Меню

Затвори
menu

Водопад Бабско пръскало

Затвори
Водопад Бабско пръскало
Време 3:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.70393401784444, 25.04933235697305

Водопад Бабско пръскало е красив и висок водопад намиращ се в Национален парк Централен Балкан в Централна Стара планина. Той се намира северозападно от хижа Русалка (която се намира над село Тъжа), също така близо до друг голям водопад – Кадемлийско пръскало.

Водопадът се намира на река Бабска, която е приток на река Тъжа, а тя тръгва от седлото между връх Малък и връх Голям кадемлия, върхове на Триглавия масив на Централна Стара планина, източно от връх Ботев.

Маршрутът към водопада започва с широк планински път, който е единият вариант за изкачването, като той ви води до няколкостотин метра след хижа Русалка, малко преди пътеката за водопада. Също така има вариант да се мине и накратко по тясна и леко стръмна пътека, която спестява доста дистанция.

Пътечката за водопада ви води към панорамата югоизточно от водопада,която е изключително живописна, от нея се вижда както самия водопад отвисоко така и голяма част от Стара Планина, гледките са много красиви. Освен това по пътя можете да видите красивата река, хижа Русалка, красиви стари дървета, иглолистна гора, различни видове цветя и храсти, както и много видове животни – жаби, гущери, лисици и други.

Маршрут

Маршрут село Тъжа - Бабско пръскало

Покажи маршрута За да стигнете до водопада най-удобна точка за тръгване е Тъжа, източно до град Калофер в Централна България. Там може да оставите колата си в края на населеното място, като поемете посока север. Пътя към хижа Русалка (малко преди водопада) става за висока кола, но е доста разбит и повечето туристи предпочитат да се качат пеша.

Има добре обозначена маркировка. Има път за джипове и пътека, която е доста стръмна, но и много по-пряка. Пътя започва в края на селцето, в неговата северна част, след което се вие няколко километра в планината. Той минава през хижа Русалка и продължава към Кадемлийското пръскало.

Малко след началото на пътя, идва ляв завой, а малко след това се прави десен завой и се изкачвате стръмно през гората. Там има табелка и маркировка (син цвят). Тази пътечка пресича пътя напряко, за да намали разстоянието, но е стръмна и тясна. След приблизително 1.5 часа ще стигнете до хижа Русалка. Малко преди хижата пътеката излиза на главния път. Самата хижа се намира на няколко метра в дясно от широкия път. От хижа Русалка имате приблизително 3 километра до водопада.

След хижата, продължавате в посока север (към планината), като следвате широкия път, 500-600 метра по-надолу има чупка вдясно, това е тясна и стръмна пътека, която ви води до панорамната площадка до водопада. Маркировката е синя и после става жълта. Движете се само в посока север.

Общото разстояние от Тъжа до водопада е малко над 7 километра, което отнема над 2.5 часа пеш, тъй като е с денивелация над 870 метра.

Маршрутът не е кратък, но е удобен и има доста сенчести места. Важно нещо което трябва да знаете е – ако използвате GPS да идете на правилното място. Ако следите маркировката имате два варианта да стигнете до водопада – единия е при изкачване, да завиете веднага вдясно малко след хижа Русалка, който ще ви отведе до панорамна площадка от югоизточната страна на водопада.

Другият вариант е , след хижа Русалка да продължите нагоре по широкия път към планината, след което малко преди разклонението за хижа Триглав да завиете вдясно. Този маршрут ще ви отведе до самия водопад, но няма да успеете да видите нищо от неговите чудни гледки, тъй като ще се намирате над него.

Още за водопад Бабско пръскало

Водопадът е сред най-високите водопади на Стара Планина – висок е цели 54 метра. Той се спуска по река Бабска. Бабското пръскало е винаги пълноводен, може да се види през всички сезони, но през зимата е най-трудно достижим поради стръмните участъци. Мястото не е много известно и пътеката до него не е много поддържана, маркировката се губи на места, както и самото начало на пътеката, малко след хижа Русалка се намира малко трудно. Най-добре да отидете с GPS приложение.

Забележителности близо до Бабско пръскало

Друг чудесен водопад, който се намира много близо до Бабско пръскало е Кадемлийско пръскало. Той се намира само на няколко километра по главния път. За да стигнете до него, трябва да се върнете до основния път, преди да свиете надясно през гората (след хижа Русалка). По пътя трябва да тръгнете в посока север. Трябва да извървите няколко километра и след около един час, ще видите насреща ви чуден висок водопад, който се намира на метри от пътя. Може да се покатерите малко нагоре и да се насладите на красотите му отблизо.

Можете да посетите хижа Русалка, която е по пътя преди Бабско пръскало, а също така и хижа Триглав, която е малко по-нагоре по главния път. Те са чудесни за почивка и хапване. За хижа Русалка, трябва просто да се отбиете няколко метра от пътя, малко преди водопада. За хижа Триглав, трябва да се върнете на главния път на завоя за водопада, след което да продължите нагоре към планината в посока север, като след няколко километра има разклонения, имате избор надясно, напред по пътя или вляво – трябва да хванете надясно – след няколко минути ще сте на хижа Триглав.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Калофер

Езеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:КарловоХижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:Калофер


Връх Голям Райски Купен
Връх Голям Райски Купен
Близо до:КалоферВръх Среден Райски Купен
Връх Среден Райски Купен
Близо до:Калофер


Връх Малък Райски Купен
Връх Малък Райски Купен
Близо до:Калофер


Водопад Търниченско пръскало
Търниченско пръскало
Близо до:Павел Баня