Меню

Затвори
menu

Боянска църква

Затвори
Боянска църква
Боянска църква
Гледки отстрани на Боянската църква
Вековна секвоя в двора на Боянската църква
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До София
Координати Координати:42.644646735907806, 23.266133718114435

В град София, столицата на България и най-големият град на държавата, можете да разгледате многобройни архитектурни забележителности. В южните части на града се намира Боянската църква – Св. св. Никола и Пантелеймон. Тя представлява средновековна българска църква, намираща се в днешния квартал Бояна в подножието на Витоша планина.

Църквата представлява малка постройка от два етажа. Построена е през края на X век и е съставена от три постройки, строени по различно време и свързани в една цялостна постройка. Първоначално е построена източната част от комплекса, през X-XII век.

По-късно през XII църквата е разширена, като е добавен притвор на второ ниво. Разширяването е извършено от севастократор Калоян, като след завършването му църквата бива наново изрисувана – новите стенописи покриват изцяло старите от XII век.

Най-западната част на църквата е достроена през 1882 година. По-късно хората в областта са искали да съборят църквата и да построят нова на нейното място, но българската царица Елеонора (втората съпруга на княз Фердинанд I) предоставя друго място за постройка. Фердинанд устройства и мястото около църквата, засаждайки уникални за нашата държава секвои (в двора на църквата в днешно време могат да се видят 3 вековни секвои).

В църквата има стенописи от няколко периода – XI-XII век, XIV век, XVI-XVII и последните от 1882 година. Там могат да бъдат видяни световноизвестни изображения, създадени от група художници през 1259 година, които са 240 на брой (втори слой, над първия). През 2016 година археолози разчитат надпис над вратата на църквата. Според учените той е написан от Василий Зограф, което прави вратата на църквата най-старата позната врата в България, като тя се смята че е на възраст от над 760 години.

На северната стена на църквата можете да видите изображения на севастократор Калоян и съпругата му Десислава. В църквата също така са изобразени и цар Константин Асен и царица Ирина.

Боянската църква може да бъде разгледана в работните часове, като се заплаща такса. Пред нея има удобен паркинг, а през топлите сезони мястото е изключително красиво и сенчесто.

Маршрут

За да стигнете до Боянската църква трябва да отидете до южния квартал Бояна в град София. Там трябва да се движите по улица „Даскал Стоян Попандреев“, след което да направите ляв завой по улица „Кумата“, след което десен завой по улица „Ралевица“ и десен завой по улица „Севастократор Калоян“. След това следва ляв завой по улица „Брезовица“ и веднага след това ляв завой по улица „Боянско езеро“. След около 100 метра вляво на вас ще видите входа към двора на Боянската църква, като пред него има и паркинг.

До църквата можете да стигнете и с градския транспорт в София – с автобус 64 или автобус 107, които спират близо до нея в квартал Бояна.

Можете да разгледате двора, без да заплащате такса, но ако искате да видите църквата отвътре, трябва да заплатите входна такса. Вътре можете да видите различни антични предмети и много красиви стенописи.

Още за Боянската църква

Църквата е изградена на 3 етапа, като първата постройка датира от X век. Представлява малка двуетажна постройка, намираща се в южните части на град София.

За да я разгледате, се заплаща такса, като тя е и част от списъка на Българския Туристически Съюз със 100-те национални забележителности. В двора, на касата, можете да поставите печат в книжката със забележителности.

През 1979 година църквата е включена като културен паметник в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Също така тя е филиал на Националния исторически музей.

През годините църквата е била реставрирана многократно. През 1912 година се възлага реставрацията на австрийския художник Йосиф Бала. Няколко години по-късно (през 1914-1915), Мартин Георгиев завършва започнатите работи. През 1934 година се налага реставрация отново, която е възложена на професор Кирил Цонев. Карл Йорданов почиства отново стенописите през 1944 година. През 1977 година църквата е затворена за посещения, за да се извършат консервационни работи. През 2006 година е извършена нова реставрация.

Забележителности близо до Боянската църква

Боянски водопад – най-високият водопад на територията на Витоша (25 метра) се намира на малко над 2 километра пеша от църквата. До него можете да стигнете, като продължите пеша в посока югозапад по улица „Боянско езеро“, след което направите ляв завой по улица „Младост“ и веднага след това десен завой по улица „Поп Евстати Витошки“. В края на улицата ще видите началото на туристическата пътека до водопада. Трябва да следите червената маркировка, като пътеката се движи успоредно на река Боянска. Дълга е около 2 километра и се изминава средно за около 1.5 часа.

Златните мостове – една доста известна и красива забележителност се намира само на 13 километра югозападно от църквата. За да стигнете до тях, трябва да се върнете на север към улица „Беловодски път“ и да се движите само по нея в посока запад, а по-късно – югозапад. Движете се само по нея и след около 15 минути ще стигнете до красивата местност. Тя се намира малко след хижа Балканити.

Връх Черни връх – най-високият връх на Витоша планина се намира наблизо. Началната точка за пешеходния маршрут до върха е хижа Алеко. Тя се намира на 20 километра югоизточно от Боянската църква. До нея можете да стигнете, като се върнете по улица „Севастократор Калоян“, след което надясно по улица „Кумата“. Продължавате на изток по нея, следва улица „Нарцис“ и правите десен завой по улица „Генерал Ковачев“. Малко след това следва ляв завой по улица „Академик Сандерс“. Движете се само по тази улица в посока юг. Ще изминете още около 15-16 километра и ще стигнете до паркинга на хижата, където можете да оставите автомобила си. След това трябва да продължите пеш, по пътека, тръгваща от лявата страна на хижата, която е обозначена с червена маркировка. Пътеката се движи в посока юг. След около 20-30 минути ще излезете на голям планински път с поставени метални колове. Продължете само по него и след около 1 час ще стигнете до Черни връх.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до София

Орлов мост
Орлов мост
Близо до:София


Боянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:СофияХрам Света Неделя в град София
Храм Света Неделя
Близо до:София