Меню

Затвори
menu

Водопада до Храбрино

Затвори
Водопада до Храбрино
Водопада до Храбрино
Беседки по пътеката към водопада до Храбрино
Гледка към водопада до Храбрино
Гледки по пътеката към водопада
Моста по пътеката към Водопада
Пътека към водопада, след моста
Гледка към река Дермендере
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.06303978034692, 24.652946254998827

Ако искате да направите лека и приятна разходка из планината и да стигнете до красив малък водопад, то водопадът до Храбрино е супер идея. Той се намира само на 11 километра югозападно от град Пловдив. До началото на маршрута се стига лесно по асфалтов път, а след това – по удобна пътечка до самия водопад.

Той е разположен на Първенецка река, югозападно от село Храбрино. До него се стига за около 10-15 минути по красива малка пътечка, движеща се успоредно на реката. Водопадът е висок около 3 метра, като през лятото е отлична идея за лека разходка, тъй като освен гледките, можете да си спретнете и пикник.

По пътеката към него са обособени места за сядане, а пред самия водопад има широка полянка, от която можете да му се любувате. Маршрутът е лек и приятен, като е подходящ за цялото семейство. Водопадът е най-пълноводен в края на пролетта.

Маршрут

Покажи маршрута За да посетите водопада, трябва да минете през село Първенец, което се намира на 11 километра от Пловдив, в посока югозапад. До него се стига за 15 минути.

След селцето продължавате по главния път към Храбрино, в посока юг. На около 350 метра след края на Първенец има отбивка вдясно. Можете да оставите колата си или отвън до отбивката, или малко след нея, като надолу има няколко широки паркинга, както и ресторант. След като оставите автомобила си, пред вас ще видите красив малък мост.

Оттам имате два варианта – ако сте без деца, можете да минете веднага вляво по пътечката преди моста, която върви успоредно на река Първенецка и по нея да стигнете направо до водопада. Там има около 50 сантиметра изкачване малко преди самия водопад.

Ако сте с деца и искате да избегнете стръмното местенце, можете да минете по моста и веднага да поемете вляво по пътечка, която върви успоредно на реката и също ще ви отведе право до водопада.

Разстоянието от мостчето до самия водопад е малко над 500 метра и се изминава за 10 минути с нормално темпо, движейки се само в посока югозапад по почти прав път.

Още за водопада до Храбрино

Водопадът до Храбрино е добра идея за кратка разходка сред природата и в близост до река. Намира се в Северните Родопи, на около 380 метра надморска височина, на река Първенецка.

До водопада се стига лесно, като пред него има и удобно място за паркиране на автомобили. Той се намира само на 20-30 минути от Пловдив. На мястото, където можете да оставите колата си, има и ресторант, където бихте могли да похапнете след разходката.

Водопадът е и подходяща семейна дестинация. Ако ще ходите с деца, препоръчваме да тръгнете по пътеката, която започва след моста вляво, защото тази преди него води до място, където преминаването е малко по-трудно.

Той е малък, висок е не повече от 3-4 метра, но е пълноводен дори през летния сезон. Реката до него също е много красива, като пътят към него се движи точно до нея. Мястото е изключително красиво и удобно за приятна лятна разходка и пикник със семейството.

Покрай него можете да разгледате много растения като: бук, дъб, бор, шипка и други. Също така можете да видите и много животни, сред които: лисица, заек, сърна, гущер, таралеж, костенурки и много видове птици.

Други забележителности близо до водопада до Храбрино

Ако решите, че искате да съчетаете посещението на водопада с други интересни местенца близо до него, то една от най-близките и интересни забележителности е Ситовският водопад. Той се намира на 16 километра в посока юг. До него се стига по добър асфалтов път, като продължите от Храбрино към село Ситово. Малко преди селцето има разделяне на пътя, като наляво продължавате за Ситово, а на дясно през моста се минава за Лилково. Точно на разклонението, под моста, се пада и Ситовският водопад. Малко след него има места, където можете да оставите автомобила си и да слезете няколко метра надолу към реката, за да се полюбувате на водопада.

Малко след водопада, по пътя за село Ситово, можете да посетите и Ситовския надпис. Това е интересна забележителност с изписан в скала надпис, който не е ясно какво точно означава. До него се стига, като продължите към село Ситово и след по-малко от 1 километър от разклона за Лилково и Ситово, вляво има табелка с указания за надписа. Там можете да доставите колата си и да продължител нагоре пеша, като пътечката е стръмна, но преходът е кратък – за около 15-20 минути можете да стигнете до надписа.

Друга интересна забележителност е крепостта Щутград. До нея се стига от самото село Ситово. Там трябва да оставите колата си на центъра и да продължите в посока север по стръмна пътечка, която се изкачва острани на селцето и минава през гората. След това продължава в същата посока и излиза на чудно местенце с уникални панорами. От Ситово до крепостта са около 2 километра, които се изминават за около 1 час. На крепостта има останки и също така от мястото се разкриват красиви гледки към Родопите.

Рейтинг: 3.7

Все още не е гласувано

Забележителности до Пловдив

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Рудник Цар Асен
Рудник Цар Асен
Близо до:Съединение


Язовир Дондуково
Язовир Дондуково
Близо до:БрезовоЧервената църква в Перущица
Червената църква
Близо до:Перущица


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив