Меню

Затвори
menu

Боянски водопад

Затвори
Боянски водопад
Време 1:30 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До София
Координати Координати:42.62953975792148, 23.254116159834737

Град София, разположен в централната част на Западна България, е столицата на държавата и най-големият по-големина град у нас. Южно от него се намира планината Витоша, където можете да се нагледате на всевъзможни природни красоти. Една от тях е най-големият водопад, намиращ се на нейната територия – Боянският водопад.

Водопадът се намира в северните части на Витоша и е висок 25 метра. Спуска се по река Боянска, която извира от северните склонове на Витоша, под Черни връх.

Самият водопад е разположен на 1260 метра надморска височина, навътре във Витоша, като до него има красива екопътека, която започва началото си от квартал Бояна в южните части на София.

Най-удобното време за посещаване на водопада е през края на пролетта, когато той е пълноводен, времето е топло и приятно, но не е твърде топло. Поради стръмността и няколко по-трудни участъка, не препоръчваме пътя до водопада за деца.

Маршрут

Маршрут от квартал Бояна до Боянски водопад

Покажи маршрута До водопада има няколко маршрута, като най-краткият отнема около 90 минути и започва от квартал Бояна, намиращ се в южните части на София. Трябва да отидете до улица „Поп Евстати Витошки“, като в нейния край (посока юг), можете да оставите автомобила си, след което трябва да продължите по екопътеката, която е маркирана с червен цвят. Тя се движи само в посока юг, успоредно на Боянска река. Минава през гориста местност, но пътят е удобен, въпреки че на места е стръмен. Този маршрут отнема 90 минути, като е дълъг около 2 километра и има над 400 метра денивелация. Не препоръчваме за деца.

Има по-обходен вариант, който е по-удобен – той преминава заобиколно, започва от същото място, като трябва да се движите по зелена маркировка. Този път е доста по-полегат, но по-дълъг.

Има също вариант за достигане на водопада от местност Копитото. Но оттам няма обозначена пътека.

Още за Боянския водопад

Водопадът се намира в Северна Витоша. До него има няколко удобни маршрута, като по един от най-кратките се стига за около 90 минути. Не препоръчваме да се ходи там с деца.

Образува се един голям пад, като той се намира на река Боянска, която започва от Витоша и продължава към София. Местността е изключително красива, по пътя към него можете да наблюдавате няколко други малки водопада, както и красивите гледки на река Боянска.

Най-добро време за посещение е през средата и края на пролетта. Водопадът е най-високият във Витоша – 25 метра. Намира се на над 1260 метра надморска височина. От него в посока север може да се види и голяма част от град София. Често замръзва през зимата, като тогава алпинисти организират катерене по него.

Други забележителности близо до водопада

Боянската църква – ако решите да ходите към водопада, то ще минете точно до Боянската църква. Тя е изключително красива и е отворена за посещение в работните часове (до късен следобед). Заплаща се такса за посещението. Тя е в списъка на Българския туристически съюз и също така част от списъка на ЮНЕСКО за межднародно културно наследство. Входът на църквата се намира на улица „Боянско езеро“. До нея можете да стигнете, като от улица „Поп Евстати Витошки“, продължите на север, след което направите ляв завой. Малко след това, вдясно на вас, ще видите входа за църквата.

Боянско езеро – наблизо също така се намира и малко красиво езеро. До него можете да стигнете от същата начална точка, като продължите на изток, по синя маркировка. Тя ще ви отведе до езерото, което се намира само на около 1 километър – разстоянието се изминава за около 30-40 минути.

Драгалевски манастир – само на 8 километра източно от началото за пътеката за водопада можете да посетите известния и красив манастир. За да стигнете до него, трябва да се върнете на север към улица „Кумата“, след което да продължите по улица „Нарцис“, в посока изток, след което трябва да направите десен завой по улица „Генерал Ковачев“. След това продължавате, правейки ляв завой по улица „Академик Сандерс“. Движите се само по нея, като след това правите ляв завой към манастира. Малко след това ще видите манастира вляво на пътя от вас.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до София

Орлов мост
Орлов мост
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:София


Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:СофияХрам Света Неделя в град София
Храм Света Неделя
Близо до:София