Меню

Затвори
Меню

Водопад Бабско пръскало

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Водопад Бабско пръскало
Време Време:3:00
Трудност Трудност:Средна
Близо до Близо до:Калофер
Координати Координати:42.70393401784444, 25.04933235697305

Водопад Бабско пръскало е красив и висок водопад намиращ се в Национален парк Централен Балкан. Той се намира севернозападно от хижа Русалка, също така близо до друг голям водопад – Кадемлийско пръскало. Водопадът се намира на река Бабска, която е приток на река Тъжа, а тя тръгва от седлото между връх Малък и връх Голям кадемлия, върхове на Триглавия масив на Централна Стара планина. Водопадът е леснодостъпен, по широк планински път след хижата. Мястото е много красиво и препоръчваме за хора, които искат да се насладят на уникалната природа на Стара Планина, както и на живописните гледки сред гората.

Маршрут

Маршрут село Тъжа - Бабско пръскало

Покажи маршрута За да достигнете до водопада най-удобна точка за тръгване е Тъжа, близо до град Калофер. Там може да оставите колата си на центъра или в края на населеното място, като поемете посока север. Пътя става за висока кола, но е доста разбит и повечето туристи предпочитат да се качат пеша.

Има добре обозначена маркировка. Има път за джипове и пътека, която е доста стръмна, но и много по-пряка. Пътя започва в края на селцето, в неговата северна част, след което се вие няколко километра в планината. Той минава през хижа Русалка и продължава към Кадемлийското пръскало.

Малко след началото на пътя, който е широк достатъчно да мине кола, се прави десен завой и се изкачвате стръмно през гората. Там има табелка и маркировка. Тази пътечка пресича пътя напряко, за да намали разстоянието, но е стръмна и тясна. След приблизително 1.5 часа ще стигнете до хижа Русалка, тя се намира на няколко метра в дясно от широкия път.

От хижа Русалка имате приблизително 3 километра до водопада. Общото разстояние от Тъжа до водопада е малко над 7 километра, което отнема над 2 часа пеш, тъй като е с денивелация над 870 метра. След хижата, продължавате в посока север, като следвате широкия път, и 500-600 метра по-надолу има чупка вдясно, това е тясна и стръмна пътека, която ви води до панорамната площадка до водопада. Маркоровката е синя и после става жълта.

Маршрутът не е кратък, но е удобен и има доста сенчести места. Важно нещо което трябва да знаете е – ако използвате GPS да идете на правилното място. Ако следите маркировката имате два варианта да стигнете до водопада – единия е при изкачване, да завиете веднага вдясно малко след хижа Русалка, който ще ви отведе до панорамна площадка от югоизточната страна на водопада.

Другият вариант е да продължите нагоре по пътя към планината, след което малко преди разклонението за хижа Триглав да завиете вдясно. Този маршрут ще ви отведе до самия водопад, но няма да успеете да видите нищо от неговите чудни гледки, тъй като ще се намирате над него.

Още за водопад Бабско пръскало

Водопадът е много красив, и не е много известен. Той се спуска по река Бабска, и е висок 54 метра. Той е винаги пълноводен, може да се види през всички сезони, но през зимата е най-трудно достижим поради стръмните участъци.

Забележителности близо до Бабско пръскало

Друг чудесен водопад, който се намира много близо до Бабско пръскало е Кадемлийско пръскало. Той се намира само на няколко километра по главния път. За да стигнете до него, трябва да се върнете до основния път, преди да свиете надясно през гората. По пътя трябва да извървите няколко километра и след около един час, ще видите насреща ви чуден висок водопад, който се намира на метри от пътя. Може да се покатерите нагоре и да се насладите на красотите му.

Може да посетите хижите Русалка, която е по пътя преди Бабско пръскало, а също така и хижа Триглав. Те са чудесни за почивка и хапване. За хижа Русалка, трябва просто да се отбиете няколко метра от пътя, малко преди водопада.

А за хижа Триглав, трябва да се върнете на главния път на завоя за водопада, след което да продължите нагоре към планината, като след няколко километра има разклонения, имате избор надясно, напред по пътя или вляво – трябва да хванете надясно – след няколко минути ще сте на хижа Триглав.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано