Меню

Затвори
menu

Водопад Горица

Затвори
Водопад Горица
Водопад Горица
Дървен мост до водопада
Стълби към водопад Горица
Време 0:20 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.26655521381132, 23.228294559865052

В Рила планина се намират многобройни красоти. Там можете да видите чудни езера, високи върхове, красиви водопади и много други. Можете да посетите един много красив и лесно достъпен водопад – Водопад Горица. Разходката до него е лека и приятна, като е удобна за цялото семейство, пътят е добре обозначен и няма къде да се объркате. Също така не отнема повече от 20-30 минути в посока.

Водопадът се намира южно от село Овчарци, което е на 4 километра западно от Сапарева Баня. Водопадът се намира в северните части на Рила планина, висок е 39 метра и се образува на река Горица, на 900 метра надморска височина.

До водопадът се стига по приятна екопътека, която започва от южните части на селцето, тя не е много стръмна и е много добра идея за разходка с цялото семейство.

Маршрут

Маршрут от село Овчарци до водопад Горица

Покажи маршрута Маршрутът за водопад Горица започва от южните части на село Овчарци, близо до Сапарева Баня. В селцето трябва да поемете по улица Липа в посока юг, към планината. Там в края на улицата пътят става по-неподдържан и може да оставите колата си към края на селцето. Продължете в същата посока по този път и след малко ще стигнете до малка постройка, а вляво преди нея ще видите и табелки и стълби нагоре към гората. Поемете натам, като следвате пътеката, без да се отклонявате никъде. След 5 минути ще видите много стълби, а малко след тях и дървен мост. Малко след моста ще видите и красивата панорама на водопада. Пътеката се движи само в посока юг. Общият път от края на селцето до панорамната площадка водопада е около 470 метра, има малка денивелация. Целият маршрут се изминава за около 20 минути с бавно вървене. Пътеката е лека и удобна за цялото семейство.

Още за водопад Горица

Водопадът се намира в северните части на Рила планина. Той е един от най-ниско разположените водопади в Рила. До него има удобна екопътека, която е добре поддържана и е лека за изминаване. Има малко разстояние, но и около 100 метра денивелация. Той се образува по река Горица, която събира води от съседните склонове. Водопадът е висок 39 метра, като може да се види през цялата година, но най-приятно е през лятото и есента. Разходката до водопада е отлична идея за уикендите.

Други забележителности близо до водопада

Бистришки водопад – на около 10 километра западно, се намира и село Бистрица, а южно от него може да посетите чуден водопад – Бистришкия водопад. До него се стига, като в село Бистрица продължите по улица Христо Ботев в посока изток, в края на улицата има паркинг, където може да оставите колата си. След това следите широк планински път, с поставени табели, в посока изток и постепенно продължава на юг. След около 1.5-2 часа по този път ще стигнете до водопада.

Водопад Скакавица – още един красив рилски водопад, който се намира на около 18 километра източно от Овчарци. За да стигнете до него, трябва да отидете до Зелени Преслап, което е на около 5 километра южно от Паничище. След Паничище продължавате в посока юг, по пътя към лифта за 7-те рилски езера, като след около 5 километра има разделение на пътя, вие трябва да поемете надясно и малко след това ще стигнете до голяма постройка и широка поляна – Зелени Преслап. От там продължавате по широк планински път в посока юг. Малко след това пътят ще стане на пътека, вие трябва да продължите по червената маркировка. След около 1 час ще стигнете до хижа Скакавица, а след нея трябва да продължите в същата посока, по тясна пътечка, след 5-10 минути ще видите в далечината и красивия водопад. Продължете по пътеката още малко и ще стигнете до него.

Панорамна площадка над Бистрица – може да посетите и красива панорамна площадка над село Бистрица. До нея се стига, като отидете в източната част на селцето, по улица Христо Ботев, в края на улицата има място за паркинг. От там продължавате по широк планински път в посока изток (като там има табелки за водопада), след това пътят ще завие леко вдясно и продължава в посока юг. След около 30 минути по този път, ще стигнете и до голяма дървена постройка и метална конструкция, от която се виждат чудни гледки над село Бистрица и близките населени места, както и част от Рила планина.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Сапарева Баня

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева БаняРилски манастир
Рилски манастир
Близо до:Кочериново


Кирилова поляна
Кирилова поляна
Близо до:Кочериново


Язовир Искър
Язовир Искър
Близо до:ИхтиманЯзовир Пчелина
Язовир Пчелина
Близо до:Радомир


Бистришки водопад
Бистришки водопад
Близо до:Дупница