Меню

Затвори
menu

Бекови скали

Затвори
Панорамна гледка от Бекови Скали
Време 0:40 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.955010639386934, 24.397988285807035

Ако искате да се насладите на красиви гледки и да се разходите сред природата, то панорамната площадка Бекови Скали е отличен избор за тази цел. Тя е разположена близо до Равногор в Родопите, което се намира на 55 километра югозападно от град Пловдив.

От площадката се откриват чудесни панорамни гледки над красивия язовир Въча и голяма част от Родопите, също така около нея има много красива растителност и място за почивка.

До площадката се стига лесно по удобен път, като разходката е подходяща за семейна, тъй като пътят не е труден. На нея има пейки и беседка, като можете да поседнете и да се полюбувате на природата. През лятото препоръчваме да отидете по-рано, тъй като пътят към площадката е на открито.

Маршрут

Маршрут от Равногор до Бекови Скали

Покажи маршрута До Бекови Скали се стига от Равногор, селцето се намира в Северните Родопи, като до него се стига през град Брацигово след това продължавате на юг. В селцето имате два варианта – единият е да оставите колата си в селцето и да продължите по планински път, който започва от югоизточната част на селцето, в посока югоизток. Стигайки до параклис „Св. Пророк Илия“, продължете по пътя в посока североизток, който ще ви отведе до самите скали и площадката. Там има поставени табелки. Разстоянието от края на селцето до параклиса е около 1 километър, а от параклиса до площадката – около 2 километра. От селцето до площадката маршрутът се изминава за малко над 1 час.

Другият вариант е да стигнете направо до параклиса с колата, като пътят е лош, но ако карате бавно и отидете в сухо време, не би трябвало да бъде проблем. Можете да оставите колата си до параклиса, след което да продължите пеша към панорамната площадка.

От параклиса трябва да продължите по широк планински път в посока североизток, като трябва да повървите 30 минути. След кратко изкачване ще видите табелки за площадката. Тя се намира насред дървета и друга растителност. Там има изградени пейки и беседка. Може да снимате и да се полюбувате на уникалните гледки над язовир Въча. По пътя няма сянка, затова препоръчваме, ако ще ходите в топли дни, да идете по-рано сутрин.

Още за панорамната площадка Бекови скали

Бекови скали представлява панорамна площадка, намираща се на надморска височина от над 1400 метра. Мястото е чудесна идея за кратка планинска разходка.

От нея се откриват много красиви гледки, както към Родопите, така и към язовир Въча. Там можете да си починете и да се полюбувате на природата, като има удобни пейки и голяма беседка. Мястото е отлично за почивка и снимки.

По пътя към площадката, също така можете да видите и много видове красиви растения като: шипка, малина, бор и много видове диви цветя. Също така има и разнообразие от животни: лисици, таралежи, зайци, гущери, смоци и други.

Други забележителности близо до Бекови скали

Една от най-близките забележителности е Червената скала. Тя се намира доста близо до Бекови скали, като до нея може да се стигне от село Равногор, продължавайки в посока югоизток. Другият вариант е да поемете от самия параклис в посока югозапад, там има поставена табелка. До Червената скала се стига само за 10-ина минути. Тя също предлага красиви гледки над Родопите.

Можете да посетите и Фотиново. На около 50 километра южно се намират чудните Фотински Водопади. За да стигнете до селцето, трябва да се върнете към Брацигово, от там към Пещера и после да поемете към Батак, като малко преди него се прави ляв завой към село Фотиново. До водопадите се стига по удобна пътечка, която започва в източната част на селцето и се движи успоредно на река Фотинска. От селцето до водопадите се стига за около 1 час, като малко преди самите водопади пътеката става малко по-стръмна. Там има 3 водопада и панорамна площадка, от която се откриват красиви гледки.

Можете също така да посетите и язовир Батак. До него се стига като тръгнете в посока Батак. Малко след града, в посока Цигов Чарк, можете да си харесате местенце, да спрете и да се насладите на гледките. Той се намира на около 40 километра западно от Равногор, пътят към него е добър и поддържан. Отлична идея за почивка с цялото семейство, особено през топлите сезони.

Рейтинг: 4.7

Все още не е гласувано

Забележителности до Брацигово

Поглед от връх Света неделя до Равногор
Връх Света Неделя
Близо до:Брацигово