Меню

Затвори
Меню

Белинташ

Затвори
Белинташ
Белинташ
Гледка от Белинташ
Гледки от Белинташ
До входа на Белинташ
Гледки от Белинташ
По пътеката на Белинташ
Стълба на Белинташ
Стълба на Белинташ
Табела за Белинташ
Вход към Белинташ
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.85112823084323, 24.974065470977955

Белинташ е светилище, намиращо се в Родопите, мястото е изградено на малко плато на над 1200 метра надморска височина, на около 30 километра южно от Асеновград, близо до село Врата.

Там има широка площадка, до която се стига по удобна пътека, а след това се минава и по метална стълба. Площадката е дълга над 300 метра, а от нея има невероятни гледки. Там има издълбани ями, над 200 броя. През 2003 година при археологически проучвания а открити различни находки – гърнета, купи, кани и други. През 2010 година при разкопки се доказва, че светилището датира от 5000 г. преди Христа.

На площадката има следи от човешка дейност, като се предполага че е култов обект, които е от енеолита, използван от различни племена, живеещи в района. Мястото е едно от най-големите светилища в България.

Разходката до Белинташ е лека и приятна, като има само 1-2 по-стръмни участъка. От него можете да видите невероятни гледки над голяма част от Родопите. Цялата местност се обикаля за около 1-2 часа.

Маршрут

Белинташ се намира на 30 километра югоизточно от Асеновград. За да стигнете до него, трябва да поемете пътя към Кърджали и да минете през село Червен, точно в края на селцето има табели сочещи към Белинташ, като там трябва да завиете надясно. След това трябва да минете през Горнослав и Орешец. Следващото селце – Врата е почти до местността. След него трябва да продължите по асфалтовия път който води към Изворово, като на около 3 километра от Врата има разклонение, там трябва да завиете надясно. Ако искате да имате малко по-дълга разходка, може точно на завоя, до постройката да оставите колата си и да продължите в дясно по пътя, като от там до Белинташ имате да повървите около 2 километра, като те се изминават за 30 минути с нормално темпо.

Ако решите, че искате, може да продължите вдясно с автомобила си, пътят е планински но става дори за по-ниски коли с бавно каране и ако отидете в сухо време. Малко по-надолу има още едно разклонение, като там има табелки, трябва отново да завиете в дясно и след около 10-ина минути сте пред входа на местността.

От там нагоре пътеката е малко стръмна и тясна, но е маркирана и трудно да се объркате. От входа на Белинташ може да направите добра разходка, като може да видите стълби, местността, съседните населени места, част от Родопите и красиви животинки – катерици, орли, лисици, таралежи и много други. От входа до площадката отнема около 20-30 минути.

Още за Белинташ

Белинташ е красива местност с интересни истории и теории. Намира се на 30 километра североизточно от Асеновград. До нея се достига лесно дори с нормален автомобил. Повечето хора оставят автомобилите си на последния разклон, тъй като там пътя става по-тесен и неудобен, от там имате около 1 километър до местността. Представлява огромно плато със следи от човешки дейности, датиращи от енеолита.

Белинташ има кратка, но стръмна пътечка, която е маркирана с жълта маркировка. Малко преди да се качите на самите скали има метална стълба. След това местенцето е почти равно.

Белинташ се намира на 1225 метра надморска височина, като има огромна площадка, дълга над 300 метра. Мястото е красиво и предлага невероятни гледки над околията. То е супер идея за лека разходка сред планината. Долу на входа също има и местенца от които може да си закупите сувенири.

Други забележителности близо до Белинташ

Наблизо се намира водопад Лястовичи Вир. Това е много красив водопад, до който се стига с кратка разходка в Родопите. До него се стига, като малко след Долнослав по главния път към Кърджали, завиете в дясно, отбивката е около 400-500 метра след края на селцето. От там карате с до Конна база Дивия Град – разстоянието е около 3 километра. Там може да оставите колата си, и точно преди входа на ранчото да хванете надолу към реката. От там вървите успоредно на реката, като на няколко пъти се пресича и след около 30 минути ще стигнете до водопада.

Може също така да посетите конната база Дивия Град. Там има чудни гледки, и животинки. А също така предлагат и конна езда. Тя се намира на няколко километра южно от Долнослав. До нея пътя е планински, но е равен и може да се стигне с автомобил. Тя се намира малко след село Долнослав по пътя към Кърджали. Малко след селцето се прави десен завой и се движи само в посока юг, след 15-20 минути само по този път ще стигнете до входа на ранчото.

Също наблизо може да посетите и водопада Свети Георги. До него се стига от село червен, по посока Горнослав. От там продължавате в посока юг и след около 2 километра има завой, там може да оставите колата си, който се намира на 10-ина метра от там.

Рейтинг: 3.6

Все още не е гласувано

Забележителности наблизо

Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Водопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:ПловдивХижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив


Голям Устински водопад
Голям Устински водопад
Близо до:ПерущицаЕвангелска съборна църква
Евангелска съборна църква
Близо до:Пловдив


Паметник на Гюро Михайлов
Паметник на Гюро Михайлов
Близо до:Пловдив