Меню

Затвори
menu

Бистришки водопад

Затвори
Бистришки водопад
Бистришки водопад
Панорамна гледка над Бистрица
Дървен мост до водопада
Време 2:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.208358908574084, 23.17773469116759

Рила планина е най-високата планина в България, тя се намира в западната част на страната, между Пирин и Витоша. Там може да видите много различни природни забележителности, сред които едни от най-високите върхове, красиви езера, панорамни площадки, водопади, уникална растителност и много видове животни. Водопадът е висок над 30 метра и е много живописен.

В северните части на планината се намира и един много красив и водопад – Бистришки водопад. Водопадът се намира на юг от село Бистрица, което се намира близо до Дупница. До водопада има добре поддържан маршрут, като по част от него има красиви гледки, също така е удобен за вървене.

Водопадът се намира на река Бистрица, на няколко километра южно от село Бистрица, до него се стига за около 2 часа с нормално ходене, като маршрутът не е много стръмен и може да се направи и с деца. Супер идея за разходка в планината.

Маршрут

Маршрут от село Бистрица до Бистришки водопад

Покажи маршрута Маршрута до водопада започва от село Бистрица, което се намира на 5 километра югоизточно от град Дупница. В източните части на селцето, в края на улица Христо Ботев, ще видите голям паркинг, там може да оставите автомобила си, след което трябва да продължите пеша в същата посока. След около 2-3 минути ще видите и табелка за водопада, която ви насочва към широк планински път. В началото имате няколко разклона, вие трябва да следите средния, на него има и табелки с надпис и посока за водопада.

Пътят постепенно продължава в посока юг, има стръмно изкачване, ако решите да направите по-прекият маршрут, той върви по тясна пътека през гората, като малко по-късно излиза на главния път. Ако решите, че не искате да си спестявате 10-15-20 минути, може да продължите по главни път, там няма къде да се объркате, след няколко завоя пътят продължава само в посока юг, нагоре към планината. След най-стръмната част ще видите и дървена постройка с красива гледка на град Дупница и село Бистрица. До нея се стига за около 30-40 минути. От там пътят е доста по-полегат и няма отклонения. Продължавате все по него и след около 1-1.5 часа ще стигнете и до самия водопад, който се намира на метри от пътя.

Цялото разстояние от селцето до водопада е малко над 5 километра, като то се изминава за около 2 часа в посока, тъй като имате над 750 метра денивелация.

Още за Бистришки водопад

Водопадът се образува на река Бистрица, той е висок 35 метра. Намира се в северните части на Рила планина, на около 1200 метра надморска височина, близо до град Дупница. До него има удобен планински път, по който може да достигнете водопада за около 2 часа с нормално темпо. По пътя също така се откриват и чудни гледки над съседните населени места и планината.

Водопадът образува няколко пада, което допринася за неговата красота. До него пътя е лек и сравнително равен, което го прави удобен и за деца.

Маршрутът е лесен за ориентиране, тъй като малко след началото пътят води само в една посока, а самия водопад е на метри от него, до красив дървен мост.

Други забележителности близо до Бистришки водопад

Панорамна площадка над село Бистрица – още след първите 20-30 минути изкачване, ще видите дървена постройка встрани от пътя. Там също така има и построена метална конструкция, която се извисява и открива прекрасни гледки. До нея се стига за около 30 минути от паркинга, няма как да я подминете, тъй като пътят върви точно до нея. Тя е на около 1.5 километра от селцето.

Водопад Горица – още един красив водопад се намира само на няколко километра източно от Бистрица. До него се стига като продължите по пътя към село Овчарци, а там поемете в посока юг към пътя, който се движи успоредно на река Горица. Поемете по улица Липа, в посока юг, като след няколко минути ще видите и място за паркиране на колата си, встрани от пътя. Продължете още няколко минути в същата посока и ще видите постройка, а вляво няколко табелки с информация и стълби. Тръгнете по тази пътека и след около 15 минути само по нея, ще стигнете до чудна гледка срещу самия водопад.

Водопад Скакавица – водопадът се намира на близо до Сапарева Баня, от там трябва да продължите по пътя към Паничище, югоизточно от града. Трябва да стигнете до Зелени Преслап, на около 14 километра югоизточно от Сапарева Баня. Там има широка полянка за автомобили, след което продължавате по планински път, в посока юг, като следите червената маркировка, която ще ви отведе първо до хижа Скакавица. След това продължавате по пътека към водопада в същата посока, като тя не е маркирана, но водопада се вижда пред вас. До водопада се стига за около 1.5-2 часа.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Дупница

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева БаняСтобски пирамиди
Стобски пирамиди
Близо до:Кочериново


Рилски манастир
Рилски манастир
Близо до:Кочериново


Кирилова поляна
Кирилова поляна
Близо до:КочериновоВодопад Горица
Водопад Горица
Близо до:Сапарева Баня


Язовир Пчелина
Язовир Пчелина
Близо до:Радомир