Меню

Затвори
Меню

Водопада до Храбрино

Затвори
Водопада до Храбрино
Водопада до Храбрино
Беседки по пътеката към водопада до Храбрино
Гледка към водопада до Храбрино
Гледки по пътеката към водопада
Моста по пътеката към Водопада
Пътека към водопада, след моста
Гледка към река Дермендере
Време:10 минути
Трудност:Ниска
Близо до:Пловдив
Координати:42.06303978034692, 24.652946254998827

Ако искате да направите лека и приятна разходка из планината и да стигнете до красив малък водопад, то водопада до Храбрино е супер идея.

Водопада се намира само на 11км от град Пловдив и до него се стига лесно по асфалтов път а след това по удобна пътечка, която предлага също много красиви гледки.

Местенцето е супер, тъй като освен гледките, може да направите и пикник, по пътеките има места за сядане, а също така пред самия водопад може да поседнете и да се налюбувате на свежестта и красотата на водата и растителността.

Маршрут

Покажи маршрута За да се насладите на гледките на водопада трябва да минете през село Първенец, което се намира на 11км от Пловдив по посока югозапад. До него се стига за 15 минути.

След селцето, продължявате по главния път по пътя за Храбрино, като на около 350 метра след края на Първенец в дясно има отбивка. Може да оставите колата си или отвън до отбивката или вътре, като надолу има няколко широки паркинга, както и ресторант. След като оставите автомобила си, пред вас ще видите красив малък мост.

От там имате два варианта, ако сте без деца, може да минете веднага в ляво по пътечката преди моста, която върви успоредно на река Дермендере и по нея ще стигнете направо до водопада. Като там има около 50 см изкачване малко преди самия водопад. Ако сте с деца и искате да избегнете стръмното местенце, може да минете по моста и веднага да поемете в ляво, по пътечка, която върви успоредно на реката, като също ще ви отведе право до водопада.

Разстоянието от мостчето до самия водопад е малко над 500метра, което се изминава за 10 минути с нормално темпо.

Още за водопада до Храбрино

Водопада е супер идея за кратка разходка сред чудесна природа, близо до река. До него се стига лесно и удобно и е само на 20-30 минути от Пловдив. На мястото където оставяте колата си също така има и ресторант, където може да похапнете след разходката.

Водопада е супер идея за разходка и със семейство, но ако ще ходите с деца препоръчваме да тръгнете по пътеката, която започва след моста в ляво, защото тази преди него води до място където преминаването е малко по-трудно.

Водопада е малък, но е пълноводен дори през летния сезон. Реката до него също е много красив, като пътя се движи точно до нея. Там е супер идея и за пикник.

Други забележителности близо до водопада до Храбрино

Ако решите, че искате да съчетаете водопада с други интересни местенца, близо до него, то една от най-близките и интересни забележителности е Ситовския водопад. Той се намира на 16км в посока юг. До него се стига по добър асфалтов път като продължите от Храбрино към село Ситово. Малко преди селцето има разделяне на пътя, като наляво продължавате за Ситово, а на дясно през моста се минава за Лилково. Точно на разклонението, под моста се пада и Ситовския водопад. Там малко преди него има и места, където може да оставите автомобила си и да слезете няколко метра надолу към реката за да се налюбувате на водопада.

Малко след водопада, по пътя за село Ситово, може да посетите и интересния Ситовски надпис. Това е интересна забележителност с надпис, който не е ясно какво точно означава, изписан в скала. До него се стига като продължите към село Ситово и след по-малко от 1 км от разклона за Лилково и Ситово в ляво има табелка с указания за надписа. Там може да доставите колата си и да продължител нагоре пеш, като пътечката е стръмна но прехода е кратък, за около 15-20 минути може да стигнете до надписа.

Друга интересна забележителност е крепост Щутград. До нея се стига от самото село Ситово. Там може да оставите колата си на центъра и трябва да продължите в посока север по стръмна пътечка, която минава през гората и излиза на чудно местенце. От Ситово до крепостта са около 2 км. На крепостта има останки и също така чудни гледки към Родопите.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано