Меню

Затвори
menu

Водопад Видимско пръскало

Затвори
Водопад Видимско пръскало
Водопад Видимско пръскало
Видимско пръскало отблизо
Гледки близо до водопад Видимско Пръскало
По екопътеката към водопада
Дървен мост по пътеката към водопада
Табела по пътя към водопада
Време 2:30 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.74187588875295, 24.947539998119847

В Стара планина, най-дългата планина в България, има многобройни природни забележителности и уникални гледки. Там е пълно с водопади, върхове, хижи и много други.

Можете да направите една чудесна разходка до висок и красив водопад – Видимско Пръскало. Водопадът се намира в Централна Стара планина, в Северна България, южно от град Априлци. Той се намира в резервата Северен Джендем.

До него има красива екопътека, по която можете да видите дървени мостчета, река, животинки и е супер идея за разходка. Маршрутът отнема около 2 часа в посока, но е много приятен за топлите сезони.

По пътя към водопада можете да видите много красива растителност: дъб, явор, бор, смърч, ела, хвойна, боровинка, къпина, малина, теменужка, кокиче, шипка и други. Освен това там се срещат и много диви животни, някои от тях са: катерица, таралеж, дива свиня, белка, златка, орел, сойка, кълвач, лисица и много други.

Маршрут

Маршрут от ВЕЦ Видима до Видимско пръскало

Покажи маршрута Началото на маршрута за красивия водопад Видимско пръскало, започва от ВЕЦ Видима. ВЕЦ Видима се намира на 8.5 километра южно от Априлци, като до него се стига по добър път, по който могат да минат и ниски коли.

ВЕЦ Видима се намира в квартал Видима в Априлци. Може да го намерите в Google карти. Малко преди него сградата има лек завой в ляво, където има място за автомобили. Малко след това минавате през мост и отсреща ще видите табелки с надписи и посока (надясно) юг, от която стартира и пешеходната част.

От там имате да изминете около 5.7 километра в посока югоизток, като маршрута започва от широк планински път, като по-късно става и на тясна пътека. В началото няма къде да се объркате и няма маркировка, просто се движете по пътя. След като пътя стане маркировка, в началото е червена, после може и други цветове, като маршрутът има няколко пресечки, които могат да ви объркат, като цяло се ръководете по това че трябва да се изкачвате нагоре и се движете в посока юг.

От ВЕЦ Видима имате да изминете около 5.7 километра до панорамната площадка, от която се вижда водопадът, като пътя е полегат но имате да изкачите голяма денивелация – над 500 метра. Маршрутът се изминава за около 2-2.5 часа. Не препоръчваме да взимате деца, тъй като е доста и на места е малко стръмно.

Ако решите можете да продължите и нагоре след площадката, по тясна пътечка, преминаваща през реката и нагоре към самия водопад, от където се откриват още по-красиви гледки към пръскалото.

Още за водопад Видимско Пръскало

Водопадът е един от най-високите в България, той е висок 80 метра. Намира се на северните части на Стара планина, близо до Априлци. Водата на водопада се събира от три поточета, които извират нагоре от Стара планина.

Водопадът се намира на Пръскалска река, като тя се слива с река Лява Видима и надолу стават обща река – Река Видима. Маршрутът до него е много красив, като се движи успоредно на река. Има също така дървени мостчета и е отлична идея за разходка през пролетта и лятото, като и тогава е най-пълноводен и красив. Не е добра идея да се ходи през зимата, тъй като пътя е доста и е под наклон.

Водопадът се намира на голяма надморска височина – над 1500 метра, като маршрутът до площадката, близо до него отнема около 2.5 часа с нормално темпо.

Забележителности близо до Видимско пръскало

Връх Марагидик – върхът се намира много близо до пръскалото, като за него се тръгва също от град Априлци, но от друг квартал – Острец. Там трябва да отидете до хотел Еко Рай Реката и може да оставите колата си там. След това продължавате нагоре, по добър път в посока югоизток, след това става неподдържан и след това планински път, сочещ в южна посока. Следвайте го и ще се качите на билото на Стара Планина, върхът ще се падне отдясно на няколкостотин метра. Той се изкачва за между 3 и 4 часа, тъй като има голяма денивелация – 1220 метра.

Връх Ботев – Връх Ботев е най-високия връх на цяла Стара планина. Той се намира югозападно от Видимското пръскало. Негов удобен маршрут е през южна България,но също така има и маршрут, който започва също от град Априлци, в същия квартал като началната точка за Видимското Пръскало – Видима. Минава се по същият път, до ВЕЦ Видима, но там не завивате вляво, а продължавате нагоре в посока юг, към планината – най-добре пеша. След няколко километра пътят ще стане планински и трябва да прекосите реката в посока запад. От там има удобна пътека към хижа Плевен, а от нея има зелена маркировка, която ще ви отведе към билото на Стара Планина, след това през заслон Ботев, там маркировката ще стане червена, като вие трябва да продължите наляво (изток) към самия връх. Изкачването отнема над 3 часа.

Райското пръскало – водопадът е един от най-големите и красиви водопади на България. Той се намира южно от връх Ботев. До него може да достигнете от южна България, или също така може и през Априлци, по пътя към ВЕЦ Видима, след което продължавате нагоре (вдясно) пеша към хижа Плевен. От хижата продължавате по синя маркировка до билото на Стара Планина в посока юг, след това маркировката става червена, вие продължавате на изток към връх Ботев, след това слизате в посока юг по зелена маркировка от върха и след това тя става на синя маркировка малко преди водопада, който ще се открие пред вас.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Априлци

Троянски манастир
Троянски манастир
Близо до:Троян


Хижа Рай
Хижа Рай
Близо до:Калофер


Заслон Ботев
Заслон Ботев
Близо до:КалоферВръх Малък Кръстец
Връх Малък Кръстец
Близо до:Карлово


Връх Костенурката
Връх Костенурката
Близо до:Калофер


Връх Жълтец
Връх Жълтец
Близо до:КалоферВръх Млечен Чал
Връх Млечния Чал
Близо до:Калофер


Връх Марагидик отдалеч
Връх Марагидик
Близо до:Априлци