Меню

Затвори
Меню

Водопада до Храбрино

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Водопада до Храбрино
Водопада до Храбрино
Беседки по пътеката към водопада до Храбрино
Гледка към водопада до Храбрино
Гледки по пътеката към водопада
Моста по пътеката към Водопада
Пътека към водопада, след моста
Гледка към река Дермендере
Време Време:0:10
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Пловдив
Координати Координати:42.06303978034692, 24.652946254998827

Ако искате да направите лека и приятна разходка из планината и да стигнете до красив малък водопад, то водопада до Храбрино е супер идея. Водопадът се намира само на 11 километра от град Пловдив и до него се стига лесно по асфалтов път, а след това по удобна пътечка. Водопадът е отлична идея за лека разходка, тъй като освен гледките, може да направите и пикник, по пътеките има места за сядане, а също така пред самия водопад може да поседнете и да се налюбувате на свежестта и красотата на водата и растителността.

Маршрут

Покажи маршрута За да се посетите водопада трябва да минете през село Първенец, което се намира на 11 километра от Пловдив в посока югозапад. До него се стига за 15 минути.

След селцето, продължавате по главния път към Храбрино, като на около 350 метра след края на Първенец вдясно има отбивка. Може да оставите колата си или отвън до отбивката или вътре, като надолу има няколко широки паркинга, както и ресторант. След като оставите автомобила си, пред вас ще видите красив малък мост.

От там имате два варианта, ако сте без деца, може да минете веднага вляво по пътечката преди моста, която върви успоредно на река Дермендере и по нея ще стигнете направо до водопада. Там има около 50 сантиметра изкачване малко преди самия водопад. Ако сте с деца и искате да избегнете стръмното местенце, може да минете по моста и веднага да поемете вляво, по пътечка, която върви успоредно на реката, като също ще ви отведе право до водопада.

Разстоянието от мостчето до самия водопад е малко над 500 метра, което се изминава за 10 минути с нормално темпо.

Още за водопада до Храбрино

Водопадът е супер идея за кратка разходка сред чудесна природа, близо до река. До него се стига лесно и удобно и е само на 20-30 минути от Пловдив. На мястото където оставяте колата си също така има и ресторант, където може да похапнете след разходката.

Водопадът е супер идея за разходка и със семейство, но ако ще ходите с деца препоръчваме да тръгнете по пътеката, която започва след моста вляво, защото тази преди него води до място където преминаването е малко по-трудно.

Водопадът е малък, но е пълноводен дори през летния сезон. Реката до него също е много красива, като пътя се движи точно до нея. Там е супер идея и за пикник.

Други забележителности близо до водопада до Храбрино

Ако решите, че искате да съчетаете водопада с други интересни местенца, близо до него, то една от най-близките и интересни забележителности е Ситовския водопад. Той се намира на 16 километра в посока юг. До него се стига по добър асфалтов път като продължите от Храбрино към село Ситово. Малко преди селцето има разделяне на пътя, като наляво продължавате за Ситово, а на дясно през моста се минава за Лилково. Точно на разклонението, под моста се пада и Ситовския водопад. Там малко след него има и места, където може да оставите автомобила си и да слезете няколко метра надолу към реката за да се налюбувате на водопада.

Малко след водопада, по пътя за село Ситово, може да посетите и интересния Ситовски надпис. Това е интересна забележителност с надпис, който не е ясно какво точно означава, изписан в скала. До него се стига като продължите към село Ситово и след по-малко от 1 километър от разклона за Лилково и Ситово, вляво има табелка с указания за надписа. Там може да доставите колата си и да продължител нагоре пеш, като пътечката е стръмна, но прехода е кратък, за около 15-20 минути може да стигнете до надписа.

Друга интересна забележителност е крепост Щутград. До нея се стига от самото село Ситово. Там може да оставите колата си на центъра и трябва да продължите в посока север по стръмна пътечка, която минава през гората и излиза на чудно местенце. От Ситово до крепостта са около 2 километра. На крепостта има останки и също така красиви гледки към Родопите.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано