Меню

Затвори
Меню

Влахино езеро

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Влахино езеро
Време Време:2:30
Трудност Трудност:Средна
Близо до Близо до:Банско
Координати Координати:41.75319368466327, 23.391433437867054

Ако искате да направите една добра разходка сред природата и да видите красиво езеро, то Влахино езеро е отлична идея. Езерото се намира в северните части на Пирин планина. Езерото е едно от най-големите езера в Пирин. То се намира на голяма височина, но пътят до него е приятен, като до него се стига за няколко часа от хижа Вихрен. То е отлична идея както за разходка, така и за почивка и любуване на гледките, а и чудесни снимки. То се намира до едни от най-високите върхове в Пирин планина – връх Вихрен, връх Кутело, Муратов връх и много други.

Маршрут

Маршрут от хижа Вихрен до Влахино езеро

Покажи маршрута До Влахино езеро най-удобно се стига от хижа Вихрен. Тя се намира на 16 километра южно от град Банско. До нея се стига по асфалтов път, който е удобен за автомобили. Пътя до нея от Банско е около 30 минути, тъй като има доста завои.

През летния сезон има забрана за минаване по пътя, малко преди хижата, между 8 и 16:00 часа. Дори да успеете да идете по-рано има много желаещи да се разхождат в Пирин и може да не успеете да намерите място, за това може да оставите колата си на предната хижа по същия път – хижа Бъндерица. Малко преди нея има широк паркинг, където много хора оставят колите си и продължават пеш. От паркинга до хижа Вихрен имате да извървите около 2 километра, които се изминават за около 20-30 минути по асфалтовия път.

След като стигнете хижа Вихрен, точно срещу входа и ще видите табелки и началото на много маршрути. От там трябва да тръгнете в посока запад и да следите червената маркировка, която се изкачва право нагоре. След около 20-30 минути, маркировката се разделя, като наляво е пътя, по които вие трябва да продължите, той се насочва към седловина Кабата. След около 1 час сте на седловината, от там трябва да слезете надолу, като дори може да видите езерото в посока юг. От Кабата имате да извървите още около 30-40 минути и ще стигнете до Влахино езеро по удобна пътечка.

От хижа Вихрен трябва да изминете около 3.3 километра и малко над 630 метра денивелация. Те се изминават за около 2-2.5 часа.

Още за Влахино езеро

Влахино езеро се намира в Северен Пирин, близо до връх Хвойнати, Връх Муратов и връх Вихрен. То е на 2302 метра надморска височина, като е с елипсовидна форма. От него започва Влахинска река, която е ляв приток на река Струма. Езерото има площ от 63 декара, то е дълбоко малко над 13 метра. То е едно от най-големите и дълбоки езера в Пирин.

Други забележителности близо до Влахино езеро

Връх Хвойнати е много красив връх, който може да посетите, той се намира на няколкостотин метра в посока юг, след като се качите на седловина Кабата, по пътя към Влахино езеро. Върха е висок 2635 метра и е изграден от гранити. Той има купловидна форма и е масивен връх. Покрит е с растителност. От него може да видите много красиви гледки.

От езерото, също може да се продължи в посока югоизток и да се качите до съседния връх – връх Муратов. Той се намира на около 1 час път. Върхът има форма пирамида, предлага невероятни гледки към почти цяла Пирин планина и е висок 2669 метра.

От седловина Кабата, по пътя към езерото, може да продължите в посока север и да изкачите и най-високия връх в Пирин – връх Вихрен (2914 метра). Той също така е един от най-високите върхове в България и на целия Балкански полуостров. До него се стига за около 30-50 минути от седловина Кабата, като следите червената маркировка по стръмна пътечка в посока север.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано