Меню

Затвори
Меню

Белинташ

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Белинташ
Белинташ
Гледка от Белинташ
Гледки от Белинташ
До входа на Белинташ
Гледки от Белинташ
По пътеката на Белинташ
Стълба на Белинташ
Стълба на Белинташ
Табела за Белинташ
Вход към Белинташ
Време Време:0:30
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Асеновград
Координати Координати:41.85112823084323, 24.974065470977955

Белинташ е светилище, намиращо се в Родопите. Мястото е много красиво и интересно. От него има чудесни гледки, като то е супер идея за кратка разходка сред природата. Скалното образувание има следи от човешка дейности, предполага се че е култов обект, датиращ от енеолита, който е бил използван за ритуални нужди от племената в района. На скалата има издълбани кръгли отвори, стъпала и други.

Маршрут

Белинташ се намира на 30 километра югоизточно от Асеновград. За да стигнете до него, трябва да поемете пътя към Кърджали и да минете през село Червен, точно в края на селцето има табели сочещи към Белинташ, като там трябва да завиете надясно. След това трябва да минете през Горнослав и Орешец. Следващото селце – Врата е почти до местността. След него трябва да продължите по асфалтовия път който води към Изворово, като на около 3 километра от Врата има разклонение, там трябва да завиете на дясно. Ако искате да имате малко по-дълга разходка, може точно на завоя, до постройката да оставите колата си и да продължите в дясно по пътя, като от там до Белинташ имате да повървите около 2 километра, като те се изминават за 30 минути с нормално темпо.

Ако решите, че искате, може да продължите вдясно с автомобила си, пътят е планински но става дори са по-ниски коли с бавно каране и ако отидете в сухо време. Малко по-надолу има още едно разклонение, като там има табелки, трябва отново да завиете в дясно и след около 10-ина минути сте пред входа на местността.

От там нагоре пътеката е малко стръмна и тясна, но е маркирана и трудно да се объркате. От входа на Белинташ може да направите добра разходка, като може да видите стълби, местността, съседните населени места, част от Родопите и красиви животинки. От входа до площадката отнема около 20-30 минути.

Още за Белинташ

Белинташ е красива местност с интересни истории и теории. Намира се на 30 километра североизточно от Асеновград. До нея се достига лесно дори с нормален автомобил. Повечето хора оставят автомобилите си на последния разклон, тъй като там пътя става по-тесен и неудобен, от там имате около 1 км до местността.

Белинташ има кратка но стръмна пътечка, която е маркирана с жълта маркировка. Малко преди да се качите на самите скали има метална стълба. След това местенцето е почти равно.

Белинташ се намира на 1225 метра надморска височина. Мястото е красиво и предлага чудни гледки, като е супер идея за лека разходка сред планината. Долу на входа също има и местенца от които може да си закупите сувенири.

Други забележителности близо до Белинташ

Наблизо се намира водопад Лястовичи Вир. Това е много красив водопад, до който се стига с кратка разходка в Родопите. До него се стига, като малко след Долнослав по главния път към Кърджали, завиете в дясно, отбивката е около 400-500 метра след края на селцето. От там карате с до Конна база Дивия Град – разстоянието е около 3 километра. Там може да оставите колата си, и точно преди входа на ранчото да хванете надолу към реката. От там вървите успоредно на реката, като на няколко пъти се пресича и след около 30 минути ще стигнете до водопада.

Може също така да посетите конната база Дивия Град. Там има чудни гледки, и животинки. А също така предлагат и конна езда. Тя се намира на няколко километра южно от Долнослав. До нея пътя е планински, но е равен и може да се стигне с автомобил.

Също наблизо може да посетите и водопада Свети Георги. До него се стига от село червен, по посока Горнослав. От там продължавате в посока юг и след около 2 километра има завой, там може да оставите колата си, който се намира на 10-ина метра от там.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано