Меню

Затвори
Меню

Влахино езеро

Затвори
Следваща
Предишна
Влахино езеро
Време:2.5 часа
Трудност:Средна
Близо до:Банско
Координати:41.75319368466327, 23.391433437867054

Ако искате да направите една добра разходка сред природата и да видите красиво езеро, то Влахино езеро е отлична идея. Езерото е едно от най-големите езера в Пирин планина. То се намира в Северен Пирин, като до него се стига за няколко часа от хижа Вихрен.

То е отлична идея както за разходка, така и за почивка и любуване на гледките, а и чудесни снимки.

То се намира до едни от най-високите върхове в Пирин планина.

Маршрут

Маршрут от хижа Вихрен до Влахино езеро

Покажи маршрута До Влахино езеро най-удобно се стига от хижа Вихрен. Тя се намира на 16км южно от град Банско. До нея се стига по асфалтов път, който е удобен за автомобили. Пътя до нея от Банско е около 30 минути, тъй като има доста завои.

През летния сезон има забрана за минаване по пътя, малко преди хижата, между 8 и 16:00 часа. Дори да успеете да идете по-рано има много желаещи да се разхождат в Пирин и може да не успеете да намерите място, за това може да оставите колата си на предната хижа по същия път – хижа Бъндерица. Малко преди нея има широк паркинг, където много хора оставят колите си и продължават пеш. От паркинга до хижа Вихрен имате да извървите около 2 км, които се изминават за около 20-30 минути по асфалтовия път.

След като стигнете хижа Вихрен, точно срещу входа и ще видите табелки и началото на много маршрути. От там трябва да тръгнете в посока запад и да следите червената маркировка, която се изкачва право нагоре. След около 20-30 минути, маркировката се разделя, като наляво е пътя, по които вие трябва да продължите, той се насочва към седловина Кабата. След около 1 час стена седловината, от там трябва да слезете надолу, като дори може да видите езерото в посока юг. От Кабата имате да извървите още около 30-40 минути и ще стигнете до Влахино езеро.

От хижа Вихрен трябва да изминете около 3.3 км и малко над 630м денивелация. Те се изминат за около 2-2.5 часа.

Още за Влахино езеро

Влахино езеро се намира в Северен Пирин, близо до връх Хвойнати, Връх Муратов и връх Вихрен. То е на 2302 м надморска височина, като е с елипсовидна форма.

От него започва Влахинска река, която е ляв приток на река Струма.

Езерото има площ от 63 декара, то е дълбоко малко над 13 метра. То е едно от най-големите и дълбоки езера в Пирин.

Други забележителности близо до Влахино езеро

Връх Хвойнати е много красив връх, който може да посетите, той се намира на няколкостотин метра в посока юг, след като се качите на седловина Кабата, по пътя към Влахино езеро. Върха е висок 2635 метра и е изграден от гранити. Той има купловидна форма и е масивен връх. Покрит е с растителност. От него може да видите много красиви гледки.

От езерото, също може да се продължи в посока югоизток и да се качите до съседния връх – връх Муратов. Той се намира на около 1 час път. Върха има форма пирамида, предлага невероятни гледки към почти цяла Пирин планина и е висок 2669 метра.

От премка Кабата, по пътя към езерото, може да продължите в посока север и да изкачите и най-високия връх в Пирин – връх Вихрен (2914м). Той също така е един от най-високите върхове в България и на целия Балкански полуостров. До него се стига за около 30-50 минути от седловина Кабата, като следите маркировката по стръмна пътечка в посока север.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано