Меню

Затвори
menu

Влахино езеро

Затвори
Влахино езеро
Време 2:30 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:41.75319368466327, 23.391433437867054

Ако искате да направите една добра разходка сред природата и да видите красиво езеро, то Влахино езеро е отлична идея. Езерото се намира в северните части на Пирин планина, на над 2300 метра надморска височина.

То е едно от най-големите езера в Пирин – то е с площ от над 63 декара. Езерото се намира южно от връх Вихрен (първенеца на планината), като до него има добър маршрут, който се изминава за около 2-3 часа от съседната хижа. Пътят до него е добре маркиран, и е приятна разходка за топлите сезони.

То е отлична идея, както за разходка, така и за почивка и любуване на гледките, а и чудесни снимки. Влахино езеро се намира до едни от най-високите върхове в Пирин планина – връх Вихрен, връх Кутело, Муратов връх и много други.

Маршрут

Маршрут от хижа Вихрен до Влахино езеро

Покажи маршрута До Влахино езеро най-удобно се стига от хижа Вихрен. Тя се намира на 16 километра южно от град Банско. До нея се стига по асфалтов път, който е удобен за автомобили. Пътя до нея от Банско е около 30 минути, тъй като има доста завои.

През летния сезон има забрана за минаване по пътя, малко преди хижата, между 8 и 16:00 часа. Дори да успеете да идете по-рано има много желаещи да се разхождат в Пирин и може да не успеете да намерите място, за това може да оставите колата си на предната хижа по същия път – хижа Бъндерица. Малко преди нея има широк паркинг, където много хора оставят колите си и продължават пеш. От паркинга до хижа Вихрен имате да извървите около 2 километра, които се изминават за около 20-30 минути по асфалтовия път.

След като стигнете хижа Вихрен, точно срещу входа и ще видите табелки и началото на много маршрути. От там трябва да тръгнете в посока запад и да следите червената маркировка, която се изкачва право нагоре. След около 20-30 минути, маркировката се разделя, като наляво е пътя, по които вие трябва да продължите, той се насочва към седловина Кабата. След около 1 час сте на седловината, от там трябва да слезете надолу, като дори може да видите езерото в посока юг. От Кабата имате да извървите още около 30-40 минути и ще стигнете до Влахино езеро по удобна пътечка.

От хижа Вихрен трябва да изминете около 3.3 километра и малко над 630 метра денивелация. Те се изминават за около 2-2.5 часа.

Още за Влахино езеро

Влахино езеро се намира в Северен Пирин, близо до връх Хвойнати, Връх Муратов и връх Вихрен. То е на 2302 метра надморска височина, като е с елипсовидна форма.

От него започва Влахинска река, която е ляв приток на река Струма. Езерото е с площ от 63 декара, дълбоко е малко над 13 метра. То е едно от най-големите и дълбоки езера в Пирин. Има воден обем от над 421 000 кубични метра.

Около него има изключително красиви гледки, маршрута до него е удобен и добре маркиран, отлична идея за приятна разходка в планината, маршрутът става за цялото семейство, но има и стръмни участъци. Отлична идея за лятото, когато там няма сняг.

Други забележителности близо до Влахино езеро

Връх Хвойнати е много красив връх, който може да посетите, той се намира на няколкостотин метра в посока юг, след като се качите на седловина Кабата, по пътя към Влахино езеро. Върхът е висок 2635 метра и е изграден от гранити. Той има купловидна форма и е масивен връх. Покрит е с растителност. От него може да видите много красиви гледки.

От езерото, също може да се продължи в посока югоизток и да се качите до съседния връх – връх Муратов. Той се намира на около 1 час път. Върхът има форма пирамида, предлага невероятни гледки към почти цяла Пирин планина и е висок 2669 метра.

От седловина Кабата, по пътя към езерото, може да продължите в посока север и да изкачите и най-високия връх в Пирин – връх Вихрен (2914 метра). Той също така е един от най-високите върхове в България и на целия Балкански полуостров. До него се стига за около 30-50 минути от седловина Кабата, като следите червената маркировка по стръмна пътечка в посока север.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Банско

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Рид Стражите в Пирин планина
Стражите в Пирин
Близо до:Добринище


Момин връх
Момин връх
Близо до:БанскоВръх Синаница
Връх Синаница
Близо до:Банско


Суходолско езеро
Суходолско езеро
Близо до:Банско


Хижа Синаница
Хижа Синаница
Близо до:БанскоСинанишко езеро
Синанишко езеро
Близо до:Банско


Връх Джангал
Връх Джангал
Близо до:Добринище


Връх Малък Полежан
Връх Малък Полежан
Близо до:Добринище