Меню

Затвори
menu

Белоградчишки скали

Затвори
Белоградчишки скали
Белоградчишки скали
Гледки от скалите
Вход на Белоградчишките Скали
Стълби
Гледки към Скалите
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:43.6231956351517, 22.67792950892059

Белоградчишките скали се намират близо до град Белоградчик, в Северна България. Те са един от най-известните скални феномени в цялата държава. Скалите са позиционирани в западните части на Предбалкана. Те са обявени за природна забележителност през 1949 година. Също така са част и от списъка на 100-те национални туристически обекта на Българския Туристически Съюз.

Скалите представляват скални групи и единични скали с уникални форми. Теса естествени образувания, като на места са високи над 200 метра. Формирани са над стотици милиони години.

Образувани са от ерозията на водата и вятъра. Някои от скалите наподобяват различни митични фигури и човешки силуети. След влизането ви към скалите , още след входа се вижда Белоградчишката Крепост. Малко след нея се вижда и входа към дворецът. След него има стръмни стълби, а малко след тях се откриват и чудни панорамни гледки над скалите.

Маршрут

Скалите се намират в югозападният край на град Белоградчик. До тях има удобен асфалтиран път, а пред входа им има и паркинг за автомобили. От центъра на града, трябва да поемете на юг, по улица Княз Борис I, след което се прави ляв завой по улица Петко Маринов и малко след това се прави десен завой, като ще стигнете точно до паркинга и касата за заплащане за входа на скалите. Мястото се обикаля за между 30 и 60 минути.

Още за Белоградчишките Скали

Скалите са образувани с течение на стотици милиони години, като те са образувани от водата и вятъра по естествени процеси. Някои от тях достигат до 200 метра височина, като много от тях наподобяват различни митични същества, животни и човешки силуети. Там има крепост, дворни стени и уникални панорамни гледки над околията.

Скалите са състоят от 3 основни групи Фалковска група, Централна група и Збеговска група, като всяка от тях има различни на вид фигури.

Мястото е уникално и предлага чудни гледки, отлична идея за разходка със семейство и приятели през уикендите.

Други забележителности близо до Белоградчишките скали

Пещера Магура – пещерата се намира на около 23 километра северозападно от град Белоградчик. До нея се стига като тръгнете по пътя към село Рабиша, като малко след него има отбивка за пещерата. Тя е отлична идея за разглеждане и кратка разходка.

Баба Вида – средновековната крепост предлага уникална история и чудни гледки. Тя се намира във град Видин, на около 50 километра северно от Белоградчик. В североизточните части на града се намира и самата крепост, до нея се достига лесно с автомобил, като пред нея има и паркинг. Трябва да заплатите такса и ще може да я разгледате. Тя се намира в северните части на улица Баба Вида.

Може също така да разгледате и самия град Видин, който е пълен с красиви гледки, от него се вижда и река Дунав.

Рейтинг: 3.3

Все още не е гласувано

Забележителности до Белоградчик

Крепост Баба Вида
Крепост Баба Вида
Близо до:Видин