Меню

Затвори
menu

Бачковски манастир

Затвори
Бачковски манастир
Бачковски манастир
Гледки в Бачковския манастир
Гледки в манастира
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.9420685190343, 24.84944179121855

Родопите е една от най-големите български планини, там има уникална природа и чудни забележителности. В северните части на планината са разположени красиви малки селца, където може да прекарате релаксиращи уикенди.

В началото на северните Родопи се намира и селцето Бачково, което е близо до Асеновград. Малко след него, в посока юг, може да посетите и един от най-известните и красиви манастири в България – Бачковският манастир.

Бидейки един от най-големите в България, Бачковският манастир е създаден през 1083 година от Григорий Бакуриани. Той представлява постройка, разположена на висока част над село Бачково, до която се стига лесно по павирана уличка.

Постройките са с правоъгълни форми и много красив интериор, а в двора са посадени интересни и разнообразни растения. Черквата, намираща се там, е построена през 1604 година. А иконостасът е един от най-ранните дърворезбени иконостаси в България.

Разходката до манастира е чудесна идея, по време на която бихте могли да се налюбувате на природата и красотата на манастира. Също така – да похапнете и закупите различни сувенири от магазинчетата.

Маршрут

Манастирът се намира в северните части на Родопите. До него се стига лесно по удобен асфалтов път. От Асеновград трябва да продължите в посока юг – по главния път към град Смолян, като след около 10-11 километра ще стигнете до село Бачково. Малко след него ще видите табелка, която сочи вляво – там трябва да направите ляв завой. Има паркинг, вляво, а може също така да продължите надясно с автомобила си и да паркирате на следващия паркинг. Можете да продължите и по тясната уличка до самия манастир, където също има паркинг. Ако оставите колата си долу, просто продължете нагоре по уличката и след 5-10 минути би трябвало да сте на входа на манастира.

Още за Бачковският манастир

Манастирът е много красив, намира се на минути от село Бачково в посока Смолян. Той е в списъка на 100-те национални туристически обекта на Българският Туристически Съюз. Вътре в манастира има много красиви постройки и чудни икони. Преди манастира, по тясната уличка, която се изкачва към него, можете да закупите красиви ръчноизработени неща, домашни вкусотии и всякакви сувенири. Манастирът е сред най-посещаваните в България, тъй като има богата история и красиви постройки. До него се стига лесно, като е отлична идея за посещаване през уикендите, в топлите сезони на годината.

Други забележителности близо до манастира

Бачковския водопад – на 10-15 минути от манастира, по красива пътечка в Родопите, можете да посетите Бачковския водопад. Водопадът е най-пълноводен края на пролетта и началото на лятото. До него се достига по пътека, която започва срещу входа на манастира. Там пътят започва с асфалт, като после става на планински. Продължете по него и на разклоненията дръжте вляво. След кратко спускане ще видите и беседка, вляво, а малко след нея ще чуете и самия водопад, който също е леко вляво от пътеката.

Бачково – селцето се намира на минути преди самия манастир. В него можете да разгледате старинни постройки и да похапнете. Там също така можете да отседнете за пренощуване в различни красиви къщи за гости.

Асенова крепост – това е много красива и пълна с история масивна стара постройка, изградена на юг от Асеновград. Отлична идея е за разглеждане през уикендите. До нея се стига, като от Асеновград продължите по пътя за Бачково – малко след края на града има отклонение вдясно и табела за Крепостта. Пътят до нея представлява добре асфалтирана улица, като в непосредствена близост има и паркинг.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Асеновград

Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:Асеновград


Римски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:АсеновградАраповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Водопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:КърджалиЯзовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив


Хижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив


Голям Устински водопад
Голям Устински водопад
Близо до:Перущица