, след още 5 минути ще видите красивия язовир и мостът над него.

Крепост Моняк – още една изключително красива забележителност, се намира само на 30 километра югоизточно от водопада. Трябва да продължите към Кърджали, след това към село Широко поле, от там в началото на селцето се прави десен завой по планински път (в посока запад). Малко след това оставяте автомобила си и продължавате още малко в тази посока, след това правите ляв завой и се движите само по пътеката в посока юг, след около 40-60 минути ще се качите на крепостта, от където се виждат невероятни гледки над околията.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Кърджали

Язовир Студен кладенец
Язовир Студен кладенец
Близо до:Кърджали


Водопад на Сътвoрението
Водопад на Сътворението
Близо до:Крумовград


Екопътека Райски изглед
Екопътека Райски изглед
Близо до:КърджалиЗагражденска екопътека
Загражденска екопътека
Близо до:Ардино


Тракийско скално светилище Орлови Скали
Орлови скали
Близо до:Ардино


Перперикон
Перперикон
Близо до:КърджалиКрепост Моняк
Крепост Моняк
Близо до:Кърджали


Въжен мост Лисиците
Въжен мост Лисиците
Близо до:Кърджали


Гледка към Въжения мост до село Сухово
Въжен мост до Сухово
Близо до:Ардино